CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 25 June 2012

Mandi yang tak berapa manda

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif  
Hari Ahad 2 minggu lepas cuaca agak panas. Matahari memancar terang dari pagi sampailah ke petang. Jadi dengan bersemangatnya I ajak hubby untuk bawak SN mandi manda kat Keya Beach, which is about 30 minutes away from our home. Lagipun dah lama jugak janji nak bawak SN "mandi ocean", so bawak je la. 

Walaupun dah pukul 5.30 petang masa kitorang sampai tu tapi matahari masih agak terik, so mak buyong macam biasalah feeling puteri lilin...capai sunglasses & topi; diva sangat!. Mula2 Daddy tak nak mandi, so mommy lah yang terkedek-kedek bawak SN masuk dalam air..tapi sebab kan I pakai dress labuh dan tak nak bagi basah; I angkat la tinggi2; tak sedar dah angkat sampai lutut. Terus kena sound setepek kat hubby, so I serahkan tugas2 jaga SN dalam air kat Daddy dia je lah.

+- Daddy tolak SN masuk air -+

+- SN and Daddy -+

This is the 1st time for SN untuk mandi manda kat beach guna pelampung biasa. Last time masa bawak mandi manda kat Melaka and Cherating masa balik Malaysia hari tu, kitorang guna pelampung yang ada tapak tu, so kadar ketakutan tu kurang lah sikit.

+- pelampung SN masa mandi manda kat Melaka & Cherating hujung tahun lepas -+

Tapi pelampung tu dah kena tinggal kat Malaysia, so kali ni guna pelampung biasa tu je lah. Plus SN pun dah besar, so ingatkan dia dah OK la. Rupa2nya, takkkkk OK!. Agaknya dia rasa tak selamat kat dalam pelampung tu, so pantang Daddy jauh sikit dari dia ..cepat2 dia bangun mengekor pungg*ng Daddy gatai hik3x.

 
+- nampak tak tu, mengekor Daddy je...lansung tak jauh dari Daddy -+

+- SN : alamakkk Daddy dah jauh, cepat kejar Daddy -+

Lagi satu masalahnya ialah daddy ni suka menyakat, SN pulak kan manja kededek. Merengek-rengek lah SN kat dalam air tu bila daddy buli dia. Mommy tak boleh nak tolong sebab tak nak basahkan baju mommy. Maka menjerit-jerit lah buah hati pengarang jantung Mommy kat situ bila Daddy buat sesi latihan nak menambah confident level dia dalam air.

+- tengok muka SN yang tengah menjerit-jerit ketakutan -+

Last2, SN lari cepat2 jauh dari Daddy dan duduk kat tempat yang cetek je gatai ekeke.



Itupun sekejap je lah SN masuk berendam, lepas itu dah mengadu sejuk. Ingatkan tipu, rupa-rupanya memang sejuk air tu. Suhu hari tu pun 23
°C, memang sejuk jugak lah nak berendam lama2.

+- muka budak yang dah kesejukan, siap suruh ambik gambar jari yang kecut *tak lah kecut sangat pun, drama je lebih -+

+- bila suruh "Smile" pun dah senyum pelik sebab tengah ketap gigi menahan kesejukan -+


Maka begitulah al-kisahnya mandi tak berapa manda SN di Keya Beach. Tak berapa manda sebab lansung tak basah kepala, basah pun sampai kat pinggang je. Last2 main pasir je yang lebih. Nevertheless, we did enjoy the evening at the beach. At least dapat lah mommy release tension sikit bila tengok air laut yang tenang dan mendamaikan *sambil2 posing sedas dua*
siul dan at least dapat lah SN tambah keberanian untuk berendam kat air laut *walaupun masih takut2*.

 
+- yang penting mak buyong dapat posing sedas dua pun OK lah kan? ngeee -+

 +- SN's family @Keya Beach : 20th June 2012 -+


“It’s hard for me to put into words why I like the beach so much. Everything about it is renewing for me, almost like therapy...Beach Therapy.” ~ Amy Dykens

Pssssstttt : kalau suhu  23°C kat pantai2 kat Malaysia, agak2nya sanggup tak korang berendam? encem.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

16 words of wisdom & comments:

nieda said...

2ecsejuklah...no wonder sn kesejukan

Rai said...

kesian SN kena buli..muka kesejukan pun masih comel.. aura nak dapat adik kot :P

manatsu pun sejuklah air laut kat nihon..kami pergi main2 air kat shakotan misaki dulu pun mampu cecah2 kaki je..nak mandi rasa tak sanggup..haha..

Eliss Mie said...

kalau suhu gitu mandi tengah hujan laa gamaknya yer :) ;p

transformed housewife said...

sejuk tu. Nanti balik sinilah kito pakat gi Pantai lg. Boleh mandi ramai2.

love live good life said...

babe, this is my new link http://lovelivegoodlife.blogspot.com/

Nur-nba said...

Kalau saya tak sanggup.. Sejukkkkk.... :)

Oyis said...

23C tu kira panas jgk la. sini masih 15C (dah 2 mggu drop x naik2). hancus harapan nak bwk umi ayah gi beach huhuh

Nadiah Sidek said...

drama dan manja kededek tu menurun mommy la kan..hihi..

Huda said...

husna pun takut air laut..sbb dia x suka ombak tu..hehehe..

yatie chomeyl said...

nieda : tu la, mommy mausk air kejap je..xtau pulak air tu sejuk

Rai : tapi masa natsu tahun lepas kitorg siap gi mandi sungai lagi..best woo hehe

yatie chomeyl said...

Eliss : tgh hujan kat Msi apun x smp 23 deg ye dak? hehe

kak nur : Insya Allah, buat gathering mcm hr tu lagi

yatie chomeyl said...

FIZA : ok babe, thanks for the link :)

Nur-nba : sejukk la best hehehe

yatie chomeyl said...

Oyis : yup, maso keno mthari 23deg tu panas la..tp SN berende dale air buleh kiro la sejuk hehehe

Nadiah : of course lah! ngeeee

yatie chomeyl said...

Huda : aah SN pun xsuka ombak tu..klu mandi pool Ok je dia

Ezna said...

cantik dress!! :-)

yatie chomeyl said...

Ezna : dress lama, beli mas apreggy ABg SN..now pakai utk preggy SN jr pulak ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...