CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 19 March 2012

Trip to Hokkaido : Otaru City

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Last week our little family went for a sightseeing trip at Hokkaido which is about 2000km away from Fukuoka. Kitorang join trip organized by FOSA (Fukuoka Overseas Student Association) sebab boleh dapat dengan harga yang murah for 3 days 2nights trip. It cost us only 38000yen per person. As for SN, free sebab dia still under 3 years old. There are 17 of students yang join this trip, ada yang with friends and ada yang with family members macam I.


+- SN's family on a trip to Hokkaido -+

+- mula2 tolak luggage, bila dah letih duduk atas luggage suruh daddy tolak -+
 

Flight bertolak dari Fukuoka around 11.30pg and we arrived at New Chitose Airport, Sapporo at 1.40 p.m. Pemanadangan sebaik sampai kat airport Sapporo tu, kami di sambut dengan salji yang memutih. Macam jakun jugaklah sebab tempat kitorang kan salji lite2 je, bila tengok salji lebat tangan memang takleh stop dari nak snap gambar. 

+- view dari atas flight -+

+- suhu masa ni 0deg kat New Chitose Airport -+



Sampai je airport, ada bas yang menunggu untuk bawak kitorang pergi Otaru city. It is a city and port in Hokkaido, Japan, northwest of Sapporo. The city faces the Ishikari Bay, and has many historical buildings. 

+- budak kecik duduk seat lain sebab nak main ipong kat atas bas. mommy & daddy tgh seronok tgk salji kat luar -+

+- view salji dari atas bas -+


Otaru is a popular tourist destination. Sepanjang city tu berderet2 glassworks shops, coffee shops, restaurants and shopping malls that have been converted from stone-built or brick-built warehouses.

+- bangunan2 kat Otaru city -+

+- ahli rombongan tengah jalan2 pusing bandar -+


We were given only 4 hours to walk around the city sebab lepas tu bas nak bawak pergi hotel pulak which is about 1hour from Otaru city.

 +- depan kedai cake & sweets -+

 +- depan kedai cotton teddy bear -+


Yang bestnya ialah banyak gila kedai chocolate kat sini, lepas tu kebanyakan kedai akan ada free tasting, so kalau tak nak beli..ambik je yang free tasting tu kat luar kedai sepanjang jalan...kenyang dan jimat duit gatai  eheh.

+- muka happy dapat try coklat free -+

 +- salji bentuk ♥ kat belakang kitorang -+


Sempat jugaklah kitorang masuk 2-3 kedai untuk rasa dan beli coklat keluaran Hokkaido. Alhamdulillah, kebanyakan coklat yang di jual ni di perbuat daripada emulsifier based on vegetable fats, jadi tak ragu2lah nak beli.

 +- hantu cekelat, malam tu habis sekotak di bantai nya. terpaksa mommy beli lagi esoknya untuk bawak balik ke Fukuoka huhuhu -+

 +- lepak2 dalam kedai jap panaskan badan -+


Sempat jugak masuk kat Kitaichi Venetian Art Museum & The Museum Shop untuk tengok2 Murano glass and mask. Tapi memang tak beli lah sebab harga nya lagi mahal dari trip 3 hari 2 malam kitorang, tak kuasa mak nak perabih duit beli barang2 gitu *alasan orang takde duit* gatai .

+- tak yah pergi Venice dah daddy & SN -+

+- teringat kenangan jalan2 kat Venice dulu2 -+

Special desserts kat city ni ialah icecream bertingkat-tingkat tapi tak beli lah sebab sejuk woii makan icecream when the temperature outside is 0 deg. Masa lepak dalam kedai, SN request nak jugak icecream so beli la icecream redbean semangkuk berharga 100yen.


 +- sepanjang jalan kenangan di Otaru CIty -+

+- sejuk2 pun nak makan aiskrim -+
 +- bukan main happy dua beranak ni dapat makan aiskrim -+

Makanan trademark bagi hokkaido ni pulak ialah ketam. Pandang kiri kanan semua nampak ketam je, besar2 gedabak...geram rasa nak buat gulai. Tapi dia punya harga pun boleh tahan mahal jugaklah huhuhu.

 
+- pilih2 -+

+- gulai pon sodap -+


Then bas gerak ke hotel tempat tidur untuk 2 malam. Dekat2 dengan area hotel tu pun ada banyak kedai2 so sempat jalan2 kejap sebelum tidur. Sepanjang jalan tu, kiri kanan ada kedai2 cenderahati dan kedai makan.

+- shopping road kat tepi hotel -+

+- macam2 binatang ada, gosok perut diorang -+

+- mentekedarah tahap kronik, tengah2 jalan pun leh makan bihun sup _+


Lepas jalan2 kat shopping road tu, balik hotel makan maggi untuk dinner. Tengah malam sikit rasa lapar pulak, paksa hubby pergi 7Eleven belikan onigiri ebi mayo (shrimp in mayonnaise).

 
+- kat lobby hotel, tgh sewa kereta untuk jalan2 2nd day -+


Sebelum tidur, berperang dengan budak kecik nak pujuk suruh tidur sebab dia terlebih jakun sesekali dapat tidur kat hotel. Melompat-lompat atas katil sampai dah lenguh kaki baru nak berhenti. Itu pun kena rasuah cakap nak mandi swimmping pool, baru lah dia berhenti melompat2 atas katil. *swimming pool = bath tub dalam bilik mandi*.

 +- budak jakun dapat tidur kat katil empuk, conquer katil sorang2 -+


Lepas dah mandi "swimming pool" tu baru lah SN dapat tidur dengan nyenyaknya..maka dapatlah mommy & daddy rehat betul2 so that boleh bangun pagi2 untuk hari ke-2 di Sapporo.

Pssstt : Ceritera hari ke-2 di Sapporo kita sambung esok la pulak yea, till then peeps...daaaaa.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

24 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah sampai hokkaido ekk uols
bestnyer makan kani puas2 x???
masa jishin kuat tue uols ada kat cituew x???

Diana @ bilakukatacinta said...

bestnya ada yuki sana sini...

Asmara said...

uit murah sgt la tu, dgn hotel dan flight. mcm nk pegi tp sejuk sama mcm kat yonezawa je, kot sini lg tebal yukinya. summer sesuai kot, bdk2 sini pun ramai travel by car je kat sana, boleh pusing satu pulau gitu. baca story yati pun jadiklah kan. hehe..

Rai said...

otoku gila pegi dengan flight harga banyak tu..kitorg aritu pegi dengan feri balik dgn densha lebih kurang 6man (6 hari total)

otaru city cantik gila kan.. kalau dapat sampai kat shakotan misaki lagi super..waiii.. nak pegi lagi...

シャイマ said...

cool! nak pegi hokkaido jugakk tapi takkan pegi time fuyu la. niigata dah byk snow tak larat nak redah snow. japanese selalu ckp hokkaido ni mcm european country mitai. jalan pun besarr. bestnye!

Hanis MY said...

behnyo sapa hokkaido doh... okey2 cpt smbung story mory...

blog-tips-kurus said...

org dok oversea asik cite snow je. huhu!

lavenderlover said...

bestnyer jln2 dgn family..wish i can visit japan 1 day..comel la ur son..hehe..=)

Ummi Dania Yasmine said...

bestnyer la yatie...suka bc cuti cuti yatie ni...tempat menarik. Macam me nak gi Jepun takut2 nak cari makanan halal dan berkomunikasi...dgn orang Jepun.

NurMisnan said...

lama bebeor tidak jenguk sini.. tup2 p Hokaido makcik.. hik3

Lovely snow.. sahabat pun tgh cuti2 kat sana.
seronok layan anak2 makan ice cream walaupun
cuaca sejuk..

norliha said...

tak sabar nak tunggu part 2 pulak.

The name is Nor and I'm clueless... said...

Hi CikYatie! still remember me?

Oyis said...

huih bestnya dia.. uni sini klo wat jalan2 buat daytrip jah. x rajin lg bermlm. anyway, di hokkaido ni nk masuk april dah masih snow lg eh?

アヌムちゃん said...

bestnyaaa..teringin gak nak g hokkaido..tapi belum ada rezeki..huhu..letak pic byk2 tau :)

yatie chomeyl said...

lady ayu : jishin tu kul brp ye? kitorg blk fukuoka semula around kul 12 hr rabu tu, mmg xde rasa jishin apa2.

diana : aah, best sgt :)

yatie chomeyl said...

Kak As : mmg murah sbb tu gagahkan diri pergi wpon kije tgh menimbun2 hehe

Rai : aah cantik tp sejuknya jadi rasa malas nak jalan lama2 hehe

yatie chomeyl said...

シャイマ : gi masa summer ni la best kot hehe

hanis : baikkkk :D

yatie chomeyl said...

blog-tips-kurus : nanti dh mausk spring xde la cite snow2 lagi :p

lavender love : thanks . hope impian u tercapai :)

yatie chomeyl said...

Ummi Dania Yasmine : sbb tu kitorg standby maggi, incase x tau katne nk cari makanan hehe

nurmisnan : pi hokkaido tu pun plan mengejut je tu :)

yatie chomeyl said...

norliha : tungggguuuuu

Nor : mesti la ingat, dh buat blog baru ye?

yatie chomeyl said...

Oyis : tu la..lebat salji sini...tu yg kami darakkk tu

Anum : aah mmg bnyk pic nak tepek ni

e.l.i.z.@ said...

38k yen = +-rm1.5k la dih
g nge trip tu muroh, kalu g sdiri mesti mahal lg dih

pening doh eli nok pilih tempat ni.sighs

yatie chomeyl said...

eliza : aaa klu gi sendir mahal lagi la rasonyo sbb hotel lagi + tiket flight lg

Intan Salina Abdul Mutalib said...

kitorg pun skg kt hokkaido...maaf cuma nk tnye gak psal coklat sni mmg boleh mkn ke...sbb kitorg teringin nk mkn coklat kt situ tpi agen jepun kmi di mlysia mmg xbgi mkn sbb ingredient nye agak meragukn sbb dorg nye staff ramai yg org jepun n staff mlysia dorg kerap wat lawatan ke coklat factory so dorang kta xsesuai mkn utk muslim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...