CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 3 March 2011

Mami Jarum insaf selepas kehadiran si DIA

For those yang kenal I, mesti dah tahu yang I ni memang agak berpengetahuan luas dalam hal2 artis seperti yang pernah di ceritakan dalam entry Mami Jarum kongsi Infotainment Lesson; siri ke-3 hobi Chomeyl : Penyampai radio virtual dan jugak Siri hobi Chomeyl : Mengejar Artis (*_^).


Walaubagaimanapun, semenjak dua menjak ni I rasa sifat mami jarum dalam diri dah semakin berkurangan. Kalau dulu, biasanya topik perbincangan hubby & I kat rumah biasanya banyak berkisar pasal artis2 la. Sebabnya setiap hari kitorang akan spend masa sebelum tidur untuk layan drama/filem Malaysia; sambil tengok cerita sambil mulut I akan pot pet pot pet pasal cerita2 artis yang berlakon dalam drama/filem tu lah. Hubby terpaksa tadah telinga dan angguk je lah mendengar info2 dari mulut mami jarum ni.


Tapi sekarang ni tidak lagi. Semua nya dah berubah semenjak kehadiran si DIA dalam hidup I.

Sejak mengenali si DIA inilah I dah kurang bercakap pasal topik artis dengan hubby. I lebih banyak meluangkan masa dengan si DIA dan sesekali menyelitkan cerita tentang si DIA pada hubby.


The thing is, sebelum ni I cuma tahu benda2 yang berkait dengan my studies in Aeronautial Engineering dan jugak celebrity life sahaja. Sejak dah ada anak ni pulak, I spent my leisure time to learn more about baby's development and early childhood education through reading.


Tapi semenjak I berkenalan dengan si DIA tu, pengetahuan I dah makin berkembang.
Sebab tu lah sekarang ni dah boleh sembang2 dengan hubby pasal topik2 berfaedah sikit, takde lah sembang2 pasal benda2 lagha dan melalaikan di dunia yang bersifat sementara je ni..isk3x *mode: insaf*. Our conversation lately involve some serious matter regarding to the water management, waste water management, solid waste management, environmental problems in Malaysia and how to solve it and yada yada.


Umur I pun dah nak masuk 3 series tahun depan, sampai bila I nak sibuk2 dengan dunia artis yang tak pernah nya mendatangkan faedah pun buat diri I tu ye tak?. I bersyukur sebab si DIA banyak menyedarkan I tentang kepentingan untuk ambil tahu tentang perkara2 lain yang lebih penting di dunia ni.


In fact, lepas kenal dengan si DIA ni lah semangat I semakin berkobar2 nak betul2 share info2 berguna kat kawan2 lain. Si DIA banyak mengajar I tentang kepentingan untuk ambil tahu tentang banyak benda di sekeliling kita, hargai benda2 itu dan jaga lah benda2 itu sebaik mungkin.

http://4.bp.blogspot.com/-INAo5o52chI/TW8RjDr6eFI/AAAAAAAAKVY/p0iQPLWu-yk/s1600/DSC_0001.JPG
+- si DIA ada dalam gambar ni bersama2 dengan I -+

x

x

x

x

x

x

Woooweee, si DIA yang di maksudkan ialah........"East Asia Environmental Strategist Program"!


Kan I ada bagitahu yang I join
special program which offers classes and internship program as well as site visit to learn more about the Environmental Issues arise in the East Asia region. So far, under this program I dah attend 42 classes under 3 main subjects which are :- Social-Economic Analysis on Environment, Environmental Solution Analysis and Introduction to East Asian Environment. Tinggal 1 subject je lagi followed by a special internship before I'll get the certificate as an "East Asia Environmental Strategist".

http://4.bp.blogspot.com/-9JDfvaZH098/TW8RjWmtL_I/AAAAAAAAKVg/gU9QPRxcWDQ/s1600/171031_1846763894505_1402900473_32159224_3602876_o.jpg
+- cuba cari yang mana satu sensei -+


Dari kelas2 yang I attend tu lah I baru tahu pasal istilah2 yang I tak pernah dengar sebelum ni contohnya BOD level, COD, Environmental Impact Assessment, leachate, trade impact of climate change measure, emission-trade, arsenic contamination of ground water, carbon footprint dan banyaaaaaaaaaaaaaaaak lagi lah.


+- pertama kali pegang seumur hidup -+


Insya Allah, lepas ni I akan berkongsi sikit sebanyak ilmu2 yang I belajar dalam kelas tu untuk kawan2 blog sekalian untuk meningkatkan lagi kesedaran kita semua tentang environment, agak2 ada orang yang berminat nak baca tak?.

Entah2 kalau I tulis pasal topik environment tu, terus korang klik pangkah laju2 kat entry I tu nanti hohohoho. *eh, tapi kawan2 yang sudi baca blog ni semua baik2, senyumkenyit mesti diorang suka punya lah bila I share pasal environmental issues kan kan kan kan?*


P/s:
Eh, nak share jugak --> Countdown! Hanya tinggal 7 hari lagi!!! Hikayat Merong Mahawangsa akan berada di pawagam2 seluruh Malaysia pada 10 Mac 2011!! Tungguuuuuuuuu.......!! *eh, bukan baru je cakap Mami Jarum dah insaf...apahal selit jugak infotainment kat entry ni gatai tsk3x*


P/s lagi:
16 May 2011 nanti Avril Lavigne nak datang buat concert kat Fukuoka neh, yeayyyyyyyyyyyy teringinnya nak pergi. *eh, apahal tak insaf2 lagi Yatie Chomeyl neh?*. gatai


Pssssssssssttt :
korang betul2 percaya ke Mami Jarum Yatie Chomeyl ni dah betul2 insaf dan meninggalkan antenna nya dalam dunia hiburan?
senyumkenyit

12 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

jwpn utk soalan kat pssssssstttt tu....tak percaya! hihi..

p/s: tahniah menang 1st prize dlm cute baby with book contest!

mast@work said...

weh, tu donovan kan? kem salam kat dia.. dia student kak mas dulu

kew_chop said...

haha.. KURANG percaya..

tapi betulla tambah2 sejak ado anak n umur main MATANG (matang ok bukan tua, ngeh3) kita makin lama makin ketinggalan tentang certain perkara tapi makin advanced pasal BENDA lain plak.. hihi..

eRaY said...

masih belum yakin & masih tak percaya
ngeh ngeh ngeh :)

AshAnas said...

haha, tunggu masuk 3 series dulu kot, hehe...

suka sgt psl environment! share yananti....

umi nuha said...

sgt berharap agar blh percaya..ekeke

Hanis MY said...

haha mami jarum ko? naka la..macey tok cayo pulop...memey kawaiiilah...best eh ado course gitu...

hanis abih tahun depey jugop, ado sore staff uthm kat eng tohoku dai ni namo nabilah kenal dop?

bestnyaaa nk g jugok consert tu huwaaa i very d jeles ok huk2... mahal dop tiket?

NB KARA said...

ha ha ha yatie, semakin kita dewasa semakin dunia hiburan ini sudah tidak berharga buat kita, kita lebih memikirkan masalah sejagat dan ketuhanan..tetapi sesekali menyampuk pasal artis ni tak mengapa..kita manusia biasa, perlukan hiburan..

transformed housewife said...

tak doknyo nok insaf tu. :P meme dr dulu lg dok minat, tak dopnyo tibo2 jd tok minat. hehehe

yatie chomeyl said...

nadiah >> tenkiu sbb tlg inform pasal kemenangan tu :)

k.mas >> aah, donovan la tu...nti yatie bgtau dia ;)

murni >> btol3x, esp bab2 MATANg buke TUA tu..setuju sgt3x eheh

yatie chomeyl said...

eray >> alaaaa, ngape x pcaya? :p

shira >> orait, nti akan menyusul entry pasal env

umi nuha >> payoh ko nok cayo? :p

yatie chomeyl said...

hanis >> xtahu lg hargo tiket tu sbb x jual lg tiketnyo. ore xkenal staf uthm sbb ore br jah dpt tawaran...so meme x smpt kijo lagi kat uthm

k.NB >> btol3x, skrg ni un mcm dh kureng sikit nk ambik pot pasal duia artis nih *kurang sikit je lah* eheh

k.nur >> buke x minat doh, tp kure sikit jah ekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...