CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 13 March 2012

Junior Masterchef : M&M's cookies

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
 Hari Sabtu lepas ada farewell dinner untuk student2 Malaysia kat Fukuoka ni yang bakal graduate by the end of this month. Kebetulan ada semangkuk kecil coklat M&M's yang tak habis, so I was thinking to bake M&M's cookies. Konon-kononnya tak nak bagi SN makan cekelat je, so mommy buat cookies.

Resepi ambik dari Aufa's Little Kitchen


Ingredients:
• 260g tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 1/4 sudu kecil baking soda
170g butter
130g gula kastor140g gula perang
1 biji telur gred A
1 kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
200g M&M

Cara-Cara:
*Campurkan tepung,tepung jagung dan baking soda.
Putar butter,gula kastor dan gula perang sampai kembang lebih kurang 3 minit.
Tambahkan esen vanila,telur dan kuning telur dan putar sebati.
*Masukkan campuran tepung tadi dan kacau sebati.
*Buatkan bulat2 dan letakkan diatas loyang yg digris.
• Jangan buat besar2.satu lagi,jarakkan jauh2 sebab dia akan kembang.


 
Bukan main seronok SN dapat tolong mommy letak cekelat kat atas cookies tu sebelum di bakar, lepas tu tak sabar-sabar nak tunggu biskut tu masak. 2-3x suruh mommy dukung nak tengok biskut tu dalam oven.

 +- tengok tu bersemangat betul letak cekelat -+


Alhamdulilah, M&M's cookies hasil air tangan SN mendapat sambutan hangat. Masa orang tengah solat Maghrib berjemaah ramai2, budak2 semua dah pakat2 serbu cookies tu. Bila mommy siap solat, tengok2 balang cookies tu dah pun kosong. Nampak gaya, kalau ada jamuan lagi lepas ni kena buat banyak2 lagi lah cookies ni.

+- SN dan kawan2nya -+


I had a blast of variety of Malaysian foods *as always*, so malas nak ambik gambar sebab sibuk makan. Bila perut dah betul2 sendat dan agak membuncit, baru lah sedar diri nak berhenti makan gatai . Lepas dah kenyang memboyeh tu, baru lah bersemangat nak posing sedas dua dengan Norai & Ain yang nak balik Malaysia hujung bulan ni.

 +- yours truly with Ain -+

 +- yours truly with Norai -+


I'm gonna miss both of them sebab diorang berdua banyak tolong I dalam urusan kat sini especially kalau kena deal dengan orang Jepun sebab they speak Japanese fluently. Awal2 sampai sini dulu, Ain lah yang temankan pergi klinik masa check-up SN. Norai pulak banyak tolong translatekan borang2 yang nursery SN bagi dan juga tolong I dalam urusan nursery SN. Many thanks to both of you for your kind help. 

Insya Allah panjang umur murah rezeki, kita jumpa kat Malaysia pulak nanti. Good luck girls!.

Psssttt : mommy memang suka buat biskut yang senang & sedap cenggini gatai eheh.


~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

9 words of wisdom & comments:

isabelle said...

yay..akhirnya ada panduan meyakinkan utk i ajak adam buat kukis sama2 nanti.
tq

cikpia said...

bley ajak adik2 main masak2 ni!!! thanks!

transformed housewife said...

Nasib baik Nazhan tok perabis dulu sekut2 tu maso tgh buat. ehehehe. Antara Tini & fizah, Fizah lg rajin bilo nat sekut atau kek.

F.I.Z.A said...

salam yatie,
bagus anak bujang rajin masuk dapur..
anak dara i masuk dapur jadi tukang sibuk :)

FnF Simple Life said...

Salam kenal Dari Chiba ... Eheh... Skrg sdg coti2 Msia... Sedap nye...Kena cuba jugak ni... ;)

Affieza said...

Rajinnya SN tolong mommy dia...hehe

yatie chomeyl said...

isabelle : slmt ber-kukis kukisan hehe

cikpia : slmt main masak2 :)

yatie chomeyl said...

kak nur : maos di rumoh dio xmkn sgt, bilo berebut dgn saing2..sibuk pulok dio make

fiza : anak bujang mmg suka menolong kat dapur, kadang2 smp mommy pun rimas hehe

yatie chomeyl said...

FnF : wah best tu cuti2 msia..syiok la makan2 hehe

affieza : tu la, kdg2 terlebih rajin smp mommy malas layan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...