CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 29 March 2012

SN reads storybook ~ 2 years 10 months old

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
 Hoih dah lama berzaman rasanya tak update pasal milestone SN. Dulu masa dia kecik2, every month mommy update pasal milestone dia. Last update pasal milestones SN is when he was 2 years 5 months old, i.e 5 months ago. 

Sejak-sejak SN dah besar ni, memang tak terkejar nak update milestone dia..so here's a sum up of SN's milestone from 2 years 6 months old - 2 years 10 months old (30 - 34 months).

Movement milestones

    • Running here and there dengan sangat laju sampai mommy & daddy tak larat kejar. End up, mommy beli harness bag so that boleh tarik dia kalau2 lari jauh sikti dari mommy *tapi daddy xsuka..mommy kesah apa,janji mommy xpenat nak kejar bila kat dalam mall*
     +- pakai panda harness bag kalau jalan2 berdua dengan mommy kat mall, senang nak tarik -+

Milestones in hand and finger skills

  • Scribbles spontaneously
  • Turns over container to pour out contents
  • Builds tower of six blocks or more
  • Held the kitchen utensils properly
 
+- (video) : SN build tower using bean bag and then get frustrated & pretty upset when the top of the tower wont stay and ruins everything below it. Mommy tak tolong tapi sibuk gelakkan budak manja kededek ni sengihnampakgigi  -+

Language milestones

  • Points to object or picture when it’s named for him
  • Recognizes names of familiar people, objects, and body parts
  • Uses two- to four-word sentences --> his favorite sentences are : "Daddy, don't pull my pants"; "You do not push me"; "Daddy, don't sit on the heater"; "nak kencing dengan mommy" *sebab kalau gi toilet dengan daddy, nanti kena cubit kalau terlepas kencing dalam seluar*.
  • Follows simple instructions, senang hidup mommy sekarang..buat kerja guna mulut je...semua suruh SN ambik, tapi kadang2 dia malas layan jugak, so dia akan jawab "tok sey" (tak nak).
  • Repeats words overheard in conversation, ala2 ulang semula ayat mommy & daddy.


    +- can categorize animals according to their names -+

Cognitive milestones

  • Finds objects even when hidden under two or three covers, kadang2 sengaja menyorok bawah blanket nak suruh mommy & daddy cari
  • Sort things by shapes and colors
  • Begins make-believe play siap berangan jadi chef, "I'm cooking fish. Mommy makan, daddy makan!". *terpaksa mommy & daddy buat2 makan ikan mainan tu*

     +- Junior Chef SN tengah beraksi di dapur mainan -+

     +- daddy di paksa makan ikan mainan -+

Social and emotional milestones

  • Imitates behavior of others, especially adults and older children, kalau diorang lari2..dia pun ikut sekali.
  • Demonstrates increasing independence --> dah boleh pakai sendiri pakaian, dah pandai bukak peti dan ambik sendiri fruits

     
    +- ambil sendiri banana dalam fridge -+

Yang paling best nya, sekarang ni SN dah boleh baca bedtime story dia sendiri. So mommy & daddy dah boleh relax sikit la, setakat temankan dia baca je..jimat sikit air liur mommy sengihnampakgigi  hehe. 

Ingat tak I pernah share pasal memperkenalkan buku yang nipis saja kat dalam entry Montessari Education for infant. Teknik ni memang berkesan sebab budak2 senang fokus dan senang nak ingat isi kandungan buku tu. Plus diorang pun taklah penat sangat baca buku yang tebal dan panjang2 ayatnya.

+- (Video) : SN reads bedtime story ~ 2 years 10 month. Siap puji cakap mommy chomeyl lagi, mommy pun tergedik2 gelak tanda seronok sengihnampakgigi kui3x *mommy yang perasan*-+ 

Here's SN's favorite bedtime story books yang sekarang ni SN dah boleh baca sendiri.

[baby+bash+pics+022.JPG]





+- SN baru ada 3 buku dari snuggle-me ♥ stories ni i.e Bedtime Bunny, Butterfly Kisses & Love Bug. Nanti mommy nak cari yang lagi 3 tu. Pic source: here -+

Setiap buku ni di datangkan dengan matching finger puppet untuk di gunakan oleh anak masa membaca buku ni. I suka cara penulis ni bercerita sebab dengan mommy nya sekali rasa terbuai-buai gitu. Buku2 ni memang best sangat, that's why SN loves to read them beratus-ratus kali sekalipun. It provide great interacting time with your little kid. 

Alhamdulillah, mommy & daddy are so proud to have you as our son. Walaupun kadang-kadang mommy & daddy tak larat nak layan SN bercakap, tapi mommy & daddy bersyukur jugak sebab SN dah petah bercakap dalam usia sekarang. 

+- budak banyak cakap yang suka senyum meleret -+

Pssssttt :  Kalau tak larat sangat nak layan, mommy cakap je.."SN boleh diam tak?"...jelir hahahha teruk betul mommy nih.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

15 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sangat bijak SN now
daddy dia cuti lama ker u????

Eliss Mie said...

bijaknya SN.seronok baca dah pandai macam2. tu peti ais betul ke mainan tu . peliknya :p

mYsH0p said...

wah baru 2 thn dah boleh baca..bagusnya..

Juwita Jamaludin said...

bagusnya SN barakallah..:)

Oyis said...

yatie, SN meme bule baco doh ko? ke ngafal supo aisyah hehe.. kalo dah bole baca, wow, cpt nya. kaedah montessori ko ni?

oo lagu ni rupo sore dia (yatie). hehe.

btw, ore baru nak letak video aisyah 'membaca' sorg2, tp dahulukan cerito easter bonnet tu dulu. kalo dok, berlago molek tema kita hari ni. tgk la ni letak video tu.

bagus SN. membaca amalan mulia :)

transformed housewife said...

haha Fizah & Tini kalu kecek tok berenti, Knur suruh senyap metar. Letih nok laye.

norliha said...

bijak SN ^__^.

Rai Ourkizuna said...

cepatnya perkembangan SN..dah boleh baca sendiri...

mana nak cari buku tu???? bagus lah..

Rai Ourkizuna said...
This comment has been removed by the author.
Rai Ourkizuna said...
This comment has been removed by the author.
Rai Ourkizuna said...

cepatnya perkembangan SN..dah boleh baca sendiri...

mana nak cari buku tu???? bagus lah..

yatie chomeyl said...

lady ayu : cuti smp end of august

eliss : tu peti ais, yg bhgn SN bukak tu bhgn tengah utk letak fruits & vege

yatie chomeyl said...

myshop : dia bukan tahu baca sgt, dia hafal je hehe

kak ita : alhamdulillah :)

yatie chomeyl said...

oyis : of coz la menghafal , dio reti baco perkataan "zoo" jah sbb sene..hehe

kak nur : tu la, kdg2 letih nk laye

yatie chomeyl said...

norliha : Alhamdulillah

Rai : i beli masa blk msia hr tu, kat aftermath big bad wolf sale. then beli kat amazon.co.jp. rasanya kat msia pun bnyk jual buku2 ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...