CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 14 June 2012

Dental clinic pun lawa macam hotel 3stars

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
SN's teacher has reminded us that our son should visit a dentist sometime between 2 and 3 years. We don't have to look around so far as dental clinic is just a 3 minutes walking distances from our home. So off we go during the last few weekends ago for SN's first dental visit.

+- jalan kaki je dari rumah -+

 +- aaaa lepas 3 minit dah sampai pun kat klinik -+

Masuk2 je, terus di sambut dengan pemandangan yang agak lavish dalam dental clinic tu. Interior pun dah ala2 macam hotel 3 stars, tak lah taraf lobby hotel 5 stars tapi still nampak agak mewah gitu. Tapi klinik2 kat sini memang kebanyakkan interior nya cantik dan selesa, pesakit yang datang pun terus kurang rasa sakit bila tengok interior yang menarik gitu.

+- counter check-in *bajet hotel* -+

+- tempat pintu kaca tu lah treatment room -+


The dentist can't really conversed in English, so she had to open the English-Japanese "manual for dentist". Before starting with the treatment, dentist tu pun bacalah sepatah-patah apa yang di tulis dalam buku tu. Jenuh I tunggu dia habis baca, I dah siap baca...dia masih tak habis2 lagi baca ayat2 in English tu gataieheh.

+- dentist (red shirt) tengah bukak buku translation -+


Yang bestnya dental clinic kat sini ialah dentist dan nursenya sangat lemah lembut dan bersopan santun. I ingat lagi kecik2 dulu, ada nurse dan dentist datang cek gigi kat sekolah rendah. Ya ampun, garang nak mati; dah la tu kasar pulak tu tekan2 gigi dan jerit2 suruh nganga mulut. I kan manja kededek masa kecik2, mana boleh kena marah sikit...terus sentap dan merajuk tak boleh di pujuk2 dah *eh bukan ke sampai sekarang pun cenggitu jugak perangai ni?*. Bila dah kena sekali nurse yang garang macam tu terus trauma sampai ke besar. Memang asyik mengelak je daripada jumpa dentist *sebab tu gigi tak lawa; padan muka diri sendiri* adus huhuhuhuu.


Anyway, sambung cerita SN balik. Mula2 dia cool je bila suruh duduk kat kerusi tu. Tapi bila dentist dah start cleaning  gigi dia, nampak la muka cuak sikit. Agaknya lenguh rahang sebab nganga lama sangat kot, tu yang dia macam gelisah sikit. But overall, SN behaved well during the treatment; di temani mommy & daddy yang bersemangat jadi pom-pom girl/boy kat situ..kecoh satu klinik dengar suara kitorang je duk terjeri-tjerit bagi semangat kat SN gatai hahaha.

+- auwww, chomeyl je apron tu..tutup sampai ke lutut dah senyumkenyit hik3x -+


Bila SN dah siap treatment dia, I decided nak buat treatment jugak la. Memang selesa treatment dari diorang, lansung I tak rasa sakit sepanjang treatment tu *terus hilang segala trauma dan fobia takut kat dentists selama ini*. Sambil menunggu mommy, SN siap baca buku yang ada kat lobby clinic tu.

+- pilih buku beria2 macam tahu baca je -+

Kebetulan ada sorang obachan (nenek) yang tengah tunggu turn untuk treatment jugak. SN ni boleh pulak buli nenek tu untuk bacakan buku tu kat dia hahahha. Nenek tu pun sabar je melayan kerenah cucu express yang tiba2 dapat masa kat klinik gigi tu eheh.Agaknya SN rindu kat Tok Umi dia kat Malaysia kot, so lepas rindu kat nenek ni lah dulu ihikhik hik3x.

 +- SN dan nenek angkat express -+

Bukan setakat baca buku je, SN siap melepak kat sofa macam kat rumah sendiri. Eh cop ..cop, kat rumah kitorang mana ada sofa pun. Patutlah anak mommy jakun semacam bila sesekali dapat duduk atas sofa sengihnampakgigi eheh.

 +- amboi, bukan main happy dapat melepak kat sofa. Kesian anak mommy lama tak duduk kat atas sofa ye nak?. Maklumlah rumah kita takde sofa hohohoho -+


Di sebabkan dental clinic ni best macam hotel, daddy pun bantai tidur sambil tunggu mommy siap bersihkan gigi. Bila mommy dah siap, SN pun paksa mommy posing tepi daddy. Bila mommy senyum..dia marah. 

 +- sedapnya daddy tidur, nasib baik tak berdengkur kat situ -+

Lepas tu SN paksa mommy untuk pejam mata dan buat2 tidur sebelah daddy yang betul2 tengah tidur. Jadi teirmalah gambar "tidur dalam iman" dari I khas untuk yang tengah membaca entry ini. *kalau betul2 tengah tidur, jangan harap lah nak senyum cenggini...air liur basi je yang meleleh kat pipi ni ha* gataikui3x

+- mommy tidur sambil senyum, SN yang snap..nampak tak kaki dia kat bahu daddy tu? aaa sebab dia tengah baring tergolek2 atas sofa masa snap gambar ni -+


Last but not least, terimalah posing SN tunjuk gigi yang dah selesai dibersihkan oleh dentist. Semangat dia nak nganga dan sengih lepas buat treatment, bajet gigi putih bersinar-sinar boleh masuk iklan Colgate or Fresh & White kat TV ke apa ntah eheh.

+- bersih dah gigi dan mulut saya -+

Not to forget, for this 5 star treatment and 3 stars interior design of the dental clinic, SN punya treatment is free of charge; while mommy punya cuma perlu bayar 500yen (RM20) saje. Thanks to the national Health Insurance by Jap govt, we only had to pay 30% of the treatment price....mak suka!.

Pssssttt : harap2 balik Malaysia nanti jumpa dental clinic yang treat pesakit dengan lemah lembut dan sopan jugak, kalau tak...mesti SN pun trauma macam mommy jugak, maklumlah kitorang kan sehati sejiwa manja dan se-mengada-ngada sengihnampakgigi ngeeee.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

24 words of wisdom & comments:

@e_da said...

Baguihla SN... good boy elok je doc check gigi dia ek.. mika nak suh gosok gigi kdg2 senang kdg2 katup mulut dia... kalau jumpa dental tak tau lak camana gaya... huhuu

Nanak said...

wah..baiknya SN..
teringat time sek rendah dulu..nurse yg dtg tu mmg garang gila..trauma i..haha.. skng ni biasa pergi satu dental clinic ni..nsb baik dentist tu sgt baik..sempat buat scailing hari tu sblm preggy..hehe

nieda said...

Dah cantik gigi 2 beranak ni...hihi

nieda said...

Dah cantik gigi 2 beranak ni...hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai agreed 150% ngeee
ai loike dental clinic sini cantek n bersih...nsb baik darl blh ckp nihongo if not rasa mcm uols gak la kena buka buku eng ngeeee

m.u.l.a.n said...

kat msia ni maybe ada tapi payah bebenor nak cari klinik yg kemas & bersih & cantik... tak yah pon mahal2 deko nya, janji bersih & kemas...

Xeea said...

hahahaha i cannot help myself from laughing bila tengok gambar yg SN snap tu. Mommy tido sambil berdiri! :p

Oyis said...

sini dental treatment x covered, so mahal mcm apa huhu

transformed housewife said...

knur gi wat dental check-up kat pusta kesihatan UPM. kira okla jugok.

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dulu slalu teman tok umi cabut gigi. tok umi mmg species penakut kalo jumpa dentist. sampai akak pun dah terbawak2 perangai tok umi takut bila nak jumpa dentist. akak takmo anak2 akak pun takut bila nak cabut gigi. so setiap kali akak nak g cabut gigi, akak angkut anak2 akak biar depa tau, tak takut pun sebenarnya kalo nak g jumpa dentist.

sronok tgk hero yatie tu, relax ja bila nak cuci gigi

F.I.Z.A said...

kalau Mysara, nampak je org pakai mask dh takut (bajet org tu doctor)...

Affieza said...

Agree with u, time sekolah2 dulu mmg yg dtg buat treatment tu garang2 kan??? hihi

zietyrahman said...

gud boy la abang SN ni...

Nadiah Sidek said...

bagusnya. sini insurans tak cover melainkan sakit gigi. nak cuci je pun mahal. balik malaysia nanti la baru cuci gigi. huhu..

Eliss Mie said...

sama kos pulak scaling kita kat klinik gigi ofiz ni :) dulu ms student free jer, dh keja kena byr :p

yatie chomeyl said...

@eda : sebab dia selalu tgk kartun yg suka gosok gigi, sbb tu SN suka kot hehe

Nanak : i buat masa tgh preggy dah, tp mmg I dh bgtau kat dentist yg i tgh preggy la

yatie chomeyl said...

Nieda ; idokla cantik sgt tp bersih la sikit hehehe

Lady ayu : sbnrnya hubby I faham je, tp dentist tu nk jugak bukak buku kui3x

yatie chomeyl said...

mulan : btol, yg penting kemas dna bersih..baru lah senang hati kan?

Xeea : mommy kena paksa..ngeeee

yatie chomeyl said...

Oyis : oo, nasib baik kat jepun ni insurans cover

kak nur : x bekeng ko nurse dio?

yatie chomeyl said...

Mama syaza : klu dpt dentist baik, Ok la xtakut..kdg2 tu kat kaunter pun nurse dah garang..takutttt

FIZA : hahaha, payahla ye nk bwk jumpa dentist

yatie chomeyl said...

Affieza : aah garang gila, especially nurse2..bencikkk sgt

ziety : dh nk jd abg kan, kena buat2 macho la hehe

yatie chomeyl said...

Nadiah : nasib baik dah nak balik ye..bila u all balik for good?

Eliss : under klinik panel pun kena bayar jugak ye?

Asmara said...

mmg suka dental clinic sini, kami pun every 6 months dtg bersihkan gigi. pasni dtg utk terakhir la kot. uhuhu.. mmg suka sgt haisha yg lemah lembut dan baik tu!

Rai said...

kalau kat malaysia kalau bukan sebab sakit gigi, nak tampal atau pun doktor gigi datang sekolah..tobat nak pegi check gigi saja2 kan..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...