CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 28 March 2011

Encourage baby's focus and interest into reading

My little angel, Baby SN sekarang ni dah kenal huruf A-Z di usia dia 21 bulan. Walaupun bunyi pelat lagi, tapi bila I tunjuk alphabet kat dia memang dia boleh baca excellently. In fact sekarang ni, pantang nampak je alphabets kat mana2, be it on a billboard, signboard, kulit buku mommy/daddy, dalam TV, banner tepi jalan dan mana2 yang dia nampak huruf; mesti dia akan stop untuk baca alphabet tu satu persatu.




+- (video): SN baca A-Z ~ 1 tahun 10 bulan -+
*learning session kat dapur sambil mommy masak, sambil SN belajar*


Alhamdulillah, as a mommy I feel thankful to Allah for giving my baby a healthy body and a brilliant mind in his early age. Few of my friends were asking on some tips to encourage baby's interest into reading as well as to make them stay focus during the learning process.

http://1.bp.blogspot.com/-q0KRuLw2h2M/TYtKMZregrI/AAAAAAAAKao/zIzQSJtBXoU/s1600/tips.jpg


So today, I would like to share some tips that might be helpful to other parents on how to
encourage baby's interest into reading as well as to make them stay focus during the learning process. Please take note that I'm not an expert in child developmental psychologist, I'm just sharing these tips based on how I've been practicing it to my son.

Tips to teach ABC to baby
(1) Alphabets Decor
► lekat kertas ABC kat tempat yg dia selalu main, so that dia familiar dgn huruf2 tu.
► Kat rumah ni, I lekat kan ABC chart dalam bilik toys, bilik tidur dan juga bilik mandi. Kiranya pandang mana2 pun, baby akan nampak alphabets je la
sengihnampakgigi eheh.

http://1.bp.blogspot.com/-1qEB2SscbBQ/TZACeQrJt7I/AAAAAAAAKbQ/Oy1mcl8YfvY/s1600/blog2.jpg
+- ABC di mana2 sahaja sengihnampakgigi ngeeee -+

(2) Alphabets song
► I pasang video yang ada lagu ABC sejak my baby umur 3 bulan. Bila kita selalu pasang, he'll get used with the alphabets and the sounds dan lama2 dia akan ingat dan kenal dengan sendirinya.
► Masa pasang video/lagu tu, jangan tinggalkan baby sorang2. Lebih baik kalau kita sama2 nyanyi dengan baby, pronounce clearly supaya dia akan lebih senang nak sebut juga nanti.
► Contoh video ABC songs untuk baby --> sini, sini, sini, dan sini.


(3) Alphabets blocks
►ada banyak educational toys untuk bayi yang ada alphabets. Kalau boleh beli educational toys instead of mainan biasa, sebab sambil bermain bayi kita boleh belajar. Tak semestinya beli yang mahal, yang penting ada huruf ABC tu untuk baby belajar.
► Kita boleh main banyak games guna blocks tu, such as making new words, unscrambling words, sorting the consonants and vowels and etc.
► Contoh alphabets blocks macam yang di jual oleh Mama Mia (Siti)--> sini dan sini



(4) Edible alphabets
► beli biskut yang ada alphabet tu, or kalau rajin boleh jugak bentukkan nasi tu mengikut bentuk huruf.
► sambil makan, baby akan dapat belajar mengenal huruf. Sambil2 tu cakap2 lah dengan baby, "mommy makan huruf A", "daddy makan huruf B", "baby makan huruf C"...contohnya.


(5) Alphabets flashcards
► guna flashcards yang berwarna warni untuk menarik perhatian baby.

►kalau boleh biar baby tu sendiri yg pick-up kad/flashcards yg dia suka, jangan paksa2 dia pilih ikut turutan; let him explore.



Tips to make baby stay focus

1) Make it fun and pressure-free
• baby will respond much better to game oriented activities and very brief reading sessions.

• Belajar sambil bermain. Jangan sesekali paksa dia tapi bila nak ajak belajar, mommy/daddy kena buat bagi baby rasa excited nak belajar.
• Make the learning session fun for the baby

http://3.bp.blogspot.com/-7XdOsdj4xwA/TZACeipmKYI/AAAAAAAAKbY/Ns89jYm8kug/s1600/blog2-1.jpg
+- Left pic: Alphabets bus yang boleh nyanyi2 dan cakap2. -+
+- Right pic: belajar ABC guna iPhone -+


2) Prepare the learning environment
• seeloknya sediakan kerusi + meja + alatan untuk dia belajar
• I pernah share tentang macamana menyediakan persekitaran kondusif di rumah. Kalau tak pernah baca, try klik link ni
Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori Method


+- sambil tengok educational DVD, sambil jugak ada Alphabets Board (that yellow toys) kat tepi, dan jugak kertas untuk menulis. Tak lupa, buah-buahan untuk makan masa belajar gatai -+

3) Minimize distractions
• tutup segala mak nenek TV, laptop, radio and etc
this way we can also teach baby that study time takes place without the television.

4) Variation of activities
• Pelbagaikan aktiviti, semua benda boleh jadi educational toys.
• Tak semestinya kena ada educational toys mahal2 baru boleh buat dia belajar. Buat sendiri pun takpe, asalkan menarik di pandangan mata baby.

5) Variation of tools
• Sediakan buku cerita banyak2 takpe, biarlah dia nak belek2 je laju2. Mula2 dulu baby SN pun gitu jugak, tapi lama2 dia faham lah yang buku tu untuk di baca. Sekarang ni, dia sendiri akan ambil buku dan suruh mommy/daddy baca kan untuk dia.


http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUas4sCcn3I/AAAAAAAAKE0/MP-HlkivUH4/s1600/DSC_0022.JPG
+- eceh, siap ternganga2 mulut baca buku -+

• Kalau dia boring baca buku cerita, bagi pulak toys. Sambil baby bermain, kita boleh ajar jugak. Contohnya kalau dia main kereta, kita boleh cakap; " This is a car. It is a black car. This car is small". . Buat banyak2 ayat yang sebut perkataan "car" tu.

6) Good mood

• Mulakan sesi belajar masa mood mommy & baby sama2 elok.
• Kalau tengah hangen satu badan, seeloknya bagi cool down dulu. Avoid launching sessions when you are angry, upset, or when baby is moody and whiny.

7) Regular basis

• Baby SN stay kat nursery dari pukul 9pg-6 ptg. So, learning session with mommy/daddy can only be at night, after dinner. Kat nursery, memang teacher dia tak ada ajar alphabets; so memang dia kenal A-Z solely from the learning process at home.

• Peruntukkan 15-30 minit masa setiap hari, jangan lama sangat sebab takut dia boring. Seeloknya buat pada masa yang sama setiap hari so that baby akan tahu bila masa untuk belajar, dan bila masa nya untuk main.
• bukan setakat baby nak kena stay focus, mommy pun kena focus sekali. Jangan masa tengah ajar anak, sambil2 tu jugak tangan sibuk nak main FB lah, blog lah
gatai eheh

8) Stay positive

• Jangan mudah nak give-up kalau kita rasa macam apa yang kita ajar tu, baby tak ingat pun. Kadang2 diorang memang faham, cuma tak tahu macamana nak express it properly. Jangan lah baru ajar seminggu, dah expect baby untuk pandai tulis karangan terus kan! gatai LOL.

9) Acknowledged his effort and achievements

• Setiap kali dia berjaya achieve something, bagi tepukan dengan over dan pujian melambung supaya dia excited nak belajar lagi lepas ni.


I guess itulah sedikit sebanyak tips yang I nak kongsikan dengan other parent out there. Ini ialah cara yang I guna untuk mendidik sifat suka membaca pada anak I dan juga untuk pastikan dia sentiasa fokus. Selain dari tu, I juga amalkan makan supplement omega 3 sejak usia kandungan I 4 bulan (sewaktu mengandungkan baby SN). Getting enough omega 3 fatty acids during pregnancy is important to help your baby’s nervous system to develop healthily, prevent you from getting heart disease and can lead to a brainier baby.


As for now, I provide him Scott Emulsion once or twice a week.
Scott's Emulsion is rich in cod liver oil which is a natural source of Vitamin A & D, calcium and phosphorus. I start bagi dia minum ni sejak dia umur 1 tahun 2 bulan. I'm not sure adakah pengambilan omega 3 fatty acids dan juga scott emulsion ni betul2 menyumbang ke arah perkembangan otak anak I, but it's worth trying kan. Kiranya ini sebahagian usaha yang I lakukan untuk memastikan anak I stay healthy and intelligent.


Psssssttt : how about u? share lah jugak tips yang korang guna untuk anak2 korang. Boleh I apply kat baby SN jugak :)


Jom derma untuk mangsa gempa di Jepun --> Projek Amal On'na Noko for Japan

Jom join GA: Novel Twenties Girl --> GA: Novel Twenties Girl

20 words of wisdom & comments:

Huda said...

huda pun buat benda yg sama macam kak yatie :) abc song selalu sgt bg husna dengar n ikut..alif ba taa or 123. husna jenis mudah ikut, alhamdulillah x susah nak ajak dia baca sama, kadang2 dia yg akan amik buku n then ajak huda baca sama :)
slowly, ajar anak ni kena tengok cara juga, and kalau boleh jangan paksa dia kan..but kita kena guide bg dia faham sikit2..

huda pun bg husna scott perisa oren :)

@e_da said...

yatie.. verry good info... suka sgt bila yatie buat entry guide learn anak camni.. sikit2 leh di praktikkan untuk anak sendiri.. tq yatie

mrs. hisham said...

tQ cik yatiey.practising jugak dengan beli fridge magnet ABC.Bak kata yaiey jangan high expectation sangat,slowly but smart la nak ajar kan?tgh set limitation dia tengok cd Ultraman.kalaulah boy memang itulah hero pujaan pon.
Any idea on how to set limit kan budak 27 bulan?

nurulzia said...

Agreed..yayang suka reading jugak..thanks for the tips yatie..

Min Aina Ila Aina said...

Sofiy sangat minat buku, tapi dia tak suka kita ajar. Kalau nak main pun, dia tak suka diajar, dia nak explore sendiri. Kalau ajar nangis tak ingat dunia + guling-guling tanda protes.

Satu lagi yang perasan, dia jenis simpan dulu...laaaaaaaama nanti baru dia sebut tanpa kita duga. Yang tu yang buat umi cepat give up sebab masa ajar tu macam tak dapat-dapat. Contohnya sampai sekarang 1-6 tak kenal lagi walaupun rasanya dah setahun lebih tunjuk no kat buku dan no kat mainan dia.Phew!

isabelle said...

kat Japan ada x DVD ultraman mengajar nyanyi ke, ABC ke, 123 ke?
Kalo ada, i nak minta tlg belikan.hehe

Hanz said...

keep up the good work mummy nazhan! :)

transformed housewife said...

NAzhan lg terer dr K.Fizah ni. K.Fizah ni tok minat nok duduk belajar macee K.Tini. Ikut suko dio jah bilo nok belajar.

Faryza said...

terima kasih byk... td ada open link kak yatie bg,\.. amir ada sebelah dia tgk je .. ada la nampak minat ...byk mama perlu usaha ni..uhuhhuuh

Affieza said...

Kecik2 dh rjin baca buku...bgus betul Baby SN ni...hehe

Lina said...

a very good post... =)

Sidratul Muntaha said...

aqil dah 3 thun 3 bulan.
dia boleh ckp tpi dia ade tendency tuk ignore ape kita ajo.
ingat tak ank kak hanz yg yg sulung tu?!
aqil sometimes giler hyper pastu bila kita jo,dia refuse nak ikut.pastu jenis tak suke tgk muka org klu kita ajar.
tpi yg pelik,klu bab tallaqi (baca al quran base pada pendengaran,dia cepat tangkap)
sebab sume zikir dan ade dlm 5 6 suroh lazim dia hafal.
tpi rasanya,kena beli lagilah kot,hak yg tampal2 kat dinding tu sebab dia suke koyakkan..

cerita mama said...

thanks..info yg sgt bguna..sy dh lama cari cara yg sesuai n fun utk tgkt'n cara sy mengajar anak di rmh..sy sokong ibu n anak kn sama2 fokus..

yatie chomeyl said...

Huda >> sama lah dgn Nazhan, dia pun minum scott orange jugak :)

@eda >> u r most welcome dear :) nti share result nya on mika ye

mrs hisham >> nice idea abput the FM ABC tu, nak cari lah weekend ni ;)

yatie chomeyl said...

mrs hisham >> pasal nak limitkan tu, y dont u tukar video lain yg eductaional sikit compared to ulraman tu. cr video educational yg lg menarik dr ultraman :)

nurul >> ur welocme ;)

aina >> saja je tu sogiy taknak tunjuk dpn umi dia, nak tets kesabaran umi eheh

yatie chomeyl said...

isabelle >> i x pernah jumpa plak, if jumpa..i'll let u know :)

Hanz>> thanks dear :)

k/nur >> mari sini hntr fozah ko cik ti, biar cik ti ngajar. cik ti bekeng mesti fizah takut hahahaha

yatie chomeyl said...

faryza >> sama2. lepas ni kena set lah pukul brp nak pasnag bideo tu kat amir..biar dia selalu tgk pd masa yg sama setiap hari :)

affieza >> tu la, kdg2 ngamuk2 kalau mommy/daddy lmbt bacakan buku utk dia

lina >> thanks for dropping by :)

yatie chomeyl said...

ayu >> tampal tinggi2 bg dia x smp koyak hehehe eh, tp kalau tmpl tinggi2...x nmpk pulak nak baca eh

cerita mama >> sama2, hope memberi manfaat utk u juga ;)

Heartilyina said...

tq yatie for sharing. i pn dr ihsan infant dok ajar ihsan tp xtaulah ihsan ni jns simpan kot. byk yg i expect xnmpk lg setakat ni. i phm biasala tu kdg2 ada budak lambat n cpt tp kdg2 kena risau jugak. tambah2 ihsan xg nursery so harapkan i je. ni tgh berusaha nk buat mcm u buat ni. mana tau lbh berkesan ke utk ihsan. rajin2 la share lg ye. btw impressed tgk nazhan :)

zara zaman said...

suke tgk nazhan... saya pon guna cara yg sama mcm yatie... semoga anak2 kita smua berjaya ... insyallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...