CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 19 August 2011

ALLAH, Kenapa aku dalam NERAKA ???

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Terjumpa artikel menarik ini di notes FB Jkkk Fan Club's. Rasa tergerak hati nak berkongsi artikel menarik ini dengan pembaca blog ini yang ter-chomeyl2 belaka *puji ikhlas ni*.

=====================================================================


Tuhan, kenapa aku masih berada di sini? Bukankah aku dahulu selalu bersedekah di masjid-masjid? Bukankah aku dahulu sentiasa memberi peringatan kepada sahabat-sahabatku?


Kenapa aku masih ada di Neraka-Mu ini?
Tuhan, mana pergi amalan-amalan baik yang aku lakukan dahulu? Oh Tuhan. Dengarlah rintihan aku ini.


Tiba-tiba.......................
..........

Tangannya terangkat dan berkata, "Aku dahulu memasukkan duit ke dalam tabung kerana aku inginkan pujian sahabat-sahabatku."


http://www.harian-metro-online.com/wp-content/uploads/2011/07/sedekah2.jpg http://1.bp.blogspot.com/_kaeFShxRMjM/SsrF-rCKMrI/AAAAAAAAAaI/1y3hQUsGMz8/s320/gambar-sedekah1.jpg
+- Image source: sini dan sini -+


Kakinya tiba-tiba bersuara,'aku berjalan pergi berdakwah semata-mata ingin menonjolkan diriku di hadapan orang lain bahawa aku ini seorang yang Alim dan Soleh.'

http://2.bp.blogspot.com/-X3S4vOEwn10/TdMnefBnUlI/AAAAAAAABBI/Nnu4AsyxBvg/s400/jom%2Bsolat.jpg http://4.bp.blogspot.com/-_UNRxx44rm0/TdKMMOITGNI/AAAAAAAABA4/4XRvowmyaSQ/s400/tumblr_lccdpowqpl1qej0ibo1_500.jpg
+- Image source: sini dan sini -+


Mulutnya tiba-tiba menyanggah, "Kau suruh orang bersedekah dan berbuat baik, tetapi diri kau? Pernah kau cerminkan diri kau, berapa banyak harta kau yang kau laburkan untuk Akhirat? dan berapa peratus nilai keihklasanmu di dalamnya?"

http://3.bp.blogspot.com/_5afZtG_Pj_U/TM1yaAJI5wI/AAAAAAAAACM/2gEyM1VSEFo/s1600/silence.png
+- Image source: sini -+


Telinga yang hanya mendengar dari tadi turut tidak melepaskan peluang."Hey hey, nanti dulu. Kau jangan lupa, telinga kau ni, kau gunakan untuk apa? Ingat tidak pada suatu ketika dahulu, kau menggunakannya untuk mendengar lembut suara si dia yang bukan muhrim mu? Apa kau sudah lupa ketika nafsu kau sudah menewaskan akal dan Iman mu, kau asyik dalam kecintaan kau pada dia yang tidak halal bagimu? Apa kau ingat semua ini bukan dosa?"


http://4.bp.blogspot.com/-3e80VTdY3-I/TaHc7uGCVCI/AAAAAAAAAGQ/ttKMjiZn89k/s1600/telinga.jpg
+- Image source : sini -+


Hati yang kehitam hitaman tiba-tiba mencelah, "itulah kau, kan dah rugi. Bukankah kau sudah tahu benar segala amalan tanpa niat yang ikhlas umpama buih di lautan. Segala kebaikanmu itu habis hancur berkecai.

http://2.bp.blogspot.com/-XNDoBN_9vuo/Tdx6ZXJKohI/AAAAAAAAAR0/IhNx4FNM-_8/s400/hati-suci03.jpeg
+- Image source: sini -+


Dahulu bila kau dianugerahkan dengan nikmat yang banyak, kau lupa diri. Kau sombong! Keihklasanmu lenyap sekelip mata. Syukur mu kian menipis. Bongkak mu kian meninggi. Apa kau sudah lupa hakikatnya kau cuma manusia lemah ciptaan Si Maha Besar? Bukankah sifat sombong hanya milik mutlak Allah?

http://1.bp.blogspot.com/_QViOSCxo42g/TPMyKurBZmI/AAAAAAAAAa8/EtgQOeKsLUA/s1600/sombong%2Btakabbur.JPG
+- Image source: sini -+


"Kau tahu bukan si durjana Iblis dihalau dari Syurga kerana kesombongannya? Si Firauan binasa kerana bongkaknya? Si namrud dihina kerana takburnya? Jadi kenapa kau tidak belajar dari pengajaran ini?
Betapa dirimu rugi hari ini wahai manusia. Andai didunia dahulu kau mengamalkan ilmumu, pasti kau bahagia sekarang. Tetapi, seperti kau tahu, There is no turning Back!. Sekarang rasailah azab dari Allah ini bersama - sama dengan kami," kata si iblis dan kaumnya.


Tiba-tiba tersedarku dari mimpi. Astaghfirullah.


Saat itu, terbayang-bayang difikiranku akan Surah Yassin ayat 65 :
"Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa Yang mereka telah usahakan."

"Ya Allah, lindungilah kami dari melakukan apa yang Kau larangi dan dekatkanlah kami dengan amalan-amalan yang Kau redhai".


http://1.bp.blogspot.com/-wT1fphEaTEk/TeJEwkW2sKI/AAAAAAAAAHc/2zHGCQHA8Bw/s1600/berdoa2.jpg

=======================================================================

Artikel yang mendatangkan keinsafan pada diri. Kadang-kadang kita ni selalu je update entry keagamaan dan mengajak orang buat kebaikan, tetapi diri sendiri pun tak buat kebaikan itu *mengata diri sendiri ini*.


Wahai diri sendiri, sila sedar diri!. Dah masuk 10 Ramadhan yang terakhir. Kena tingkatkan ibadat; semoga dapat bertemu dengan Lailatul Qadar yang di cari-cari....Insya Allah!. Yosh...gambare!.



~ Thanks for reading this (^-*) ~


16 words of wisdom & comments:

abah khalisha said...

Kalau niat dah tk betul memang mcm ni lah gayanya..semua yang dilakukan nak menunjuk-nunjuk. Panggil TV lah wat liputan..mcm-mcm hal skrg ni
Cara Terbaru Pemakaian Shawl

zailamohamad said...

betul tu yati..thanks for sharing, at least tersedar dari lagho..

masha allah..

isabelle said...

thanks yatie.
i suka reminders mcm-mcm ni.dpt selalu, mmg buat tak endah. kalo sekali-sekala ni..just nice la

L said...

memberi kesedaran.. tq..=)

jom berdoa?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/doakan-untuk-keburukan-saudara-seislam.html

sekadar hiburan
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/sekadar-hiburan.html

*∽ IZAN ∽* said...

thanks for sharing... kita memang kadang2 lupaa...

Teratak Hami said...

Nice article !!! Thanks for sharing.

Hanya Allah sahaja yang tahu niat seseorang itu dalam membuat kebaikan.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sekurang2 biler baca n3 ni terhenti dan berfikir agar semoga amalan kiter diterima olehNYA.

transformed housewife said...

nok sokmo peringat kat diri sediri.

eRaY said...

betul....kite selalu leka...thanks sbb ingat mengingati...kongsikan walaupun sebaris ayat...:) insyallah malam qadar di bumi sakura

Oyis said...

tu la, sedar x sedar dah 2/3 ramadhan dah. hujung2 ni rasa cpt plak masa berlalu, awal2 mula rasa slow jah!

Hanis MY said...

hok ptg kena ikhlas...insyaAllah...

e.l.i.z.@ said...

betul jgk tuh..eli suko tgk drama "tanah kubur"..cerita pengajaran la.bilo ore tu mati, susoh nk tanam la, byk dugaan sebelum tanam.pahtu dio akan flash back la bakpo sebenar jd gitu..ado kes supo entri ni la..dio bersedekah sbb nk menunjuk²..wat ibadat sbb nk menunjuk²

yatie chomeyl said...

abah khalisha >> erm tu la, harap2 nya kita boleh muhasabah diri sendir la lepas ni

zaila >> ore share pun sbb peringatkn diri sendiri ni

isabelle >> I pun kalau dpt kat emel nyamaph, tp bila baca kat blog ok pulak eheh

yatie chomeyl said...

L >> u'r welcome

k/izan >> mcm yatie ni selaluuu sgt lupa, tu yg buat entry utk diri sendiri ni

teratak hami >> btol3x, semog akita sentias abetulkan niat kita kan

yatie chomeyl said...

lady ayu >> yup, byk yg kita kena analisa diri kita balik kan?

k/nur >> btol3x, klu x peringat..terlupo

eray >> insya Allah, Ameen

yatie chomeyl said...

Oyis >> jolo doh, tgk2 tinggal seminggu jah lagi

hanis >> Insya Allah :)

eliza >> ore suko gop donlod cito tu, mem ngisaf metar maso tgk cito tu..pstu kdg2 terlupo balik :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...