CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 26 June 2012

Kaki Gori tak setanding ABC



Hari ini rasa nak bercerita pasal salah satu dessert kat Jepun ni yang cuma di jual di musim panas iaitu KAKI GORI, baca betul2 ye..bukan kaki kena gari OK!.

Kakigōri (かき氷) is a Japanese shaved ice dessert flavored with syrup and sometimes condensed milk. Senang cerita, KAKI GORI = Ais Batu Campur (ABC) kat Malaysia. Tapi Kaki Gori tak ada segala mak nenek inti macam ABC kat Malaysia, sebaliknya ia cuma ada pelbagai perisa sahaja.



Popular flavors include strawberry, cherry, lemon, green tea, grape, melon, "Blue Hawaii," sweet plum, and colorless syrup. Some shops provide colorful varieties by using two or more different syrups. Kaki Gori is famous during summer as the hot humidity of the Japan summer afternoon started to take its toll. Masa musim2 lain memang lah payah nak jumpa, ko gila tengah sejuk2 nak makan AIS???? *ayat ponen sangat, bunyi macam Azwan Ali dah gatai hahaha*.



The traditional way of making kakigōri uses a hand cranked machine to spin a block of ice over an ice shaving blade. Even though electric ice shavers are most often used, street vendors can still be seen hand-shaving ice blocks in the summer. Kebanyakan hand cracked machine ni chomeyl gila, sumpah tak tipu kawaiii sangat. If korang berminat nak beli, kawan I ada jual; check it out at ZH shop.


+_ hand cranked KAKI GORI machine sold at ZH Shop -+


First time kitorang makan kaki gori ialah 2 tahun lepas masa pergi jalan2 tengok ladang Sunflower kat Yanagawa. SN pun baru2 umur 1 tahun 3 bulan masa tu, tapi dah pandai makan shaved ice tu hehehe.



=- menikmati kaki-gori perisa orange in August 2008 -=

I’ve been wishing for more kakigori every since.  So last week we went to a shop nearby to our home and ordered this mouthful kaki gori in ichigo (strawberry) &mango flavours.  Tapi masa kitoang pergi tu actually dah malam and hari tu pulak hujan. So tak feeling sangatlah makan kaki gori di kala hujan kan, dah sah2 sejuk. Hubby siap cakap it had gave him headaches if he eats too much of kaki gori masa sejuk2 tu; so indirectly TERPAKSA mak buyong yang habiskan. SN pun tak makan banyak sangat so mak buyong tak toleh kiri kanan...scoop the spoon into the kaki gori..nyum nyum slurp...aghhhh nikmatnya!.


So if you get to visit Japan during the summer season don't forget to try this famous Japanese dessert. But to tell you the truth, kelazatan ABC berganda2 lagi best dari Kaki Gori ni. Bersyukurlah korang kat Malaysia sebab boleh makan ABC bila2 masa tak payah tunggu bulan June-August sahaja. Oleh itu, sila mensyukuri nikmat yang ada ye *mode Ustazah Pilihan*.

Sebagai membuktikan kenyataan yang ABC kat Malaysia jauh lebih sedap dari Kaki Gori, I tinggalkan korang dengan gambar SN yang terpegun bila pertama kali mommy perkenalkan ABC Malaysia kat dia....terpana sampai membuntangkan mata. Masa gambar ini di ambil, SN baru berusia 1 tahun 1 bulan.

+- siap telan air liur lagi dia, tak padan dengan kecik -+

Pssssttt : rindu kat pipi tembam SN masa kecik, sekarang dah tak gebu.tak best nak cubit.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

20 words of wisdom & comments:

Rai said...

haha..kalau ada gambar SN dari depan lagi sempoi..

tak pernah terliur dengan kaki gori masa duk nihon..tapi maybe sebab baskin robin punya crepe nampak lagi menggoda..masa fuyu pun at least seminggu sekali pegi makan aiskrim baskin robin.. haha..

tapi alatan kaki gori tu kalau dapat satu kat rumah memang heaven lah anak2 hari2 mintak kaki gori.. kat nihon sen yen je kan harganya.. berapa agaknya harga kat sini..

Eliss Mie said...

kalau beli ni boleh buat abc hari2 kat rumah ni :) x main laa kaki gori :p

zailamohamad said...

buatku terliur sahaja..aku jarang buleh makan ABC sebabnya anakanda bujangku kan ada lelah so kitorang memang tak bagi/elak order benda2 sejuk ni..haisyyyyy terliurnyaaaaa

Teratak Hami said...

akak dulu ada 1 mesin kaki gori tu. Kitty chan punye. Tapi tak tahan lama la. Mungkin sbb guna masa summer jek.

Hanis MY said...

Memey tokleh lawe abc huhu

P/s: parents ore duk soni sapa mid july jah huhu tokse poso sini sbb byk jam

nieda said...

ingat dulu masa study suka sgt mkn abc kt seksyen 2 shah alam..sedap sebab ada letak mcm coklat ganache,.mmg famous sgt

CIK NANA said...

Tunggu pipi bb lak. tembam. heheh. ;p

transformed housewife said...

dulu muloh ma ado beli mesin ABC. Kito wat sekali duo jah sbb lps tu patoh. Tok ingat sapo patoh mesin plastik tu.

ibunaznoy said...

best jugak nih!

Ezna said...

nama panjang kaki gori. nama pendek kaki. hehehe :-) hmmm sedap kot yer? x pernah rasa...

Nadiah Sidek said...

kite suka ABC macam tu. memang tak suka segala macam yang dicampur dalam ABC. selalunya minta ABC kosong. mak ayah kata tu bukan ABC namanya..AB je tu :p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg wajib la x sedap mana
sebab nihonjin makan less sweet
rindu nyer ABC mesia

yatie chomeyl said...

Rai : mmg best lyn eskrem BR kat sini. kat msia rasa mcm mahal gila nk mkn eskrem BR kan?

Eliss : hehe tu la, apa kellas kaki gori

yatie chomeyl said...

Zaila : make senyap2 la zaila, maso dio xdop ekekeke

Teratak Hami : kitorg pun xbeli sbb malas nak buat sendiri, pergi beli lg cpt dpt hahaha

yatie chomeyl said...

Hanis : ore dlm pantang xterliur ko tgk ni? hehe

Nieda : wah hebat nya, siap ada coklat ganache..very urban punya ABC

yatie chomeyl said...

Cik nana : hehe Insya Allah...:)

kak nur : eh y eko dh patoh? ti pun xingat dh patoh tp ingat la make buat sendiri kat rumoh

yatie chomeyl said...

ibu aznoy : masa musim panas best la, dh masuk musim sejuk..ngilu la kalau makan hehe

Ezna : erm sedap jugak tp x sesedap ABC

yatie chomeyl said...

Nadiah : untung la org jual ABC tu kalau nadiah gi kedai diorg, xde nak inti apa2 hahaha

Lady ayu : tu la, ABC msia lagi terbaik!

ieda said...

oh di panggil kaki gori ekeke ..
akk ingatkan kaki ape ..
aah x semeriah ABC mesia kan ;)

yatie chomeyl said...

ieda : aah x semeriah dan x semanis ABC msia :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...