CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 22 March 2012

Trip to Hokkaido : Sapporo City

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Yosh, jom kita sambung entry jalan2 kat Hokkaido. Hari ke-2 di Hokkaido, kitorang di beri kebebasan untuk jalan2 sendiri, so we decided to rent a car. Maklumlah berjalan dengan anak kecil ni, lagi senang naik kereta sebab kalau dia meragam pun tak ganggu orang lain.

Hari ke-2 di Hokkaido di mulakan dengan turunnya salji yang agak lebat. Breakfast dulu kat hotel sbb ada coupon untuk buffet breakfast. Terus bedal makan nasi dengan berlaukkan telur *sebab lauk lain takleh makan*; then berlawan2 kentut dalam kereta hahaha.


 
+- bangun tidur ngadap tingkap tengok salji -+

+- kenyang perut, ceria bukan main dua beranak yang kuat makan ni -+

Sapporo (which means "important river flowing through a plain" in Ainu language) is the capital of Hokkaido and Japan's 5th largest city. Sapporo is also one of the nation's youngest major cities. 

The city is well known for its  chicken soup ramen, beer and the annual snow festival held in February.Here are some of the places that we managed to go during the 2nd day of our trip which started from 9 a.m - 7p.m.

(1) Former Hokkaido Government Office Building
The building is an American-neo-baroque structure constructed in 1888 as a base of the Hokkaido administration. The nickname is Akarenga or "Red Brick." Behind the current Hokkaidō Government building, the building is located in North 3 West 6, Chuo-ku, Sapporo. 
 +- depan bangunan "Red Brick" -+

Currently, the facilities inside the building include a conference room, a museum shop, a tourist information office, and a few historical exhibition rooms and libraries. Visitors can enter the building for free.
+- macam biasa, acara tiru statue dan gambar dinding tetap menjadi pooojaaan hati -+

+- barang2 pameran kat dalam bangunan tu -+

Flower gardens and a pond are located in front of the building. The roof lines are clean and the roof itself is an unusual style. 

+- SN kacau itik2 yang tengah berehat kat pond -+

Have a close look at the "chimneys" - they are actually air vents. The tiles are not clay but slate - also unusual for Japan. Inside the building most of the finishing are made from wood. Dalam gambar kat bawah ni, obviously korang dapat tengok betapa gembiranya I dapat posing depan bangunan ni dengan berpijakkan salji tebal tu.

+- mak budak terlebih excited -+

All of the windows are double pane to provide protection against the cold Sapporo winter. The most popular spot amongst Japanese visitors is the staircase under the three beautifully decorated arches. 

+- nampak tak salji lebat kat luar window tu -+

"Red Bricks" is still used for some official functions such as receptions and banquets for visiting dignitaries. Since there is no event on at the time, we were able to enter the former Governor's office, and see the collection of European and Japanese style paintings and other artworks. 

+- left pic: tepon boipren dulu. right pic: SN beli sourvenir -+


(2) Botanical Garden of Hokkaido University 
This botanical garden belongs to Hokkaido University and primarily serves a scientific and educational purpose. The garden with its walking trails and lawns is  a pleasant place to take a break or to have a picnic.Tapi di sebabkan salji lebat sangat hari tu, tak dapatlah kitorang picnic dalam tu, posing sekeping dua je kat luar pagar.
+- tak dapat masuk park, ambik gambar kat luar pagar je -+

+- salji sikit punya lebat kat dalam tu, ce citer camne nak jalan2 kat park -+

+- budak kecik over excited dapat main salji tebal -+


(3) Clock Tower
The Clock Tower (Tokeidai) is a symbol of Sapporo. The building was constructed during the early period of Sapporo's development in 1878 as a drill hall of the Sapporo Agricultural College.

+- depan Clock Tower -+

Today, the Clock Tower serves as a museum with displays about the building's history and Sapporo on the first floor. On the second floor are displays about the clock and a spacious ceremony hall that calls to mind the simple buildings of the colonial American Midwest.





(4) Shiroi Koibito Park 
This is a theme park by Ishiya, a local chocolate company. The company's flagship product is the Shiroi Koibito cookie, which consists of two thin butter cookies and a layer of white chocolate in between. It is one of the most famous souvenirs from Hokkaido. 

 +- bungkusan gergasi thin butter cookies and a layer of white chocolate in between -+

+- Sapporo Mechanical Clock Tower -+


Masuk2 je dalam bangunan tu, kitorang di sambut dengan patung famous people macam Pinocchio and Monalisa.


Kat dalam bangunan ni jugak ada Aurora Fountain which was produced in 1870. Water runs down over the colourful ceramic surface, which is illuminated by lamps installed under the water.

+- budak kecik dah pandai posing senget kepala macam mommy -+

Yang ni pulak tangga kat hallway dalam bangunan ni. Cantik gila, terus berangan nak tangga cenggini jugak kat rumah sendiri nanti. Sebijik macam dalam cerita2 telenovela yang rumah orang2 kaya tu kan?.

+- cantik kan tangga kat hallway ni -+

There's also Gramophone Gallery, it outlines the beginnings of audio culture and highlights the mechanism behind the sound. Kat bawah ni pulak evolusi analog record ke digital record macam yang ada sekarang ni.

+- evolusi dari piring hitam ke kaset ke CD besar ke CD kecik ke ipod -+

The park also consists of a free area with a shop, cafe and restaurant and a paid area with various chocolate related exhibits and, most interestingly, a few large windows through which visitors can observe the cookie production process in the factory. It is also possible to create your own cookies in hands-on workshops. 

+- proses pembuatan biskut -+

+- teliti diorang buat kerja, belek sekeping-sekeping biskut tu for defect -+

+- hubby ngintai makcik2 buat kerja -+


At the front yard of the Shiroi Koibito Park; there's a number of small house which can only fit SN inside it. Mommy & daddy sengih2 kat luar je lah. 

+- rumah tu sama tinggi dengan mommy je -+

+- daddy tak muat nak masuk, tunggu kat luar je -+

 
+- SN siap tidur kat katil mini tu -+

Kitorang berdua jugak "terpaksa" temankan SN naik train pusing2 kat area parking park tu. Sebab kitorang pergi situ hari selasa, memang tak ramai sangat pengunjung. Apparently kitorang je yang naik train tu masa tu tapi pekerja2 park tu tetap bersemangat melayan kitorang hehe.


+- muka mommy & daddy yang terpisat2 sebab "terpaksa" temankan SN naik train -+


+- pemandangan dari dalam train -+


(5)  Moerenuma Park 
Moerenuma Kōen is a large park in northeastern Sapporo that is quite removed from the city center. Surrounded by a marsh, the park has a circumference of about four kilometers. The grounds are covered in attractive green space and there are massive, dramatic features that make the park a very unique public spaceTapi masa kitorang pergi tu takde lah park mengijau tapi park memutih dengan salji yang menimbun.

+- park di penuhi dengan salji yang menimbun-nimbun -+

Again because of the heavy snow, we couldn't make it to tour around the big park. We only spent some time at the Glass Pyramid Chamber lepas tu cepat2 masuk dalam kereta sebab sejuk woooii duk kat luar lama2.

+- berlatarbelakangkan Glass Pyramid Chamber -+



(6) Sapporo Dome
The Sapporo Dome is a stadium located in Toyohira-ku, Sapporo and is primarily used for baseball and football. The Dome is interesting in that it switches between two entirely different surfaces. Mula-mula kitorang ambik gambar dari jauh je sebab pagar dah tutup.

+- gambar dari jauh, cinonet je Sapooro Dome tu kat belakang kitorang -+
Then atas jasa baik kakak guard yang kawaii, kitorang di beri peluang untuk masuk kat area parking athletes untuk ambik gambar 10 minit. Mesti kakak guard yang kawaii tu kesian tengok muka tourist macam kitorang yang datang jauh2 semata-mata nak ambik gambar dengan Sapporo Dome *konon-kononnya lah*.


+- view Sapporo Dome dari kawasan parking athlete..kellas kan kitorang dapat masuk VIP area -+



Overall; kitorang memang betul-betul memanfaatkan kereta Mitsubishi Colt yang disewa dari pukul 9pg-7mlm tu. Fuel consumption kereta tu memang terbaik lah, kitorang pusing2 banyak2 tempat ni pun cuma kena isi minyak 1000yen je. I like...rasa macam nak beli sebijik bawak balik Malaysia lah #berangan.

Pssssttt : yang bestnya jalan2 naik kereta ialah I dapat tidur dengan SN kat belakang. kalau naik public transport, malu lah nak tidur berdengkur-dengkur & ber-air-liur basi eheh.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

19 words of wisdom & comments:

alifah@along said...

salam kenal..saya mmg suka negara JEPUN..mmg impian ...ni, yatie kat sana dari tahun bila lagi??ore kelate ko?bestnyer Hokkaido ni...dah sampai akita?

NurMisnan said...

gambar SN dgn burung tuh mcm ceta Home Alone 2 plak hik3...

Nice pictures..

isabelle said...

jeles nya i tgk gmbr2 ni.

Siti Sifir said...

kat malaysia, pegi muzium takleh tangkap gambo..pastu tren tu kene tunggu penuh dulu baru jalan :P

Asmara said...

org jepun original dari pulau hokkaido. :Dtengok kt tv haritu la, dok cerita pasal hokkaido, dulu x ramai org sbb sejuk sgt pstu org2 zaman dulu byk mati kene mkn beruang besar. huhu..
*shoyu yg guna tu tak smpt ambil gmbr, tp mmg xde alkohol. haritu guna terus habis, guna yg utk mkn dgn soba tu, rasa dia ala2 nasik goreng ikan bilis, cuma ikan tu masakkan sekali ngan nasi. ;)

♥MAMASYAZA♥ said...

bertuah sungguh hero kecik yati tu. kecik2 lagi dah merasa pegang salji, sronok tgk dia, dah pandai bergaya bila bergambar

nieda said...

seronoknya jln2 tmpt org.. jelesnya.. bilalah nk sampai jepun ni.. kahum dgn budaya mereka . untung SN, byk tmpt dh pergi

mazni_azis said...

setiap kali baca entry ucu pasal jalan2 kat jepun ni, teringat kembali masa dok jepun...dah setengah tahun berlalu...rindunya jepun...huhhuhu

norliha said...

murahnya minyak 1000yen boleh jalan-jalan satu hari suntuk...
yatie bila tengok salji tebal tu kan teringat cerita jepun lama Oshin...huhu
yatie follow lah blog akak yeee...
i like your blog.

Affieza said...

Seriously sgt cantik tangga kt Hallway tu...

lailasani said...

rindu weihhhhhhhh.. hahaha.. ape kes rindu negara org... tp itulah yg tengah berlaku... huhuhu...

enjoy sepanjang berada di sana...:)

Oyis said...

tebalnya snow. ni jeles ni *mendengus*

glass pyramid chamber tu supo the louvre museum in paris lah.

btw, nak tanya, hok mcm blue ball tu gapo yatie? nak kata ekor scarf, tenung2 rasanya scraf yatie kaler pink tu. ko ekor winter hat? pakai winter hat alek dlm tudung ko? ambo musykil. maaf deh, curious terlajok ni

yatie chomeyl said...

alifah : aah sy ore kelate. akita xpernah smp lg. sy kat sini dr dec 2008 lagi

nurmisnan : aa ek, tak perasan pulak hehe

yatie chomeyl said...

isabelle : sila lah smbung phd di jepun gak ;)

siti sifir : dlm muzium kat msi axleh amik gmbr eh?

yatie chomeyl said...

Kak As ; ooo gitu ke salasilah cite nya..baru tahu

mama syaza : memang posing bukan main dia skrg

yatie chomeyl said...

nieda : xtahu la besar2 eso dia ingat lg ke x

angah : meh la honeymoon kat sini ;)

yatie chomeyl said...

kak norliha : tu la, minyak diorg mmg murah kan :)

affieza : tu yg akak berangan nak ada tangga gini gak kat rumah akak tu hehe

yatie chomeyl said...

k laila : mari la derat sini, bawok baby kecik tu retep;)

oyis : aa ada iras2 louvre sikit tp ni keci jah, louvre besar lg. yang blue ball ti tali dari sweter oghe...sweter ni ado topi..ni tali ikat topi..tp topi x napok la mugo tutup dgn tudung doh hehe

HaFizaH aYu said...

sis yatie tuk trip Hokkaido ni sis ade itinerary x?plan nk pi end of dec 2015 hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...