CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 5 August 2011

Tahukah kita apa yang kita tahu?

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif

Alhamdulillah, hari ini dah masuk hari ke-5 berpuasa. Semoga ibadat puasa kita di terima oleh Allah.

http://1.bp.blogspot.com/-ZfEQNOTBF8I/TjtuVJCfjVI/AAAAAAAALkM/kJ1NFVsjncE/s1600/doa%2Bhari%2Bke5.jpg


Tadi ternampak ada kawan share video best ni kat blog dia, so I decide nak share dengan u all jugak. Video ni dalam bahasa Thai tapi ada subtitles.




Bila tengok je video tu terus terlintas di kepala segala kekhilafan diri sendiri.



I sibuk-sibuk baca kisah Apek putus tunang *sampai keluar front page* tapi tak sibuk-sibuk pulak nak ambil tahu apakah 7 surah dalam Al-Quran yang bermula dengan huruf Ha,Mim?

Huruf Ha Mim
a. permulaan Surah Ghafir ( 40:1)
b. permulaan Surah Fussilat ( 41:1)
c. permulaan Surah Al-Syura ( 42:1)
d. permulaan Surah Al-Zukhruf ( 43:1)
e. permulaan Surah Ad-Dukhan ( 44:1)
f. permulaan Surah Al-Jathiyah ( 45:1 )
g. permulaan Surah Al-Ahqaf ( 46:1 )


I sibuk-sibuk baca kisah Ally Iskandar putus tunang dengan Nur Aisyah Zainal *padahal kisah mereka tiada kene mengena dengan diri ini* tapi tak sibuk-sibuk pulak nak ambil tahu apakah surah di dalam AL-Quran yang ada perkataan 'Allah' dalam setiap ayatnya?

Surah Al-Mujadilah (Arab: سورة المجادلة‎) ialah surah ke-58 dalam AL- Quran.

Surah ini tergolong surah Madaniyah dan terdiri daripada 22 ayat. Surah ini mempunyai ciri berbeza dari surah lain dalam Al Quran.

Dalam setiap ayat dalam surah ini, selalu terdapat lafaz Jalallah (lafaz ALLAH). Ada dalam satu ayat hanya terdiri dari satu lafaz, ada yang dua, atau tiga, dan bahkan ada yang lima lafaz, seperti pada ayat 22 dalam surah ini. -sumber:sini -


I tahu banyak fakta pasal artis sana sini dari birthday, nama family, adik beradik sampailah bila diorang korek hidung *exaggeration*; tapi tak pula I sibuk-sibuk nak ambil tahu fakta pasal Al-Quran sebagaimana I arif dengan fakta tentang dunia artis yang tak berapa elok untuk di contohi itu.



SEDARLAH WAHAI DIRI!


Terima kasih untuk yang menghasilkan video itu kerana telah berkongsi kebaikan yang bukan sedikit buat orang-orang yang menontonnya. Perkongsian video ini di sini dengan harapan, ia akan turut mendatangkan kesan yang baik dalam diri orang-orang yang sedang membaca entry ini, Insya Allah.


Psssttt: entry ini ialah sebagai ingatan untuk diri sendiri dan tidak berniat untuk menyindir sesiapa, sekadar teguran buat diri ini agar tidak semakin jauh tersasar.



“Entri ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKid yang direviu oleh [Nor Haryati Yahaya] dan ditaja oleh Adorable Muslimah

~ Thanks for reading this (^-*) ~

22 words of wisdom & comments:

Aleyn said...

Nice Info...

Selamat Berpuasa buat Yatie sekeluarga....!!

isabelle said...

betul tu, yatie.
selalu kita hafal yg lagho-lagho.tapi yg lagi wajib kita tau, kita abaikan. huhu
tq for the reminder

Sidratul Muntaha said...

reminder to each and all of us...
aih..
aku mgm lama dah tak baca bita2 lagho nih.
since nawaitu samogohin tu..
susah tie sebenarnya nak istiqamah diri tuk jdi lebih baik dalam amal ibadat.
tapi kdg2 kena juag tomakninah seekali sbb tkut2 yg kita amalkan tu salah.
bila dah terlajak bab hiburan ni...
mmg kena muhasabah diri berjuta2 ribu kali...

e.l.i.z.@ said...

lucu pulok dgr ore siam ni kecek pasal al-quran hiihi..mugo igt keh semua ore siam tu agama budha. lagi dasat pengetahuan aku :P

*padey muko saim dio,keno bidas balik nge al-quran

zailamohamad said...

thanks for sharing Yati,

oghe bule poso ni setakat ni berjaya lg menghalang diri dr bukok website Tuuuuut (nama dirahsiakan) untuk ambik tahu pasal gosip retis, setakat tahu gitu2 jelah..

huhuhu..thanks yati sharing benda yang berguna ni, baru sedar yang diri ni tak berapa tinggi lagi ilmu di dada;P

e.l.i.s.s.m.i.e said...

x dapat dengar video kena block.

semoga kita menjadi insan yang lebih baik dari keberkatan ramadhan ni.Amin..

eRaY said...

mesej video sungguh pedas...tp itulah yg terjadi kat diri sendiri ini jugak...thanks yatie for sharing...selamat berpuase & berbuka puasa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lamanyer x singgah sini...rinduuu
yatie kiter manusia biasa x larik dari penyakit alpa ni selagi iblis dan syaitan ada sini kiter selalu tewas tapy jangan mengalah....islam itew mudah dan indah :))

transformed housewife said...

baguh ngepen ore sie tu.

Umie said...

nie pun peringatan buat diri aii jugak..thanks yatie..;-) Selamat berpuasa & berterawih..;-)

Hanis MY said...

timo kasih, peringatan yg bagus!

p/s; ore tokgi sebab hubby ado meeting petey tu wuwuwu...

kakyong said...

bagus vc ni Tie..

apsal kita tak buat iklan kesedaran mcm ni.. ;)

ummu said...

assalamualaikum Yatie
MashaAllah, ingatan untuk diri ini sendiri jua,terima aksih banyak Yatie,salam ramdan al mubarak daripada saya.sekian,wassalam

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

peringatan yg sgt2 baik...terima kasih ye...

yatie chomeyl said...

Aleyn >> slmt puas utk u sekeluarga juga

isabelle >> i pun sama, duk sibuk hal2 lagho je

ayu >> btul ayu, tie pun susah nk istiqamah. tgh usaha utk tarbiyah diri sendiri ni

yatie chomeyl said...

eliza >> tu la, saim dio pulok x terjawab gapo2 hehe

zaila >> samo la ore pun, x cukup ilmu..duk sibuk kutip ilmu hok x penting jah

eliss >> kalau dpt tgk video ni lagi best

yatie chomeyl said...

eray >> yup, mesej dia terus smp ke hati kan

lady ayu >> yup, kena selalu usaha utk baiki diri

k/nur >> aa, msi akeno buat ngepeng gini retep

yatie chomeyl said...

Umie >> sama2 kita ingat mengingatkan :)

hanis >> video tu bagus key, ore terus raso terinsaf metar huhu

k/yong>> tu la, kena buat iklan mcm ni banyak2 br bagus

yatie chomeyl said...

Ummu >> salam rmadhan untuk Ummu jugak :)

Ladyzul >> sama2 la kita ingat mengingatkan ke arah perkara kebaikan. kalau I alpa, ingatkan I juga ye

kak ina kl said...

tak salah berkongsi info tentang kebaikan..selamat berpuasa

Mama Ammar @ Nor Haryati Yahaya said...

bila baca entry ni..tetiba la rasa betapa kerdilnye diri ini..begitu taksub ngan duniawi (betol yatie ckp...hal yang takde kena-mengena ngan diri tu la yang kite sibuk nak tahu...) walhal mende2 yang dikategorikan sebagai ilmu akhirat (bekal diri sendiri tuh) kite kurengkan...tima kasih kerana mengingatkan sesama umat.... mudah-mudahan yatie dpt pahala utk setiap org yang membaca entry awok nih... :) Amin

yatie chomeyl said...

Kak Ina >> slmt berpuasa utk akak jugak :)

Mama Ammar >> phal untuk ore yg buat video tu ..sbb dh menyedarkan org2 yg tgk video tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...