CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 31 March 2009

Sayounara Dormitory ITO

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/edit2gmbrutkblog12.jpg


Dah tengok gambar di atas? Pejamkan mata...tarik nafas dalam2...cuba bayangkan korang menetap berdua di rumah ini selama 4bulan......dapat bayangkan tak? Kalau dah dapat bayangkan, leh la bernafas seperti biasa semula..karang semput pulak tahan nafas lama2. Kalau tak dapat bayangkan, let me help you to visualize it!



(meja study merangkap meja makan)


Basically this is the house (or should I call it a room) where hubby & I stayed together since we arrived in Fukuoka. It is situated at Dormitory Ito, Nishi-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka-ken. All of the tenants were the students of Kyushu University Ito Campus. The monthly rent is 26000 yen (RM960) excluding internet, water and electricity. Despite it small size, it is still convenient for hubby to go to campus as it took him only 5-10 minutes ride with bicycle.



(sneak view of the bathroom. abaikan brg2 yang berselerak tu)

We were living on the 7th floor. The 2nd floor until the 8th floor was meant only for male tenant while the 9th and 10th floor were specified for the female tenants. There were also a common room (furnished with sofa + TV + dvd player + refrigerator) at every floor. As this dormitory was meant only for singles, there are times when I feel embarrassed to stay here as it seems like I'm the only one who has big belly in this building.




Bila mengadu dengan incik hubby pasal kemaluan perasaan malu yang semakin menebal, incik hubby cakap "nak malu ape?". Sigh...bukannya malu sebab perut besar ni, tapi malu sebab sorang2 je preggy kat bangunan ni. Orang lain semua bujang trang tang tang dan slim je. Lepas tu, tak mengadu dah pasal perasaan malu ni. Jadi hari2 bergelar isteri dan bakal ibu di habiskan menghadap laptop je dalam bilik. Keluar dari bilik cuma hari jumaat untuk gi kelas nihon-go dan hujung minggu untuk beli groceries.

Bukan kitorang tak nak pindah tapi dari bulan ke bulan kami memohon untuk mendapatkan "danchi" (rumah kerajaan) tapi agaknya belum rezeki kami berdua, permohonan kami tidak berjaya. Jadi, rancangan untuk berpindah ke ruang yang lebih besar di tangguhkan hari demi hari sehinggalah perut ini semakin memboyot dan membesar bagai juaraaaaaaaaaaaa!


(si boyot dgn teddy frog baring atas katil single)

Entering the 30th weeks of my pregnancy, I was so worried that I might end up giving birth to my baby SN in this small room. I urged hubby to look for a new place to stay and so he went to the housing agent. FYI, to rent a house or even a small apartment in Japan, we have to pay some amount of "shiki-ken"(bond money--> ratus2 ribu yen juga), "reikin" (key money), "tesurgo" (commission for the housing agent) and of course "yachin" (monthly rent). Thus, not only we have to consider about paying the monthly rent if we want to move to a new home, we have to consider also the amount of those payment I've mention above before moving in. There are few apartment that seem to be in our budget but we have to wait for the landlord to confirm about the availability with the house agent.


(senarai pamplet2 dari ejen rumah)

Masa semakin suntuk, perut semakin memboyot, ketegangan melanda di kotak fikiran, minda hampir berserabut dan urat saraf tambah berselirat memikirkan ke mana kaki hendak melangkah (ceehh, poyo giler). Allah Maha Pemurah, seorang tutor di lab incik hubby mencadangkan kami menyewa di International House, Imajuku yang masih dalam pembinaan dan sedia untuk di duduki pada 1hb April nanti. Lebih menarik, kami tidak perlu membayar sebarang wang deposit yang mahal seperti rumah2 lain dan rumah ini sudah di lengkapi perabot seperti tv, katil, air-cond, dapur, peti sejuk dan microwave.


(barang2 untuk di pindahkan..penat wooo)


Insya Allah mulai esok kami akan berpindah ke rumah baru. Walaupun cuma mempunyai 1 bilik dan 1 ruang tamu, tapi kami bersyukur kerana sekurang2nya ada ruang yang lebih luas untuk baby SN berguling2 nanti. Maklumlah, hidup kat Jepun tak sama macam di Malaysia. Living cost sangat tinggi, harga sewa rumah sangat2 mahal malah boleh di katakan lebih mahal berbanding sewaktu aku menuntut di Europe time muda2 dulu(ceh padahal br thn lepas je, koya2 dah tua). Apapun, kami tetap selalu harus bersyukur dengan apa yang kami ada sekarang...kerana sekurang2nya kami berpeluang melalui semua pengalaman ini, semoga pengalaman suka duka susah senang di perantauan menjadi sesuatu yang berguna buat kami di masa hadapan. Syukran.


http://liajune.files.wordpress.com/2007/04/auf-wiedersehen.jpg http://blogs.redding.com/pfountain/archives/Adios.jpg http://i197.photobucket.com/albums/aa92/Flamingkat/greet5.gif

Bye-bye....adios...tchuss, auf widersehen...sayounara..... Dormitory Ito!







Nota perantau: malam ni tumpang tidur umah Kak Yati dulu (sebab leh stay kat dormitory sampai 31hb je, umah baru pulak leh masuk on 1hb je huhuuh) . Esok pagi2 baru masuk rumah baru. Tiba2 rasa nak nyanyi lagu dendang perantau pulak..isk3x...


Psssttt: mungkin tak akan update blog untuk beberapa hari sebab kena tunggu ada internet connection di rumah baru. Harap maklum.

9 words of wisdom & comments:

Ummi Salsabila said...

soo cute.. love to read it..bila ummi nk smpi jepun plak..

nurulzia said...

waha gud experience tho..xpe la..mungkin ini rezeki anak u kan...

umi nuha said...

ahaha..baru terasa penangan duk jpn yer...tu baruk duk kyushu..blum duk tokyo lagi

kakyong said...

salam yatie

baik-baik, jaga diri.. harap2 semua okay.. masa berkemas masuk umah baru nanti, jgn lasak2 sgt, buat koje yg ringan2 jer.. terasa mcm bawa perut ssemula plak.. hahah..

R28est said...

selamat berpindah randah ma...mcm org nomad pulak..hik ;p

ape2 pun jgn buat keje berat2..kang terlahir pulak baby tu melihat dunia.. ;p

ma..balik m'sia je la..

kliza said...

pas nie, duk umah besar sket, penat dia lebih sket la.. tp mmg bagus utk menurunkn berat bdn slps bsalin.. ecehceh... slmt bpindah.. awak 2 jgn beriya sgt duk hangkut brg.. bykkn rehat.. mcm pakar sakit puan plak rs.. heee..

nini said...

Ucu take care tau...semoga semuanya berjalan ngan lancar...

yatie chomeyl said...

ummi salsabila >> insya Allah nti smp la umi ke jepun menjenguk yatie ;)

nurul >> tu la, mmg rezeki anak.umah baru best sgt ;)

umi nuha >> tu la pasal, tiba2 rs rindu kat europe pulak hik hik hik

kak yong >> hubby yg byk kemas umah, mak buyung ni duduk setempat je kemas brg

imah >> daddy ko yg ke hulu ke hilir kemas umah. ma duduk diam2 tggu dia angkat beg & kotak kat tepi br ma kemas heheheh

k.liza >> nti dtg erk jln2 kat umah baru..mmg penat kemas umah tiap2 hari tp seronok :)

angah >> alhamdulillah, semua dh bjalan lancar :)

Cecilia said...

thanks for your pics, i'm going to stay here.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...