CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 21 March 2012

Bebelan bernanah telinga dan SPM 9A untuk Awin.

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Hari ini keputusan SPM 2011 di umumkan. My youngest sister is one of the candidates. Tuhan je yang tahu betapa I tumpang berdebar-debar menanti keputusan SPM Awin. Kadang-kadang I rasa I ni lebih berperanan sebagai "mak" berbanding "kakak" pada Awin ~ maklumlah jurang  umur kami pun agak jauh iaitu 13 tahun.

Kalau dengan 4 orang adik2 lelaki I tu, I punya tahap bebel tak lah dasyat sangat. Tapi tahap bebelan I pada Awin ni memang boleh mencairkan tahi telinga yang dah berketul-ketul. Semua serba tak kena, semua benda nak tegur..setiap inci pergerakan dia akan di perhatikan.tension


" Baju tu bakpo gak ketat & singkat sangat?".

"Tudung tu fungsi dio nok tutup dado, kalu pakai gitu..xdop pekdoh pakai tudung"

"Tu bubuh gambar dengan jate tu, mace la konpom nikoh dengan dio"

"Takdop posing lain ko..sokmo cekok pinggang pastu mulut muncung ambik gambar, habis comey doh ko tu?"

"Saing tu pilih hok molek2 sikit gak. Kak ti dulu walaupun nakal, tapi Kak Ti pilih saing hok juruh2 sebab nanti saing2 tu akan influence kito ke arah kebaikan".

"Bangun lambat gini, lamo lekat pah tuo..pah nikoh nanti pong payoh bangun pagi".

"Tok soh gelenya nok gewe la, nanti masuk matrix jup jate lain. Pah masuk U jupo jate lain pulok..pah nanti kijo jupo jate lain pulok. Buke tentu nikoh dengan gewe lo ni pong."


Ye puan-puan sekalian, itulah serba sedikit sebanyak bebelan yang terpaksa di harungi oleh Awin sejak2 dia habis SPM hari tu. Sebaik sahaja Awin habis SPM  awal Disember tahun lepas, I terus suruh dia stay dengan I selama 2 bulan kat Damansara *masa tu I internship kat PJ*. Then I terus angkut Awin ke Fukuoka dan tinggal kat sini selama sebulan dengan SN & I.

+- we had great time -+

Sejujurnya I memang over protective kat Awin sebab dia sorang-sorangnya adik perempuan I. Pulak tu, dunia remaja sekarang ni sangat-sangat mencabar...macam2 kes sosial berlaku setiap hari. Yang di jaga betul2 pun boleh hanyut, ini pulak kalau yang di biarkan saja bebas tanpa panduan....adusrisau wooo.

+- walaupun bebel macam mak2, tapi I tetap muda remaja macam sebaya je dengan Awin kan? #perasan -+


Lagipun, apa yang Awin lalui sekarang ni sama dengan apa yang I pernah lalui dulu *hormon baru nak berkembang, extra gedik la sikit*.Cuma yang membezakan keadaan kami ialah, dulu2 Arwah Ma lah yang akan membebel dan menegur silap langkah dan perbuatan I. Awin kehilangan Arwah Ma waktu dia berumur 14 tahun, usia yang cukup muda untuk dia mengerti tentang erti kehilangan seorang ibu.

+- jangan tertipu dengan sengihan di wajahku, sebenarnya kat rumah garangggg lebih dari singa -+

Tapi Awin ni budak yang cekal dan kuat semangat. Sejuta kali I membebel kat dia pun, sekali pun dia tak pernah melawan dan menjawab. Paling2 dia cuma senyum je dan diam. I tahu dalam diam, dia akan analisa balik teguran2 I dan lama2 nanti dia akan sedar yang semua teguran tu untuk kebaikan dia juga. rindu  *kalau I dulu, lepas kena bebel mesti merajuk & berkurung dalam bilik buat2 tak nak makan ~ padahal dah standby setin biskut dalam bilik untuk stok di kala merajuk*.

Mula-mula I risau jugak nak bebel banyak-banyak sebab takut dia sentap. Tapi mulut ni memang tak boleh di tahan-tahan...nakkkkkk jugakkkkk bebel banyak2 laser2 pedas berapi kat Awin. Alhamdulillah, she can accept it in a positive way..read her side of story here.

 +- bukti yang menunjukkan Awin "suka" bila I bebel kat dia -+


Cerita bebelan sikit punya panjang berjela, sebenarnya entry ni nak ucap tahniah kat Awin sebab dapat 9A. Walaupun tak dapat nak menyamai result SPM Asyo, tapi sekurang2nya result Awin lagi hebat dari kakak2 dan abang2nya *alaaaa, soalan SPM sekarang senang..tak macam masa zaman kita dulu ~ ayat cover malu seorang kakak* gatai 


Alhamdulillah, we (kakak2 dan abang2) are proud of you. Hopefully you'd be able to be a pharmacist, just as you wish. I sincerely treasure the time that we'd spent together for the past months and I hope you feel the same too. My prayer is always with you..and though I rarely told you this...I ♥ YOU SO MUCH , more than you know.

Pssssttt : Kalau Arwah Ma ada , mesti dia gembira sangat sebab anak bongsu dia yang manja kededek ni dapat result hebat cenggini...sob sob sob sedih
~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

31 words of wisdom & comments:

Irfa said...

tahniah utk awin.adik saya pun dapat result hari ni tapi x comel supo result awin.huhu.ma ayah sedih tapi xleh wak gapo..benda dah lepah.harao adik tak kecewa dan putus asa

Jiji said...

kalo aku dpt kakak mcm ko yatie gerenti bukan setin 2 biskot.. 4 tin br cukup!

Coffee Mama said...

Isk..isk...terlebih emo plak baca entry ni..Congrats Awin!!

Sidratul Muntaha said...

walaupun bebel macam mak2, tapi I tetap muda remaja macam sebaya je dengan Awin kan?

*ayat tak boleh blah!
ahahaha!

Cik Cyida said...

waahh,, best awin :)

Teratak Hami said...

Tahniah Awin ... syukur Awin ada seorang kakak yg "super mak".

Neiaa said...

untungla awin tu

Almiraz said...

Wah pandainya awin!!....yatie, naluri kakak biasalah gitew...congrats!!

Almiraz said...

Wah pandainya awin!!....yatie, naluri kakak biasalah gitew...congrats!!

nieda said...

tahniah untuk adik u.. terharunya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Omedetou to awin
Actually ai pong garang taw
Dh garang muka sombong plak dtg berpakej ni
Cian ai
Adeh bebel jer ni
Omedetouuuuu awin blh study kt nihon nnt

Oyis said...

tahniah awien. awien ni ngaji sekolah mano? tumpe banggo anok2 (adik2) senegeri cemerlang.

transformed housewife said...

Awin meme budok hok kuat semangat dr kecik2 lg. Sbb dulu2 keno ngosek pun dio tok teriok mano.

Bibi Intan Suraya said...

congratulation Awin, may Allah always guide you to the right route and path..and tahniah to yati too...u deserve all those comments from ur sis...aku pulak yg teriakk baca komen adik hang tu....sob sob sob,...but nway, aku tumpang gembira dan bangga. Happy Muslim Family ;)

*∽ IZAN ∽* said...

tahniah utk adik Yatie.. tumpang bangga jugakkk

untung Awin ada kakak cam Yatie. vice versa too.. untung gak Yatie ada adik cam Awin.. baikk, excellent ;)

Affieza said...

Congrats to Awin and best proud for you for being a good sister to her...

yatie chomeyl said...

Irfa : xpo, perjalanan hidup pnjg lg. hope adik Irfa bjaya jugop pasni :)

Jiji : aaa tu la, sila bertabahlah siapa2 yg jd adik aku tu

yatie chomeyl said...

coffee mama : i dh tulis entry ni sesempoi mungkin, xmo bg u emo..:)

ayu : ala...ye kan ayu...ngaku je lah hahaha

yatie chomeyl said...

cik cyida : best la kot hehe

teratak hami : xtau la dia bersyukur ke di aderita ada kakak yg over dr mak ni hahaha

yatie chomeyl said...

neiaa : apa yg untungnya? untung kena bebel ye? kui3x

Almiraz : kiranya kakak2 lain pun mcm I jugak eh?

yatie chomeyl said...

Nieda : thanks dear ;)

lady ayu : nasib baik i garang tp muka hipokrit hahaha

yatie chomeyl said...

Oyis : skoloh samo dgn kakak2 dan abang2 dio..SMIP, Kota Bharu

kak nur : eh teriok jugop maso kecik dulu

yatie chomeyl said...

Bibi : aku pun terharu baca komen di atp aku buat2 macho..control xmo teriak

kak izan : untung apa nye kak, bernanah telinga dia kena bebel hari2 hehe

affieza : thanks ;)

アヌムちゃん said...

omedetou utk adik akk :)

isabelle said...

i pun dgn kejinya akan compare results adik2/anak sedara dgn mine. so far masih leading.
kalo x pun, adalah sbb soalan skrg senang2.hihihi...

Almiraz said...

Hahaha Yatie...I don't know sebab I pun bukannya ada adik pompuan....kalau I ada adik I imagine I camtu jugak kot....

mazni_azis said...

tahniah awin....sape yg suka jeles dgn awin dulu..hehehe

lailasani said...

meme buleh cair sungguh ginni.. dr telinga kiri ke telinga kane... hahahaha... tp itulah kan... mak2 bebel tu kan tandanya sayang... so kakak awin ni bebel sbb sayang laa kan.. kan.. hehehheeh..:)

tahniah awin!

yatie chomeyl said...

Anum : arigatou :)

isabelle : kira rekod u x pecah lg la ye hehe

yatie chomeyl said...

Almiraz : ooo, ingatkan u pun kuat bebel mcm I eheh

angah : entah..xtau la sape :p

k laila : buke setakat cair, buleh kudis telingo klu dgr hari2 hahaha

e.l.i.z.@ said...

cek inbox fb tu ne ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...