CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 30 March 2011

Ninja SN di Shimabara Castle, Nagasaki

Bila bercakap pasal Jepun, tak sah rasanya kalau tidak mengaitkannya dengan Ninja. Untuk segmen Travel & Living di blog Yatie Chomeyl minggu ni, I akan bawa u all menjejak Ninja yang selalunya korang dapat tengok kat dalam TV je. Ready, get set.......GO!.


Perjalanan menjejak Ninja dari rumah kami di Imajuku, Fukuoka ke Shimabara City, Nagasaki mengambil masa selama 3 jam dengan kereta; melalui highway. Macam biasa setiap kali naik kereta untuk perjalanan jauh, Nazhan & I akan bergilir-gilir ibarat acara lari berganti-ganti untuk tidur dan berdengkur dalam kereta. Dengkuran yang kedengaran sahut-bersahut itu lah yang menemani hubby sewaktu memandu
gatai eheh.


(1) Shimabara Castle

Shimabara Castle is a Japanese castle located in Shimabara, Nagasaki.
This five-story white building is a Flatland castle, located between Ariake Bay and Mount Unzen.


+- kawasan sekeliling Shimabara castle -+

Lord of Shimabara, Matsukura Shigemasa initiated the construction of Shimabara Castle in 1617 with the structure eventually being completed in 1624 - seven years later.
The combination ticket for Christian History Museum + Kanko Fukko Memorial Museum + Seibo Memorial Museum is 520 yen (~RM 19) for adult and 260 yen (~RM 9.50) for children. *tapi kitorang tak masuk pun museum, cuma posing2 kat luar je*.



http://4.bp.blogspot.com/-weCrBzCo4LY/TZHjV3VhiwI/AAAAAAAAKeQ/aB0IWIs0QvM/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- posing meniru statue ialah posing feveret laki bini -+


http://1.bp.blogspot.com/-vL-6g_rXUBU/TZHia3Sy7xI/AAAAAAAAKb4/uVW39pB8J3A/s1600/DSC_0014-1.JPG
+- Shimabara Castle and Ume flower as background, chomeyl jadi nya gambar ni -+


We were given the chance to wear Ninja Outfit for free, even though we didn't enter the museum.
Masa petugas museum tu tanya "Nani ga iro? (what colour?)", I pun jawablah "Pink"; sebab ingat dia tanya I nak pakai baju apa?. Rupa2nya dia tanya warna baju ninja untuk Nazhan daaa. End up, Nazhan pakai ninja outfit warna pink, terus tak nampak macho macam Ninja. Sebaliknya dah jadi macam Shinbei dalam kartun Ninja Boy tu gatai ekekekeke.


+- Ninja SN a.k.a Shinbei tengah bersiap-siap -+


+- Ninja SN dan senjata2 nya -+



Hubby & I pulak di bagi peluang untuk pakai baju besi ninja tu. Sumpah berat gile sampai I can barely move when I'm wearing it. But knowing that this would be a chance in a lifetime, I tak kisah pun berat ke apa, posing kaw-kaw sepuas hati dengan ninja outfit tu.

http://2.bp.blogspot.com/-GXhFFbwEUbc/TZHivaHNLjI/AAAAAAAAKcg/Bn7vt9N1N1I/s1600/DSC_0032.JPG
+- geng Ninja baik dan chomeyl ngeee -+

http://2.bp.blogspot.com/-K1qR6vRnhlw/TZHiunkE8NI/AAAAAAAAKcQ/tC3xtcB91v4/s1600/DSC_0029.JPG
+- ada sorang je Ninja koya ganas dalam gambar ni, Ninja lain semua ceria giler -+



(2) Water Canal for Old Samurai Residence
The 5-6 meter wide street runs from north to south for a total distance of 406.8 meters.
A spring water canal runs down the center of the street, supplying fresh water to the residents since the clan era.



Kitorang siap bayangkan yang orang2 kampung zaman Ninja dulu duk bersiram dan cedok air kat canal kecik tu untuk mandi manda ngeee.



(3) Old Samurai Residence

The currently restored old samurai residences of Shitanocho stand along the 5.6 meter wide, 406.8 meter long street.
There are three samurai houses :-
  • (a) The Yamamoto Residence


  • (b) The Shinozuka Residence


  • (c) The Torita Residence

These samurai houses are opened to the public exhibiting the lifestyles of the old samurais.
Macam biasa, Nazhan memang penakut bila tengok patung2 kat dalam rumah tu. Maka sepanjang masa duk dalam rumah2 samurai tu, dia berdukung dan berkepit je either dengan mommy/daddy.

http://3.bp.blogspot.com/-4LMtaWlJGv4/TZHi62oc56I/AAAAAAAAKdY/VhcRPHBnWYw/s1600/DSC_0075.JPG
+- berkepit dan peluk mommy erat2 -+

Disebabkan takut dengan patung2 tu jugak, Nazhan rela di dukung oleh seorang petugas kat rumah samurai tu. Selalunya bukan main susah kalau orang lain nak pegang dia, ni dia sendiri yang rela menyerah diri untuk di dukung kui3x.



+- selamba je bila makcik jepun dukung dia -+


+- bergambar di perkampungan ninja -+


Alhamdulillah, kami berpeluang untuk menjejak sejarah Ninja dan juga merasai pengalaman memakai sendiri pakaian Ninja. Sempat juga I menuntut ilmu per-ninja-an masa kat sana, tapi ninja tu tak nak kongsi lah rahsia per-ninja-an diorang, cessss.

http://4.bp.blogspot.com/-P8_L64si9BM/TZHjHqpGNDI/AAAAAAAAKeA/YK2Vad1kAxk/s1600/DSC_0103.JPG
+- tengok ninja tu, sombong sehh tak nak kongsi ilmu -+


Kalau dulu dah dapat jumpa Ultraman, kali ni dapat jumpa Ninja..harap2 lepas ni untuk segmen
Travel & Living di blog Yatie Chomeyl dapat lah pulak berjumpa dengan Geisha!. Baru lah betul2 dapat menyelami the wide variety of Japanese culture, ye tak?.

http://1.bp.blogspot.com/-s4onC6c6dVU/TZHivBflvpI/AAAAAAAAKcY/uXjw4Y9Ux78/s1600/DSC_0030.JPG
+- gajah sama gajah bertarung, kancil ternganga bingung di tengah2 -+

# Info gathered from :
Japanican and Wikipedia

Psssttt :
amacam? ada gaya ninja tak masa kami pakai outfit tu?

16 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

ninja pink pun comel gak nazhan ;)

AshAnas said...

ninja yg sopan santun, hehe...comel la nazhan jd ninja kecik...

Heartilyina said...

I dh jmpa geisha masa kt Kyoto. Ke pelatih geisha tu ek apa ntah nama nya. Kebetulan dia ada situ. Berebut org amik gmbr termsk la kami hihi. Nnt b4 blk for good kena gak g rumah samurai plak. Nk jmpa ultraman xdpt la kot jauh sgt hihi.

Nia said...

uii,..dia tak jual ke baju Ninja tu Yatie? hehe...

kakyong said...

gambar tiru statue tu chomeyl weiihh..

tp gambor yg last tu sgt dramatik.. ntah apa lah yg nazhan dok pk tolong ibu & ayahnya dok berpedang2 tu... ekekkeke...

atoyis said...

yatie buat la entry gambar2 tiru statue..mesti bykkan..kelakar..

isabelle said...

tak boleh blah betul gmbr tiru statue tu. i loike!!!

nurulzia said...

Bestnya....nk jugak uniform ninja..chomel giler baby SN in pinky ninja..hehehehe

transformed housewife said...

NInja agah deh tok se bui ilmu dio. Kalu knur gi, mesti knur tanyo beza ilmu Ninja dgn ilmu Taekwondo. heheh

*∽ IZAN ∽* said...

ha ha ha.. comel je tengok baby SN pakai baju Ninjaa.. seb baik tak mengganasss.. kalau tak abes lama mama papa dia hehe

Jiji said...

caption gambar last: where's my milk?

MyKhalish said...

sgggt shoomelll adik ninja kaler pink... alololoo...

yatie chomeyl said...

nadiah >> comel kan? x macho dah kui3x

shira >> aah, ninja sopan..bukan ninja ganas :p

ina >> nanti cuti golden week nk g kyoto gak la, cr geisha nk ajak posing :D

yatie chomeyl said...

Nia >> ada kedai yg jual tp fikir2 klu beli bkan pakai pun kat msia nanti hehe

k/yong >> tu la, blur je Nazhan tgk perangai momy & daddy dia

atoyis >> orait, nti I share ye ;)

yatie chomeyl said...

isabelle >> mmg hobi i tu babe ekekekeke

nurulzia >> nak bg yayang pakai jugak eh ? meh la jln2 sini, nti yayang leh pakai gak baju ninja ni :)

k/nur >> tu la, kedekut ilmu ninja nih!

yatie chomeyl said...

Izan >> kalau ninja pink mengganas, mami cabut lariiiiiiikkkkk

jiji >> hahhaha, true enough!

mykhalish >> mami ninja x shomeyl ke? :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...