CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 18 June 2012

Kisah perjalanan Potty Training SN

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Dah lama gila tertangguh kisah perjalanan suka duka potty training SN *amboi ayat macam dalam novel sangat*.  Rasanya dah 2-3 orang jugak kawan2 blogger (e.g: Eray, Hanz) yang tanya pengalaman I *bukan nak bagi tips tapi sama2 berkongsi penglaman*. So hari ini ayuhlah kita bercerita tentang al-kisah potty training SN.

Kisah potty training SN ini agak panjang dan cabarannya berliku-liku. Kalau selalunya, I cerita milestone SN yang cepat tangkap apa2 yang I ajar *e.g: read A-Z at 1 yr 10 mths old* dan cepat applied apa yang I cuba terapkan kat dia *e.g; cleanliness at home*; tapi dalam bab potty traning memang hubby and I mengambil masa yang lama untuk betul2 make sure that SN can be diaperless 24-7.

Kisah ini bermula sejak SN berusia 11 bulan lagi. Awal gila kan?.SN dah start potty training, *thanks to his teachers at the nursery* since he was 11 months old lagi. I pernah cerita kat entry INI

+- SN and his sensei at the nursery during the toilet session -+


Sejak tengok sensei dia dah start potty training at the early age, hubby & I pun pergi beli potty untuk kegunaan SN di rumah.

+- SN's potty at home -+


Tapi masa ni, SN masih pakai disposable diapers ke nursery. Cuma sensei akan bawak ke toilet setiap kali lepas makan ataupun sejam sekali. Tak kisahlah budak tu nak shi-shi ke tak, yang penting setiap sejam dia akan di bawa ke toilet. 


Bila SN dah masuk 16 months old (1 yr 4 mnth); nursery dah mintak mommy & daddy to provide 3-4 pieces of training pants to the nursery everyday. It is easy to potty train your baby using training pants because children connect the immediacy of wetness and the prompt consequences of wetting, they learn nerdhow their body works. This helps them learn how to sense a full bladder and communicate their needs to adults.


+- SN's collections of training pants -+

Sejak itu bermulalah perjalanan on-off dalam usaha potty training SN. Bila ke nursery dia akan pakai training pants ni je, tapi sebelum balik rumah sensei ataupun kitorang sendiri akan tukar SN pakai disposable diapers (DD) semula. Kat rumah walaupun dah bawak ke toilet sejam sekali, dia tetap nak shi shi dalam DD.

http://1.bp.blogspot.com/-Krl3NWST28g/TWwdXKimfUI/AAAAAAAAKSI/_Vw4taNxRh0/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg
+- SN using the potty cover on the toilet seat @ 1year 10 months old -+


When he hit 2 years 4 months old, we really wanted to do this seriously. Memang dah tak pakaikan dia DD kat rumah, masa keluar jalan2 dan masa tidur je pakai DD. Then, buat cara HITLER i.e kalau terlepas shi-shi dalam pants, daddy akan cubit *mommy tak cubit, mommy bebel je*. Sepanjang tempoh tu, memang mencabar betul lah. Tak terkira berapa kali kena basuh lantai, basuh training pants, basuh seluar dan basuh lah segala2. Tapi tetap SN akan terlepas shi-shi walaupun dia dah boleh cakap yang dia nak "ushiko" (kenc*ing) or "unci" (poo-poo) adus .


Then, I pun search la tips and tricks kat internet. And I found these helpful tips from A-J given by babycenter.
Hubby and I dah memang lama buat step A-G but I guess we didn't do the steps H-J yet. SO taktik HITLER di tukar ke taktik DIPLOMASI. Kali ini setiap kali SN berjaya shi-shi or poo-poo kat toilet, we will give him a sticker untuk di lekatkan kat dinding toilet. Penuhlah dinding tu dengan sticker2 sebagai tanda pencapaian dia hehe. Kalau dia "terlepas" pun, kiorang dah tak marah2, nasihat nicely dan encouraged dia untuk ke shi-shi kat toilet kalau nak dapatkan sticker.

 +- penuh "berseni" dinding toilet dengan stickers yang SN lekat setiap kali menjayakan misi toilet -+


Then, we also applied the step I, dan pakaikan training pants tu 24-7. Alhamdulillah, finally at the age of 2 years 8 months old only, we can proudly announced that SN can be diaper-less.Bayangkan punyalah lama proses pengenalan potty training (11 months old) sampailah 32 months old *hampir 2 tahun berlatih*, baru lah SN totally diaper-less!.I guess sebab SN ni manja terlebih, so walaupun dia dah boleh cakap banyak tetapi tetap nak bermanja dengan mommy & daddy sebab tu sengaja shi-shi dalam pants sebelum ni senyumkenyit .

 +- SN malas layan mommy suruh posing kat toilet @3 years old -+

Even though sekarang ni, SN kadang2 terlepas jugak shi-shi on his bed malam2 *especially kalau dia minum susu sebelum tidur*; but we took it as a normal thing and not to be stressed out by it as almost half of all children still wet the bed at age 3. In fact, most experts consider bed-wetting normal until age 6, when only 12 percent of kids still wet the bed. What's more, bed-wetting is hereditary; more than a quarter of kids whose parents were both bed-wetters end up the same *maybe daddy SN masa kecik2 dulu pun gitu gak, gatai wakakkakaka*.

Pssssstt : Toilet-training is a complex skill. You have not failed Parenting 101 if your baby is the last on the block to be dry. The bottom line is helping your baby achieve a healthy toilet- training attitude. Good luck untuk kawan2 yang masih berusaha untuk potty/toilet training your toddler!.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

18 words of wisdom & comments:

Eliss Mie said...

nuha masuk taska baru potty train. kiranya usia dia 3 tahun lebih la. sebab dia bear so tak mencabar. cuma mlm jer la kitorang x yakin, still pakaikan diaper :p

etiey.com said...

alalhai comelnya dia...

mcm anak saya lak dah masuk 3 tahun. di ruamh day care nya dan di tadika mmg dah diajar free diapers, tp bila di rumah sesekali masih dipakaikan diapers... heheh sesekali dia terburau juga, alasa dia... lupa nak bagitau. hah pulak!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

finally...bravo SN
abg adam pun lmbt sket bab potty train ni....but mencabar waktu fuyu la sebab mlm sejuk khen...sometime si adam tue terlepas gak la...nk buat mcm mana malas nak gi toilet tgh2 sejuk tue ngeee

Nadiah Sidek said...

bagusnya nazhan dah diaperless. safiyyah dah 3 tahun lebih masih pakai diaper..huhu. masalah safiyyah ni...dia tak nak duduk di potty. menangis-nangis dia. tak tahu nak buat macam mana. dia pun baru mula bercakap masa umur 3 tahun (speech delay)...tu yang jadi lebih masalah tu

Rai said...

u macam tetau je i punya dilema nak mempotty train si damia skang ni kan..but abang still pakai DD waktu malam..haihh..dan dia still geli geli nak unci kat toilet..kan bagus kalau jumpa perkakas utk potty train yg macam si SN guna (walau pun kalau ada pun belum tentu kami beli sbb sure mahal gila..maklumlah mak bapak cheakskate..haha)

anyway..thanks for the tips.. actually da belajar aritu..still kena tambah pengetahuan lagi.. harap2 damia cepat belajar.. hehe

mazni_azis said...

makin macho la abg sn macam ni...:)

Teratak Hami said...

Anak akak yg kecil boy tu cepat juga diaperless nya sebab until now (5yrs) dia malas nak pergi shi-shi. Sanggup merengkot berdiri tahan kencing. Mmg tak bagus jugak ...

Akak suka initiatif yatie buat untuk potty train itu.

♥MAMASYAZA♥ said...

anak2 akak dulu pun camtu, puas ajar nak g buang air kat toilet. puas tanya setiap jam nak kencing ke tak. lama2 baru berjaya

Asmara said...

good try! Haqem ni tak ajar lagi, tp tiap kali abg dia masuk toilet dia pun sibuk dah bukak seluar n diaper dia. tp lom yakin sbb cakap pun tak lancar lg. ;D

noris said...

mmg potty train ni kena byk sabar.. huhu.. kreatif betul yatie and solah, sampai habis sticker ditepek dlm jamban kihkih..

Nur-nba said...

Memang penuh kesabaran nak mengajar dan melatih anak2 menggunakan toilet.. Gambar tu macam tak berapa sanggup nak tengok.. :)

yatie chomeyl said...

Eliss : keno yakin ,kami pun xyakin dulu..tp bilo dh pakaikan pants..dio sendir ebringat wpon kdg2 terlepas jugak hehe

etiey ; tu la, mmg stended la tu terburai sekali sekala haha

yatie chomeyl said...

lady ayu : aah nsb baik skrg panas , so xla kerap sgt dia nak ushiko malam2

nadiah : xpe, mama kena usaha lebih lagi tu...good luck!

yatie chomeyl said...

Rai : gambarre babe!

angah : macho la sngt, kdg2 terlepas jugak ngeee

yatie chomeyl said...

teratak hami : tpaksa cari mcm 2cara nk bg dia cpt diaper-less

mam syaza : tu la..ken atanya tiap2 jam kan..kdg2 smp dia rimas hehe

yatie chomeyl said...

Kak As : ok la tu, at least ada abang yg dia leh tiru hehe

Oyis : ho, kreatif la sangat...penuh jambe dgn sticker...kalu Eric Leong tengok, mesti geleng palo eheh

yatie chomeyl said...

Nur-nba : nape x sanggup tgk kak? kan dah censored

Huda said...

comel je sn posing dlm toilet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...