CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 8 March 2012

SN ride a horse @Moo Moo Land, Aburayama

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Last Saturday we went to Moo Moo Land in Aburayama which is only 30 minutes away by car from our home. Since masa tu hubby tak sampai lagi, I memang tak bawak Cik Lin jalan2 jauh sangat lah sebab hubby tak bagi I drive jauh2 walaupun I dah ada lesen Jepun. So, bawak pergi sightseeing & jalan2 dekat2 rumah je lah.



We went to this ranch on the Abura-yama hillside road. Covering a total of 47 hectare, the ranch stands at an altitude of 597 meters. Entrance fee is free but you have to pay 300yen for the parking fee. 

Since we went there in this winter season, ada lagi sikit2 ketulan salji kat tepi2 bukit tu..sejuk ooiii gi kat tempat open air atas bukit time winter2 ni. Nasib baik hari yang kitorang pergi situ, ada matahari so kalau kena sinaran matahari tu kurang sikit la rasa sejuk.

+- nice view from on top of the hill -+


There's few long slides at the playground area for the kids & adults. This facility offers a relaxing holiday in a scenic natural surrounding. Cik Lin & SN turun slides tu, mommy tunggu kat bawah je tak kuasa nak turun slide tu. Sampai je kat bawah, Cik Lin mengadu panas pungg*ng turun slide tu sebab panjang sangat eheh. 

+- slide yang sangat panjang, gayat mommy tengok -+


Impian Cik Lin nak tengok sakura tercapai jugak walaupun tak betul2 berkembang lagi, ada lah 2-3 kuntum bunga sakura sebagai kenang-kenangan untuk Cik Lin bergambar sebelum balik Malaysia keesokan harinya. 

+- putik2 sakura dah mula keluar sikit2 -+


Lepas tu, SN duk paksa2 mommy bawak dia pergi kat kandang horse sebab dia nak naik horse. Mula2 I was a bit reluctant since SN yang paling kecik kat situ, budak2 lain yang naik horse tu at least dah 4 years above sedangkan SN baru je 2 tahun 10 bulan. 

+- senyum temewek dapat posing dengan horse -+

+- SN yang paling kecik dalam barisan tu-+

 
+-  pegang sendiri tiket -+


Dah lah horse tu boleh naik sorang2 je, tapi sebab SN request banyak kali..so mommy mengalah lah. Berlagak pulak tu, siap request nak naik horse yang besar macam Cik Lin, nasib baik pak cik yang jaga kuda tu bagitahu dia yang SN boleh naik yang kecik je.

+- Cik Lin pun happy dapat naik horse -+


Masa tunggu nak naik horse tu, I dah siap sedia standby dekat2 dengan pagar just in case SN menangis takut nak naik horse tu. But surprisingly, he was so cool and waited patiently for his turn to ride the horse. 

 +- tunggu turn dengan sabar, muka cool je macam budak besar -+

+- tak sampai nak panjat sendiri, pakcik tu kena tolong dukung -+

+- kaki pendek tergantung je, tak sampai nak letak kat pedal pelana kuda tu -+


Although he need a bit of help from the pakcik jaga kuda to get on the back of the horse, he stay calm and ride the horse like a pro!.  senyumkenyit

+- SN ride the horse like a pro -+ 

+- (video) : SN riding the horse -+

Mommy is so proud of him, walaupun kaki tak sampai pun nak letak kat pedal tu tapi dia maintain macho kat situ. Bravo SN.

+- pakcik tu lagi over senyum dari SN hehe -+

+- nak turun pun kena di dukung -+


There's also cow milking there tapi I tak pergi kat cow's barn sebab malas nak gerak kat tempat cow tu *malas nak panjat bukit*. Lagipun tahun lepas kitorang dah pernah datang sini, cuma masa tu SN tak kenal cow lagi. Hari tu dia tanya jugak mana cow, tapi mommy tipu cakap cow tidur siul..so tak payah lah gi tengok cow *bad mommy*. 

+- tengok patung cow je lah ye SN -+


We just take a little trip around the mini zoo where SN get the chance to feed "shaun the sheep" (that's how he addressed the sheep..terpengaruh dengan kartun punya pasal). Itu pun kejap je duk situ sebab mommy tak tahan dengan macam2 bau yang menusuk hidung kat kandang sheep & goat tu.


+- budak kecik excited dapat suapkan "Shaun the sheep" makan -+

 +- senyum temewek kat kandang sheep -+

 
Before headed home, we enjoy fresh ice creams from the cows milk. Thanks to the ice cream I dapat pujuk SN untuk balik rumah, kalau tak dia memang tak nak gerak dari situ dan nak belek je segala sheep, rabbit, goat and cows yang ada kat situ *budak jakun jarang2 jumpa binatang depan mata, selalu tengok dalam books & video je*. The wonderful surrounding nature seems to make the ice cream tasted more fresh and tasty. 

Psssttt :  kesian budak2 zaman sekarang, nak tengok sheep pun kena pergi ranch, kalau tak tengok gambar dalam buku or Tv je lah jelir.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

12 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bagus la SN berani btol dia :) my nuha pun kambing ngan anjing selalu tertukar. blk kg, kerbau digajahnya..hahahaha

ddiini said...

good la sn nie xtakut...ank2 aku mmg xakan g dekatnya...

Heartilyina said...

Apa lagi Mommy bukak petting zoo la kt kg bila dh blk Msia nnt. Puas SN main dgn farm animals hari2 hihi

transformed housewife said...

balik Msia boleh gi naik kuda kat DARC Shah Alam.

Nadiah Sidek said...

budak dah kenal binatang macam tu la..rasa excited :D

Affieza said...

Mujur SN xrequest nk naik cow...huhu

yatie chomeyl said...

eliss : wahh dasyatnya nuha kerbau jadi gajah hahaha

ddini : aku pun xseko dio berani gitu..maybe sbb dio suko sgt kot animals

yatie chomeyl said...

Ina : hehe, Insya Allah kalau murah rezeki boleh lah buat petting zoo kat dia :)

Kak nur : aa molek tu, nanti buleh bawok tini & fizah retep

yatie chomeyl said...

nadiah : aah, btul2..excited sbb dpt tgk dpn mata

affieza : kalau request naik cow, mommy tinggal je la dia sorg2 kat situ hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nampak best tempat ni
ej betul la budak2 skrng jakun khen hahaha...nnt ai blk mesia nak bawa si adam blk kg umah mak long ai kasi dia kenal ngan binatang sket ngeeee

Aleyn said...

Bestnyer tempat ni....eh..tapi tak nampak lembu pun

Rai said...

kenapa kuda yg SN naik tu nampak fluffy je eh..nampak macam toys pun ada..cantik betul warna dia..

anak2 ai pun tak berapa kenal farm animal..dah mak ayah dia pun tak berapa nak bawak..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...