CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 4 March 2011

Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY dari blog Yatie Chomeyl

Setiap kali saya berkongsi cerita2 tentang pusat penjagaan kanak-kanak(nursery) di Jepun ini, saya pasti menerima komen2 yang menyatakan harapan dan impian menggunung ibubapa yang mahukan nursery di Malaysia dapat mencapai taraf seperti nursery2 di Jepun.


Pengunjung2 setia blog Yatie Chomeyl pastinya dah sedia maklum yang saya dan suami sekarang ini sedang melanjutkan pengajian kami di Kyushu, Jepun. Oleh sebab itu, anak lelaki kami yang sekarang ini berusia 1 tahun 9 bulan terpaksa di hantar ke nursery sejak usia nya 4 bulan lagi. Dan sejak itu lah, hati saya menjadi sangat tertarik dengan sistem pendidikan yang di terapkan dan juga sistem penjagaan yang begitu sistematik yang di terapkan di nursery2 di Jepun ini.


Pada mulanya, saya cuma menulis artikel tentang nursery hanyalah semata-mata untuk berkongsi cerita dan semata-mata
for the sake of updating my blog sahaja. Walaubagaimanapun, setelah mendapat feedback positive dari yang membaca entry2 tersebut, perspektif saya telah berubah.


Saya berasa sedih setiap kali membaca luahan hati dari teman2 tentang kekurangan2 ketara pusat penjagaan anak2 di Malaysia.


Saya berasa terkilan dengan early childhood education system di Malaysia yang sekarang ini semakin merudum kualitinya.


Saya berasa seperti ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem pendidikan kanak2 di Malaysia walaupun berita2 akhbar mainstream gigih mencanang berita tentang Rosmah Mansur, isteri Perdana Menteri Malaysia dikatakan sering memenuhi jadual hariannya memperjuangkan nasib kanak-kanak dan membangkitkan isu-isu ini di persidangan antarabangsa. Terbaru sekali beliau di jemput ke Oman untuk memberi ucaptama mengenai pengurusan
kualiti menyeluruh dalam pendidikan.

“Saya dimaklumkan di Riyadh bahawa saya dijemput bukan hanya kerana saya isteri seorang Perdana Menteri. Saya sangat gembira malah di Arab Saudi, mereka mengiktiraf kenyataan tentang kepentingan memberi perhatian kepada pendidikan awal, jagaan ke atas kanak-kanak dan juga kanak-kanak berbakat,” - Rosmah Mansor -- Sumber : Utusan Malaysia, 21/01/2011


Jangan ada yang salah faham pula. Saya menulis ini bukan untuk menghentam lawatan beliau ke sana, jauh sekali untuk mencemburui aktiviti2 yang di jalankan. Cuma persoalan ini saya utarakan kerana pada pandangan mata saya, kualiti menyeluruh yang di canangkan itu begitu kabur dan sayup2 kelihatan.


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl tentang kehebatan nursery2 di Jepun ini dengan harapan keadaan nursery di Malaysia boleh di pertingkatkan di masa hadapan.

http://4.bp.blogspot.com/-Lbl7rtsyaaw/TW9uMfP1Y0I/AAAAAAAAKWQ/EWflMQJHCBg/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B332011%2B71653%2BPM.bmp.jpg


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl supaya pengusaha2 nursery di Malaysia boleh mengambil pengajaran dan idea untuk meningkatkan lagi taraf penjagaan dan kualiti pendidikan yang di tawarkan di nursery2 di Malaysia.

http://2.bp.blogspot.com/-qp8_nc6yD1w/TW9uLn3-C-I/AAAAAAAAKVw/bUf32dwA4YE/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B332011%2B71500%2BPM.bmp.jpg


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl supaya dapat membuka mata pihak bertanggungjawab seperti Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat pimpinan YB Senator Dato' Sri Shahrizat Abd Jalil dapat bekerjasama dengan Unit Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Pra-sekolah, Kementerian Pendidikan boleh duduk semeja untuk merangka sistem yang lebih menyeluruh dan pemantauan berkesan terhadap nursery2 di Malaysia.

http://2.bp.blogspot.com/-vJZAq1rMKJQ/TW9uLudK3ZI/AAAAAAAAKV4/Xc2Skie8iTE/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B332011%2B71527%2BPM.bmp.jpg


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl dengan harapan yang menggunung supaya pusat penjagaan kanak2 di Malaysia di pantau sepenuhnya oleh kerajaan seperti yang di lakukan di Jepun ini; dan supaya bayaran yang di kenakan berpatutan dengan taraf hidup rakyat.

http://1.bp.blogspot.com/-MX5QHtiLBFE/TW9uMD8_tWI/AAAAAAAAKWI/QT4Iy_Wh6ow/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B332011%2B71639%2BPM.bmp.jpg


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl untuk memberi peluang buat ibubapa di Malaysia agar lebih bersifat selektif dan berhati-hati dalam memilih pusat penjagaan kanak2 yang terbaik untuk anak2 mereka.

http://4.bp.blogspot.com/-S4TDG0mtgSI/TW9uPPxCabI/AAAAAAAAKWY/h4k5SnX0zwQ/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B332011%2B71700%2BPM.bmp.jpg


Saya mahu BERKONGSI LEBIH BANYAK INFO TENTANG NURSERY di blog Yatie Chomeyl dengan harapan tinggi menggunung, suatu hari nanti anak2 yang bakal saya lahirkan dan besarkan di Malaysia nanti, dapat menerima layanan dan pendidikan terbaik seperti yang telah di lalui oleh abang sulung mereka *ecece, dah siap fikir pasal next anak2 tu...
gatai eheh*.

http://4.bp.blogspot.com/-OQD31wt93iQ/TW9lhWntVMI/AAAAAAAAKVo/MzumvbIp8VU/s1600/nursery.jpg


Memegang teguh dengan konsep "
sharing is caring", saya akan mencuba sedaya yang termampu untuk berkongsi pengalaman menghantar anak ke nursery di Jepun ini dengan menulis artikel dengan pengupasan yang lebih mendalam dan turut di hiasi dengan gambar2 menarik untuk tatapan pengunjung blog Yatie Chomeyl.


Ilmu yang bermanfaat itu kalau di kongsi akan lebih besar faedahnya buat semua,kan?.


Artikel ini di tulis bukan sebab saya perasan kandungan entry di blog saya ni hebat sangat, sebaliknya artikel ini di tulis untuk memberi semangat kepada saya untuk terus berkongsi informasi berguna dengan kawan2 blog ini.

Artikel ini di tulis bukan sebagai manifesto dan menabur janji-janji palsu untuk memastikan kemenangan saya sekiranya saya bertanding untuk mana2 jawatan di dalam pilihanraya.

Sebaliknya, artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack


Pssssstt : kalau saya bertanding dalam pilihanraya suatu masa nanti, jangan lupa untuk mengundi saya!.
kenyit *berangan okeh*

25 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

lol..patut la nada entry ni mcm nak bertanding dlm pilihanraya je..

good luck! tapi info ttg nursery di jepun mmg bagus sgt!

Hamizah said...

xtau pula kat msia ada jg konsep sebegini..
kita dok pedlman setiu letak anak kat rmh org jah..

@e_da said...

memang betul yatie.. entry2 yatie sgt berguna.. dan HOPE sangat ada pemilik nursery di malaysia yang baca dan boleh dipraktikkan di sini.. kadang2 kita perlu buka minda.. melihat pebezaan dan ambil mana yg baik untuk di tiru...

rosemyn said...

kalau betul la hajat ore tercapai nok buko nursery, at least ore bulih buat blog woghih jd reference. tp... bajet ore xdop. dop tau la jd kenyataan ke dop hajat ore ni...

Atiqah said...

teruskan berkongsi kak yatie..i'll vote for u...ehehhehe

nur said...

good luck. haritu baru terjumpa satu couple ni yg hantar anaknya ke tadika utk 2 tahun, tapi 2 minggu nk masuk darjah 1 tak kenal huruf lagi.. pandai nyanyi A- Z je.. haru tak?..

atoyis said...

uish..bertanding pilihan raya ka..hahahahha..mmg susah nk cari nursery mcm dkt jepun tu..lebih2 lagi kalau yg duduk luar area kl..tapi kalau di upsi kami hantar anak di taska permata upsi (nnti kalau ada masa atoyis share info ni)..so far ini yg terbaik sebab di upsi kami mmg ada National Child Development Research Centre..jadi apa2 research akan diuji ke atas anak2 kakitangan dulu..ingat lepas abis study ni nk hantar kimi ke situ tp tak tau ada kosong lagi ke tak...

sue said...

thumbs up!! keep on writing & sharing with us. Post semua link entry kt najib punya twitter pon ok jugak. =)

Ummi Hanie said...

sy xpernah ada pngalaman hantar ank ke nursery....tp dgr cerita2 yg nggak enak itu kok...untung plak lah rase kan jg ank sndiri..hihi ;p

p.s : jemput join my GA kak Yatie ? mana tau u r the winner ! ;)

Hanis MY said...

waaa bagusnyaaa sy sokom okeh.. itulah dgr jugok member sini crito ato anok g nursery mmg puas hati sgt2... harap2 nursery ka mesia pun buleh wak gini jugops...

nieda said...

good luck...good info

transformed housewife said...

sebenarnya selagi KEmenterian Pendidikan tak ubah polisi dan tak pandang berat tentang "Early Chidlhood Education" ni, selagi tulah standard kat Msia ni tak akan jadi elok. Kalau kat negara2 lain, kerajaan mmg sokong 100% lps tu dah wajibkan kalau nak ajar kat tadika atau nursery sekalipun kena ada sekurang-kurangnya Diploma ECE atau Degree dalam ECE. GOOD LUCK for the contest too!

Umie said...

fuhh, bila baca entry terasa mcm buat pengucapan umum pulak..hehe

btw,mmg nursery kat nihon nie antara yg terbaik..x bole nak kata paling terbaik sbb taktau negara lain punya mcm mana kan..tp yg kita nmpk kat nihon nie mmg terbaik la compare yg kat malaysia.. x sabo nak anto muaz jugak nie ke nursery..nnt bole dia mingle around ngan rakan2 sebaya selain blajo nihongo..hehe

syayassir said...

patut la lain macam je entry yatie kali ni...

tapi, memang sangat2 suka baca cerita tentang nursery kat sana. mana tahu satu hari teringin nak buka nursery, boleh dijadikan rujukan.. :P

AshAnas said...

ya, suka sangat baca entry akak ttg nursery kat jepun... shira siap buat bookmark utk semua entry akak ttg nursery nazhan....

✿ etiey erywan ✿ said...

saya dalam usaha membaca kesemua entry pasal nursery tu.. dulu kan saya langsung tak eprcaya nursery di malaysia nih ah. sekali bila ank terpaksa ditinggalkan di nursery, sekarang baru sgt nampak ada banyak juga kelebihan dan sentiasa mengharapkan di situ piluihan terbaik untuk eysraf,.,..

follow n bloglist. senang nak singgah lagi

yatie chomeyl said...

nadiah >> ada nada2 menteri yg poyo x? :p

k.hamizah >> tu la, ti pon baru tau bilo2 kwn2 blog bg komen

@eda >> insya Allah, harap2 nya gitu lah :)

yatie chomeyl said...

woghih >> takpo, simpan impian dulu..nti buleh jd kenyataan harap2nya :)

atiqah >> hehehe, thanks :)

nur >> kenapa pulak macam tu ye?

yatie chomeyl said...

atoyis >> ooo ade eh? bagusnya, harap2 nti kimi leh la join taska tu

sue >> hehehe, tulong la post kan..i jarang bukak twitter ;)

Ummi Hanie >> insya Allah, nti klu smpt akak join

yatie chomeyl said...

Hanis >> meme best sgt2..mujor SN lahir kat sini

nieda >> thanks :)

k.nur >> jolo doh, biar Ti lah jung jadi menteri nyo kekekeke

yatie chomeyl said...

Umie >> muaz metsi hepi punya lah dpt g hoikuen nanti :)

sya >> kalau dh buursery, inform kat I tau...nak gi check ehehehe

shira >> wah, terharunya..sipa bookmark gitu

yatie chomeyl said...

etiey erywan >> thanks dh follow. jenguk2 la selalu ye..selamat mengkhatamkan entry2 itu :)

Ummu~Ishak said...

moga2 tercapai impian yati nak jadi wakil rakyat =)

yatie chomeyl said...

UI >> eheh, tak jd wakil rakyat kot. :p

Puanbee2 said...

hai sy singgah dr sini :)
http://mysuperkids.net/ipad-mysuperkids-cabaran-bermula-semak-nama-anda/

kita dalam group yg sama kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...