CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 11 March 2011

Lepas BERAK takkan nak suruh ORANG LAIN cebokkan?

Ingat tak I pernah bagitahu dalam entry Mami Jarum insaf selepas kehadiran si DIA; yang I akan berkongsi info tentang environment dengan kawan2 blog ku sekalian. Untuk entry pertama di bawah segment GREEN ENVIRONMENT dalam blog Yatie Chomeyl, I nak share pasal betapa kritikalnya kesedaran untuk menjaga alam sekitar di dalam diri orang Malaysia.


Sempena dengan entry pertama di bawah segment GREEN ENVIRONMENT dalam blog Yatie Chomeyl ni jugak, I akan mengajak kawan2 semua membuat perjanjian untuk sama2 menjaga environment di Malaysia. Untuk perjanjian kali ini, mari kita berjanji untuk:-

# PLEDGE 1 : bring our own GARBAGE BAG when visiting recreational park #

Untuk menunjukkan betapa teruknya kesedaran orang Malaysia tentang kepentingan menjaga alam sekitar, I nak share artikel "What is wrong with Malaysian’s Mentality?" yang I cilok dari blog http://waterfallsurvivors.blogspot.com


==================================================================

Waterfall Survivors, Selangor Forestry Department and the Hulu Selangor Forestry has launched a campaign funded by Johnson & Johnson to worked together for a thorough clean up of Sg Liam n Hulu Yam, which is one of the DIRTIEST waterfall in Selangor. After 2 months of planning, they finally decided on a 3 days cleaning up for the place. Day 1 and 2 will be managed by the Forestry Department and Day 3 will be done by Johnson & Johnson (J&J) coordinated by Waterfall Survivors.


(1) On the 2nd March 2011 (Day 1) :-
The forestry department gathered more than 80 of their staffs even those from the office which does administration work to start a cleaning up. At the end of the day, they collected 90 over bags of garbage from the waterfalls.

(2) On the 3rd March 2011 (Day 2) :-

The Forestry department continued their effort to clean up the place with 40 over rangers. Besides cleaning up the place, trails were basically restructure for easier access, broken trees and trunks were cut to make better way for visitors. Boundary of the Forest Reserve was marked. A very good effort by the forestry department. On day 2, Forestry recorded a number of 60 over bags of garbage.

(3) On the 4th March (Day 3) :-
J&J employees all gathered at Sg Liam at 9am to start the clean up. Looking at the place so so clean, most were surprised with the look of the waterfall compared with the pictures they’ve seen earlier. They started the clean up at around 10.00am after some exercise and briefing.

DSC_0797+- The Rangers and J&J employees sweating out cleaning up -+

Around 11.00am, they were almost done and we transport all the garbage to the carpark area. Even after a 2 days of clean up, they still managed to ditch out another 68 bags of garbage from the waterfall areas.


This time.. the place is REALLY REALLY CLEAN.. with almost 95% of the rubbish GONE!!! Only left with extremely small bits.

DSC_0864+- The Waterfall After Cleaning Up. Look So beautiful -+


BUT, on the 6th March (2 days after the clean up) :-

At the carpark, (from inside the car), it is obvious to see some bottles and food wrappers lying around the carpark area. When walk around the car park area, it is not as bad as before but almost 50% of rubbish of before.


P3066130 Waterfall SurvivorsP3066132 Waterfall Survivors


After went down the stairways that leads to the river and the catchment area. Food wrappers, aluminium cans, plastic bottles were seen along the stairway.

P3066118 Waterfall SurvivorsP3066119 Waterfall Survivors

When reaching above the waterfall. Picnickers was sitting around happily picnicking. Families were having nice time barbecuing. From far, they can see a lot of polystyrene plates lying at the side of the river and the waterfalls. Aluminum cans were thrown in the river.

P3066120 Waterfall Survivors

OH MY GOD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WHAT THE HELL IS WRONG WITH MALAYSIANS???? It seems that they really can’t sit in clean place?? They must dirty it in order to be comfortable?? THEY ARE REAL SAKAIS!!!!! They are just worst than the barbarians! Even animals are more hygiene than they are! They are just worst than ANIMALS!!!!!

P3066124 Waterfall SurvivorsP3066125 Waterfall Survivors

I’m extremely frustrated looking at the situation at the waterfall area. My eyes was filled with tears! I could feel the Mother Nature crying. I could feel the damage they done to her. I could feel the disappointment of the 200 over people who took their time and effort cleaning up the place. I could feel the frustration of nature lovers and environmentalist over these kind of mentality!

As you are reading this, how do you feel? This is really demotivating. Am I wasting my time and effort cleaning up after others? Am I just being a fool like what some people say? I’m not thinking to change the world. But I hope I could at least make some people REALIZE!!! Waterfall Survivors organizes Cleaning Up campaign as we hope that when people see a clean place they will feel bad to make it dirty! They will feel that when the place is clean, it’s comfortable.

If you are also one of the people that loves the nature, please… I beg you to share this write up. Spread it VIRAL!!! And let’s make these people REALIZE THE DAMAGE THEY DONE TO OUR MOTHER NATURE!

More info: click HERE


====================================================================================

OK, sekarang cuba bagitahu kat I, apa perasaan korang kalau korang berada di tempat orang yang bersusah payah nak bersihkan kawasan air terjun tu tapi in the end, lepas 2 hari keadaan nya jadi kotor semula?. Diorang dah bersusah payah kutip sampah sampai 3 hari sehingga berjaya kumpulkan 90 + 60 + 68 = 218 plastik sampah dalam masa 3 hari, tapi sekelip mata je sampah2 di buang merata2 lagi di kawasan air terjun tu.

Orang Malaysia ni macam dah tertanam dalam diri masing2 sifat TAK APA.

"TAK APA, kalau aku buang sampah merata2 pon, nanti ada la orang yang akan bersihkan". --> Lepas ko sendiri BERAK takkan nak suruh ORANG LAIN cebokkan?

"TAK APA, aku buang sampah sikit je pon; bukan banyak mana..takkan lah sebab sampah aku yang sikit tu boleh merosakkan alam sekitar". --> Ko tak pernah dengar ke peribahasa sikit2 lama2 jadi bukit?.

"TAK APA, bukan berdosa pun buang sampah merata2" --> Membuat kerosakan di muka bumi pun ialah dosa jugak, tak tahu ke atau buat2 tak tahu?

"TAK APA, nanti sampah2 tu akan bertukar jadi organik jugak dengan bantuan kuasa alam" --> kalau sampah yang ko buang tu plastik, sampai akhirat pun takkan bertukar jadi organik sampah tu.

"TAK APA, aku kan dah bayar tiket nak masuk kawasan ni. Diorang lah yang kena jaga kebersihan kawasan ni". --> Apa kau ingat besar sangat ke nilai duit RM2 yang ko bayar tu?.

"TAK APA, ramai lagi orang lain buang sampah jugak. Mestilah aku pun nak join buang sampah merata2 jugak" --> Apa kau ingat buang sampah merata2 ni trend ke, macam fashion gitu .. nak ikut je sesuka hati?


Itu antara beberapa contoh sikap TAK APA yang selalu ada dalam fikiran orang Malaysia. Kalau kat Jepun ni, semua orang bertanggung jawab terhadap sampah masing2. Kalau pergi berkelah, kena bersihkan kawasan yang kita guna dan pastikan takde satu sampah pun yang tertinggal. Plastik sampah bawak balik ke rumah, dan buang di tong sampah masing2; takde nya nak bakar2 sampah tu kat situ ataupun tinggal je sampah2 tu merata2.


Memandangkan hari ni pun dah hari Jumaat, mesti ada yang dah buat plan nak ke mana2 pusat rekreasi ataupun kawasan air terjun untuk berkelah bersama keluarga. PLEASE...PLEASE...PLEASE; bertanggungjawablah terhadap sampah masing2. Sebelum pergi tu, pastikan korang bawak sendiri plastik sampah masing2. Bila nak meninggalkan kawasan rekreasi tu, pastikan kawasan tu dah betul2 bersih dan sampah2 di uruskan dengan sebaik mungkin.

Jangan main campak je suka2 hati, BERDOSA tau tak?


Tolong pahatkan sedalam2nya di dalam kepala yang cerdik tu, BERDOSA buang sampah merata2. Setiap kali nak campak ke luar sampah dari kereta, mahupun nak tinggalkan sampah sesuka hati di tempat rekreasi awam, timbang dulu berapa banyak dah PAHALA yang korang ada untuk cover DOSA yang akan korang lakukan tu?.

Kalau pun tiada kesedaran untuk jaga alam sekitar, sekurang-kurangnya timbang lah baik buruk dosa pahala setiap perbuatan yang kita lakukan itu!.

So, sila angkat jari dan respon di komen entry ni untuk siapa2 yang sudi untuk join :-

# PLEDGE 1 : bring our own GARBAGE BAG #
Green community
+- setapak langkah kecil akan membawa kepada kejayaan lebih besar di kemudian hari -+


Psssssttt : bila tempat rekerasi kotor, tau pulak komplen macam2 tapi diri sendiri tak pulak berusaha untuk mengubah perangai masing2..isk3x.

5 words of wisdom & comments:

hairan189 said...

sokong sgt dengan yatie!(sambil angkat jari). i skrg nk bungkus makanan kt kedai pun bwk tupperware sendiri. xmo guna bekas polisterin dah.

sayangi bumi kita :)

Huda said...

huda pun setuju..sokong 100% now g soping mesti bawak beg sendiri..lg mudah sebenarnya :)

aNgAh_aLiFaH said...

seme bende nak kena paksa dlu baru nak buat. contoh dlu takde paksaan bawak green bag sendiri g pasaraya, seme org tak reti nak bawak. skang ni sabtu kena beli palstik 20sen satu, baru reti nak bawak. polistrin plak, berlambak yg maseh guna. x reti nak beli bekas sendiri. kalau xnak beli tupperware, beli la bekas plastik kat kedai 2hengget. yg penting jgn guna polistrin kan. payah nak bentuk org nak tua ni. buang sampah dari kereta paling angah xleh tahan. kete sendiri taknak sepah, tapi bole pulak sepahkan alam sekitar. eeee, geram!!

ANGAH SANGAT SOKONG # PLEDGE 1 : bring our own GARBAGE BAG #

syayassir said...

pernah dolu2 buat artikel tentang nih...
kitorang memang suka berpiknik. tapi, tiap kali tu memang wajib bawak beg sampah sendiri... bukan susah sangat nak buang sampah sendiri, kan? tak guna tenaga yang banyak pun... kumpul, dan buang... tapi, kalau dah malas tahap cipan tu, tak tau laa....

reitak said...

Yeah I so agree....

Plus at this parks, kadang not enough garbage bins...so authorities have to assist to put more and good quality ones too.

Let's do something good this 26th March 2011 in conjunction with WWF Earth Hour. Switch off our lights between 8.30pm-9.30pm!!

Earth Day is in April.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...