CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 9 August 2011

Bila Gergasi pakai Yukata

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Segment Travel & Living untuk blog Yatie Chomeyl bagi minggu ini akan membawa anda mengenali Japanese culture iaitu berkisar tentang pakaian Yukata.

Korang pernah tengok gergasi pakai Yukata tak?. By the way, just in case if any of you don't know what is Yukata, it
is a Japanese garment, a casual summer kimono usually made of cotton. People wearing yukata are a common sight in Japan at summer events.


I've already shared my experience on how complicated it is to wear kimono in the entry Model Kimono versi Muslimah. In today's entry, I'll share my experience on how quite complicated it is to wear the yukata as well. Most important is, I'm going to share with you on how a Giant will looks like in a Yukata!.



This event was organized by Fukuoka Masjid Sister Gathering and was held on the 24th July *seminggu sebelum puasa hari tu*. Our instructor is a Muslim Japanese woman; Sara-san. She also brought along few pairs of yukata for those who don't own one.

http://1.bp.blogspot.com/-auhmebXDOTI/TkCtQMcOYNI/AAAAAAAALlM/R5oB2CCulpY/s1600/yukata%2Bwearing-1.jpg
+- Sara-san (in black and white yukata) --> tunjuk ajarku sifu -+


I pun sebenarnya memang tak ada yukata sendiri tapi sebab semangat membara nak join event tu, I ajak hubby pergi supermarket dekat dengan rumah untuk beli satu set yukata. Hubby mula-mula malas layan permintaan wife nya yang over ini tapi sebab wife dia duk merengek sampai dia rasa annoying nak dengar, maka dapat lah juga I beli. Itu pun hubby buat syarat, raya nanti I kena pakai yukata tu hohohohoho.

http://3.bp.blogspot.com/-HeRyqmO-Zz0/TkCtIMHA7MI/AAAAAAAALlE/XSlZax2sW8I/s1600/yukata%2Bwearing.jpg
+- Yukata and it's accessories -+


Sara-san tunjuk ajar step by step cara-cara pakai yukata kat peserta event hari tu. Rupa-rupanya orang Jepun pun ada juga yang tak tahu pakai yukata ni, so Sara-san bukan sahaja ajar kami foreigner ni tapi juga ajar cara-cara pakai yukata kat Japanese. Untuk yang nak belajar, step by step ada kat SINI dan juga ada video kat bawah ni sebagai rujukan.



Terkial-kial jugak la nak pakai yukata tu and it took us about 30 minutes ++ to complete the process. Bila dah siap pakai, mula lah start sessi bergambar yang memang di gilai oleh orang-orang Malaysia especially tuan pemilik blog ini
gatai eheh.

http://4.bp.blogspot.com/-yW1agbT7KxA/TkCtQdAYgfI/AAAAAAAALlc/MS_BbzG72t0/s1600/yukata%2Bwearing-3.jpg
+- bajet pose model ah tu, berangan je lebih -+


Tiba-tiba terasa diri ini begitu bersopan santun dan chomeyl pula bila dah siap pakai yukata tu, sampaikan ada dua orang anak bujang tergamam melihat kechomeylan kami sampai ternganga mulut gatai kui3x.

http://1.bp.blogspot.com/-PuASfcHrMNk/TkCuf-1vnQI/AAAAAAAALls/AcRr92KSOB8/s1600/yukata%2Bwearing-5.jpg
+- dua orang anak bujang yang terpegun tengok kami pakai yukata -+


Oh ya, untuk yang tertanya-tanya di manakah Gergasi yang pakai yukata pada hari itu...layankan lah gambar kat bawah ini di mana Gergasi itu posing bersama-sama peserta-peserta lain yang join Yukata Wearing Event pada hari itu.

x

x

x


x

x


x


x


x

x


x

x

x


http://1.bp.blogspot.com/-6ecEec9XaAQ/TkCtQsfMN_I/AAAAAAAALlk/fIJkvXSyOW0/s1600/yukata%2Bwearing-4.jpg
+- siapakah yang paling Gergasi dalam gambar ini? -+

http://3.bp.blogspot.com/-6aBuj57WauA/TkCtHk6GzMI/AAAAAAAALks/fYfw00FUWME/s1600/267380_1435923393651_1699976641_651424_1823892_n.jpg
+- Gergasi terpaksa tundukkan badan sampai jadi macam Hunchback pulak pose itu -+

http://1.bp.blogspot.com/-qbZLNWiDROc/TkCtQVStJ0I/AAAAAAAALlU/g4U90jMCnPg/s1600/yukata%2Bwearing-2.jpg
+- Gergasi bergambar dengan si kecil yang sungguh chomeyl -+



Haaaaaaaaa, takut tak tengok gergasi pakai yukata dalam ketiga-tiga gambar di atas tuh?.

Yea, itulah hakikatnya ye tuan2 dan puan2 sekalian rupa diri ini bila memakai yukata. Nampak sangat terlebih zat tinggi bila posing ramai-ramai maka teruslah diri ini bertukar menjadi gergasi. So sad (T_T).



Oleh itu, tukar taktik lain untuk gambar beramai-ramai yang terakhir, I decided to sit down so tak lah nampak sangat diri ini begitu gergasi. Tapi tudung pulak senget, maka dah bertukar dari si gergasi kepada si comot,
jelir adoyaiii.

http://3.bp.blogspot.com/--Bp6L4P7Kl0/TkCtH93pOHI/AAAAAAAALk0/TJfgJ1C8hF4/s1600/284683_1435922713634_1699976641_651423_3785608_n.jpg
+- si Gergasi menjadi si Comot -+


Sara-san juga turut menunjukkan cara-cara melipat yukata dengan betul *cara lipat pun ada ok, bukan main suka hati sahaja*. The event was ended with a small tea party with all the participants on that day.


+- cara-cara melipat Yukata dengan betul -+

http://3.bp.blogspot.com/-OgOwOPVPJUM/TkCtHX9LFfI/AAAAAAAALkk/7AjlEVOfmcU/s1600/216869_1435924953690_1699976641_651431_1817888_n.jpg
+- tea party -+


Overall, I want to conclude that this experience of wearing yukata on my own is a great memory to treasure when I went back to Malaysia for good next year *Insya Allah*.

Pssssstttt: kat blog ini sahaja korang dapat tengok gambar Gergasi pakai Yukata. Kagum tak?. sengihnampakgigi

~ Thanks for reading this (^-*) ~

20 words of wisdom & comments:

Asmara said...

Memang chomeyl sangat! cantik la yukata pinku tu. panas2 gini nak pakai tengok hanabi pun kene pikir 3/4 kali. hehe..

Hanis MY said...

piwittt...comannyooo...mano ado gergasi, naka la yatiey ni... tu bukam gergasi tapi badey kurus tinggi model ok... hehe

アヌム ちゃん said...

aaa cantik2..xde la gergasi pn kak yatie..heeeee..sy pun xde yukata..teringin nak beli and pakai..tapi hubby ckp setahun sekali je pakai-tgk hanabi kan..takyah la beli dia kata..sob2..nak kena belajar cara merengek dgn akak la cm ni..baru dpt yukata tu..huhuu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kawaii nyerrrrrrr nak join gak
lawa semua ader bunga kat tepi telinga itew...yukata ai jer lain pesen sebab dah 7thn harus kena beli baru....

rosemyn said...

hahahaha...sampai ternganga sn tgk mummy dia!! kawaiiii desu ne!!

azzamoro said...

yatie u ade jual lg tak baju (yukata eh) yang macam i beli dr u utk airyll tu?

azzamoro said...

yatie, kalau ade emel i kat norazariah@gmail.com eh

AA said...

kak yatie
teringin sgt nk pakai yukata...kalo nk beli cmne ek? mst mhl sgt kn??

Oyis said...

payah eh pakai benda ni? hajat hati kalo yatie jual nak beli, tp kalo x reti pakai, kena pikir2 ,3 kali jgk, lamo kito lilit2 supo sari beratttt....

atoyis said...

waa..best..takpe beli extra pon ok nnti dh balik mesia blh mengimbau kembali zaman2 duduk jepun dulu

yatie chomeyl said...

Kak As >> btol3x, x sanggupppppp

Hanis >> tp bilo amik gmbr sgn ore lain, terus x napok mace model la..teru sjd gergasi ngeee

Anum >> akak beli kat rumeru je. yg murah2 je, satu set yukata + beg + kasut dalam ni 3sen yen je

yatie chomeyl said...

lady ayu >> bunga tu instructor tu yg bawak, kitorg pinjam jap utk posing hehe

woghih >> tu la, terpegun dio tgk eheh

azza >> i dh e-mail kat u the details :)

yatie chomeyl said...

AA >> ada yg mahal ada yg murah. ada je yg satu set harga dlm RM200 gitu. nak kirim ke?

oyis >> mulo2 payoh kot. lepas tu Ok la cumo keno ikut step by step mace dale video tu la. x la se complicated sari hehe

atoyis >> takutnya nanti kang duk bergantung je dlm almari lps dh blk msia nanti ehehe

Huda said...

comel sangat :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tinggi rupo2nya.. comelnya :) nak suruh la sepupu beli yukata sor buat raya jugok :) boleh percayo ko tu buat raya ?

ummuabdullahsyaakir said...

Comelnya yatie pakai yukata..takdelah nampak gergasi pun...comel je tengok?^_^

Jadi kenangan sebelum balik msia nanti,kan?

yatie chomeyl said...

Huda >> yg mana satu yg comel sgt tu? :p

eliss >> tu la, alase jah tu konon2 nk wat rayo kui3x

Ummu AS >> isk, mana xgergasi nya..kawan2 semua bawah paras tengkuk yatie je huhuhu sadis3x

syayassir said...

muka baby SN tengok orang pakai yukata tu memang sungguh comel... muka macam heran je... haha..

yatie chomeyl said...

Sya >> agaknya dia terkejut tgk mommy jadi gergasi :p

MaWaR RinDu said...

serius !! teringin sangat nak pegi sana !! aminn :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...