CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 5 June 2012

Tips untuk anak mengikut arahan sewaktu akitiviti pembelajaran (mengikut kaedah Montessori)

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Dah berkurun lama Aina tanya soalan "macamana nak menerapkan Montessori dalam diri anak?'. Rasanya soalan ni Aina tanya masa I publish entry Montessori activities for 3 years old which is about 4 months ago. Sorry ye Aina...dah tua2 ni nyanyuk sikit hehe.



So in today's entry I will share sikit2 tips how to deal with your toddlers during the learning activities and how to make sure that they understand your order based on the Montessori method. These tips are based on my own observations at SN's nursery as well as based on the book "Montessori play & learn book : A parent's guide to purposeful play from two to six" by Lesley Briton.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51E1P933WNL._SL500_AA300_.jpghttp://ecx.images-amazon.com/images/I/51AAWPGcf%2BL._SL500_AA300_.jpg 
+- Montessori play & learn book by Lesley Briton *best buku ni* -+

These are the things that parents should consider when your are dealing with your toddlers during the learning activities in order to make sure that they follow your order based on the Montessori method :-

(1) Children WANT TO LEARN
• All children have an inborn motivation to learn. It is worth making an effort to understand how best you can foster this, and how to develop positive attitudes to the things your child will be expected to learn.
• Children learn through active participation; by being involved in a practical way and by attempting to do something themselves by using their hands. 
• Jadi kalau nak anak ikut aktiviti pembelajaran tu, pastikan dia boleh take part dan aktiviti tu menarik untuk dia


 +- contoh aktiviti yang boleh menarik minat anak -+


+- bagi anak belajar apa yang dia suka, e.g SN suka animals; so we provide this 3D safari book for him to attract his interest into reading -+

(2) Show the actions SLOWLY
• When you show him how to do something, do it slowly to give him time to absorb it all, and repeat it several times if necessary to make sure he's got the hang of it.
• Parents kena ingat, all children learn at their own pace and time...jadi kena banyak2 bersabar masa proses pembelajaran berlansung.
• Sambil kita tunjuk macamana sesuatu aktiviti tu perlu di buat atau macamana suatu alat tu perlu di gunakan, anak2 akan improve language skills diorang berdasarkan arahan/kata2 yang keluar dari mulut parents. Secara tidak lansung vocabulary anak2 pun bertambah, jadi tunjuk ajar lah sesuatu aktiviti itu dengan perlahan2 dan dengan arahan yang jelas.

+- accompany the child while learning activity took place -+

(3) REPEATS an activity
• A child need to do things over and over again in order to perfect the actions. So, let him repeat the activity as many times as he likes as this is how he learns
• Parents tak boleh rasa bosan walaupun anak duk ulang2 je perbuatan yang sama sebab itu lah cara manusia belajar *practice makes perfect* kan?


+- mula2 mommy tunjuk dulu cara2 lipat towel; lepas tu dah pandai buat sendiri...muka gembira habis -+

(4) Provide REAL TOOLS
• Never give your child pretend tools, such as a toy dustpans and brush, or a knife that is blunt and wont really cut, because he will soon discover that he can't make them work, and will become frustrated and give up.
• Parents kena sediakan real tools, tapi mengikut saiz dan sesuai untuk kanak2 guna kan e.g gunting kanak2 dsb.


+- bersemangat bersihkan window panel sebab guna real cleaning tools e.g wiper, small towels, apron and etc -+

+- video SN yang bukan main bersemangat bersihkan window panel kat nursery sebab gunakan real tools *daddy cakap buruh percuma kat nursery ihikhik kui3x* -+


(5) Prepare the learning ENVIRONMENT
• In a Montessori classrooms, everything is child-sized. So, kalau nak apply Montessori kat rumah; sediakan ruang belajar khusus untuk anak mengikut saiz mereka. * I pernah share sikit2 kat dalam entry Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori method.
• Tak semestinya sediakan meja & kerusi kecik, belajar sambil duduk atas lantai pun boleh tapi kalau ikut Montessori; kena ada tikar/carpet khas untuk proses pembelajaran. Maknanya anak akan tahu yang diorang main kat atas tikar tu je, tak lah sepah merata-rata.

 +- child-sized table and chair at SN's nursery -+

 
 +- child-sized drawing easel, chair and desk at home -+

 
+- carpet kecil yang di guna kat nursery, lepas dah siap guna gulung dan simpan semula kat rak -+


(6) Don't FORCE
• It is never a good idea to force a child to do something against his will.
• Seeloknya, sediakan banyak2 learning tools lepas tu biar anak pilih sendiri yang mana satu yang dia nak main/belajar..jangan nak paksa dia belajar ABC kalau masa tu dia rasa nak belajar 123; cenggitulah lebih kurang.

+- sediakan banyak pilihan dan letak di rak yang rendah bagi anak senang nak ambil sendiri tools yang dia nak guna *I guna rak kasut dan rak stationery je utk letak learning tools SN kat rumah, mommy yg cheapskate....biasalah* -+

Itulah serba sedikit tips yang I boleh share hasil dari pembacaan I dalam buku tu dan hasil pemerhatian cara didikan cikgu2 kat nursery SN. Bukannya nak berlagak hebat sangat siap boleh bagi tips bagai, tapi ini berdasarkan dari apa yang I baca dan perhatikan setakat SN berusia 3 tahun ni la. Kalau parents lain ada idea lain nak tambah, jangan malu jangan segan nak tinggalkan komen ye. 

Harap-harapnya tips yang I share ni dah menjawab lah soalan Aina; semoga berjaya nak menerapkan Montessori method pada Sofiy. Mungkin pendekatan paling utama yang Aina patut apply kat Sofiy ialah Show the actions SLOWLY dan REPEATS an activity. Good luck Aina!. 

 +- SN @ 3 years old; playing/learning with his wooden alphabet board -+

Oh ya, kalau ada kawan2 yang berminat nak cari Montessori toys boleh lah jenguk kat blog Smart Intelligent Toys. Kat situ ada banyak educational toys yang sesuai untuk anak2 peringkat umur 0-6 tahun, plus most of it is made of wood which means that it is durable dan tak mudah rosak. Kalau rajin, boleh jugak sediakan educational toys sendiri macam yang I pernah share kat dalam entry SN's Montessori activities at home dan Montessori activities for 3 years old.


Yang penting kita kena banyak bersabar masa deal dengan anak2 ni especially in toddlers age sebab diorang tengah banyak kerenah dan banyak akal. Kalau ikutkan I ni memang taklah penyabar sangat *ke tak sabar lansung eh?*, tapi bila tengok cara cikgu2 SN kat nursery deal dengan budak2 tu buat I rasa malu dengan diri sendiri. Sabar betul cikgu2 tu mendidik anak I, mommy dia ni pulak asyik nak jadi singa je bila mendidik anak huhuhhuhu.

Psssttt : Selalunya mommy SN ni insaf kejap je lah pastu masa naik angin lupa balik ihikhik kui3x.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

23 words of wisdom & comments:

Rai said...

sebenarnya ai pun nak buat confession yang memalukan..haha.. walau pun sebagai ibu, kebanyakan tugas mendidik budak2 tu banyak serah kat husband..bagus sangat tips ni..boleh try apply utk budak2 tu..especially bab2 nak suruh mengemas toys sendiri dan belajar main dalam ruang yang disediakan..

Lily@MamaZaraZareef said...

adehhh..kite baca ni pon rasa malu jugak..huhu..sebabnye smpai skang still lagi tk dapat cope nk wat proses pembelajaran yg sistematik utk zara..ikut suka die nk tulis abc ker, main lego ker, main barbie ke..tp mostly habis byk masa main ngan adik jekla..haihhhh..mama kena usaha lebey nih..=((

ntw, suke sgt tgk ruang belakar n main SN ni..dan2 rasa nk ubahsuai barang2 kat bilik main anak2 tuh..=p

Lily@MamaZaraZareef said...

*ruang belajar

Lily@MamaZaraZareef said...
This comment has been removed by the author.
transformed housewife said...

Knur loni jd malas sikit nok wat aktiviti2 dgn budok2 ni sbb koho tok cekak ni. Jd budok2 ni dok main online games jahla kat laptop. huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai rasa bonus la if anak2 boley gi nursery or youchien kat sini...mmg di ajar mcm2 benda yg baguih actually...So utk age SN benda2 gini mmg sesuwei la sgt

F.I.Z.A said...

betul...SABAR tu sgttt perlu.

azzamoro said...

i suke n minat nak ajar anak2 dengan kaedah ni. sebab tu selalu jugak buat activities untuk airyll. tapi sometimes masa la. dengan adik2 dia nak perhatian esp baby. end up dia tengok tv je. sebab tu i x saba la nak baby cpt besar. macam maca activity nak buat with the kids.

Min Aina Ila Aina said...

Thanks Yatie, tak sangka akan ada entri menjawab kemusykilan saya. hehe. Terima kasih banyak-banyak.

Rasanya betul la aktiviti kena ikut minat anak. Sofiy minat kenderaan, robot dan bangunan. Kalau dapat toys yg macam tu dia boleh create macam-macam ikut imaginasi dia.Buku pun, gambar kereta dia cukup suka.Dia memang dah ada meja dan laci sendiri,setakat ni takdela masalah sepah.

Satu lagi, setiap kanak-kanak tak sama. Ada yang cepat belajar bila kita tunjuk ajar. Ada pulak yg jenis belajar sambil memerhati. Kalau suruh buat dia taknak buat. Sofiy kes macam ni la. Bila dia sorang-sorang boleh je mengira dengan betul, main elok-elok, tapi kalau kita tengok atau suruh semua jadi serba tak kena. hihi.Kena belajar psikologi gak ni.

Nadiah Sidek said...

rasa macam nak beli la buku tu. menarik juga kaedah montessori ni. cuma takut suami tak approve je sebab dia tahu bini dia ni tak berdisiplin di rumah :p

Oyis said...

rasanya penting both parents kot kena terlibat sama. so far rasa ok lg sbb x kerja (study = masa flexible), ore takut balik msia nnt jah xde masa, sbb dua2 laki bini kerja full time huhu. x pe la, masa ada masa ni, guna sebaiknya.

ps: nmpk gewe SN dlm gmbr duduk atas karpet tu.geram tgk, sbb berisi, dan putih seppuh,. pandai SN pilih gewe hehe...

MamaAliya said...

kak yatie,buku montessori tu beli kat mana? :-)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

good info la, bagus kalo dapat terapkan cara pembelajaran camni...

yatie chomeyl said...

Rai : I pulak bnyk serah kerja kemas rumah kat huby s that I boleh focus on SN's learnign activity..naisb baik hubby pun mmg jenis suka mengemas :)

Lily : kalau dh buat ubahsuai tu nanti, mesti mama & zar alebih bersemangat nk study :)

yatie chomeyl said...

Kak nur : ti pun malas jugop sejak2 nazhan dh besar ni, tp kdg2 sian dio napok boring main ipong sokmo...tpakso rajinkan diri teme dio buat aktiviti

lady ayu : yup, byk yg i blejara dr early childhood education kat sini...mmg sgt2 bersyukur

yatie chomeyl said...

FIZA : tapi SABAR tu lah yg paling susah nak buat uhuhuhuhu

azza : xpe babe, nanti baby dh besar..mesti lg byk aktiviti leh buat dgn airyll & Alyff

yatie chomeyl said...

Aina : yup btol2, setiap kanak2 tu berbeza. kita sbg ibu yg kenal anak kita snediri, so ibu sendiri lah yg tau mcmana nk deal dgn anak tu :)

Nadiah : I beli buku tu yg 2nd hand je. if x pon, boleh baca kat tenet..byk je org share pasal montessori ni :)

yatie chomeyl said...

Oyis : btol, selagi ado maso keno guno semolek2nya ..lgpon 0-6 ni yg plg penting utk perkembangan otak dia

mama aliya : I beli kat website amazon; xpasti kat msia ada jual ke x.

yatie chomeyl said...

Anje : aah mmg bagus utk anak2 especially 0-6 years old

CuppyCakeMommy said...

Thanks yatiey kasi promote..

for my point of view..the most important is dont force ur kids to play things yg dia mmg xminat.
kita kenalkan dia dgn semua toys..but let her choose.

one more thing kena fhm kids age 3+ punya attention span mmg less than 15min..so dont feel anything if ur kids boleh focus kejap je.
try to be as creative as u can within the 15 min

Sidratul Muntaha said...

so far
aku taskmo kerisauan lebih2 sbb Allah ade bgi tunjuk dan sebab kenapa anak2 kita sebgini2..
dulu aku rasa aqil ade autisme..
but step by step lepas msuk sekolah yg betul
ape yg aku nak dia dah boleh buat
even 5 minit pun dah memadai
somehow,minat budak2 ni lain..
kita nak jdi mcm ni..
kita train la itu ini
tpi rupa2nya dia minat benda lain
achievement aqil dlm pada manaku malas nak sungguh2 sgt
kendiri hidup dia dah bgus..
sapu lantai lepas mkn dah pass.
cuci tgn sebelum mkn
pilih baju sendiri and decide warna ape nak pakai
cepat2 lap lantai dgn mop or kain buruk klu tumpah air or makanan..
byk bedan sebenarnya dah ok
even buat cake sendiri pun dah pandai dia cuma aku tak selalu galakkan..
kita yg jdi mak and bpk jugak doa kena kuat dan byk..
sbb kuat doa mak,maka keberhasilannya tentu positif...

*orang zaman dulu elok sedang je didik..ade je ank2 bgus ngaji university or hands on nya kualiti.
*sekolah tadika abim or tadika kemas je pung..

*ank lelaki aku minat seni and sains.backyard science dgn professor comot tu la dia suke nengok.baru2 ni suke Oh My english.
*itu gunanya asteruk yg org dok sibuk2 nak kate teruk.
*takleh komputer sbb dia rajin layan youtube dari study.

*mak bpk jugak kena pndai kat sini...

*takde istilah teknologi mkn tuan skrg.

*byk daa aku membebel..
*poko pangkalnya,kita buat dan cari yg terbaek untuk ank2.takde cakap cara org tu kurang betul/tak berkesa/tak bijak.
*kesemua usaha baik,insyaa Allah dpt pulangan yg baik.
*semunya terpulang pada niat kita dalam mendidik ank2.
*samaada mmg niat kita untuk kiasu or memang nak mendidik mereka jdi lebih dari kita yg tak bape nak jdi ni.(aku amik kes aku la)

huhuuh...
sekian..

yatie chomeyl said...

cuppy cake mommy : i c, i'll take note on that 15 minutes span tu..thanks for sharing that :)

ayu : aku share ni pun sbb ada org tny, x la maksudnya kaedah ni yg paling bagus dan kaedah lain tu tak bagus.

plus aku rasa didikan zaman skrg x sama dgn didikan org2 tua zaman dulu, sbb zaman dh berubah..cabaran nya tak sama. sbb tu mak pak sekarang kena lagi berilmu dari mak pak dulu2 :)

Sidratul Muntaha said...

huuh.aku tak kate share ok ke tak..
zaman berubah tpi mgm betul ckp ko..
pendidikan kita berubah..

*aku perati,cabarannya ttp sama dan susah.masa bpk aku didik aku dah susah..msuk adik2 aku pun lebih kurang.
*bagus jugak ko kongsi sbb tak seme orang boleh adapt.
*jgn jdi mcm aku..aku lebih suke hands on dari baca buku.

yg penting,ilmu yg baik dikongsi bersama.tak gitu?!
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...