CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 2 March 2011

Bertemu Orang Jepun gila lagi; kali ni @Custom Car Show

Dalam segment travel & living blog Yatie Chomeyl minggu lepas, I dah bawak kawan2 yang baca blog ni mengenali hobi orang Jepun yang gilakan anime & manga. While for this week's travel & living segment in Yatie Chomeyl's blog, I will bring you to meet orang2 Jepun yang gila modified kereta pulak.

http://2.bp.blogspot.com/--_nYAEGFQs8/TW12W_g3lXI/AAAAAAAAKUg/Lnk_yaQxZLs/s1600/DSC_0105.JPG
+- kereta2 yang memenuhi ruang pameran -+

Sekali lagi bertempat di Yahoo Dome, Fukuoka *tempat yang sama yang I jumpa org2 jepun gila anime tu*; telah berlansungnya
Fukuoka Custom Car Show 2011 pada 19-20 Feb 2011 from 9 a.m - 5 p.m. Kat bawah ni I quote info pasal Custom Car Show ni yang di war-warkan untuk promosi.

February 19 (Sat)-20 (Sun)

First held in 2010 by a group of amateur custom-car enthusiasts, this event attracted 22,000 visitors. Now back for a second year, around 400 tuned-up, modified and customized cars and bikes will be on display at Yahoo! Japan Dome. Aspiring customize-rs should check out the custom shop display booths and parts shops too.

Untuk kali ni, I tak perlu bersusah payah memujuk hubby untuk bawak I ke event tu, sebab hubby sendiri yang terlebih excited menari yang nak pergi event tu berbanding I. Walaupun kena bayar 1000yen (~RM37) untuk admission, hubby tetap bersemangat nak pergi event tu. Luckily we get to park our car at the nearest car park; thus we don't have to walk so far to reach the event hall.



My little prince is not being so co-operative on that day as he has just wake up from his baby sleep. Thus, he demanded untuk di dukung the whole time. Aiyarrrkkk, dah la tu nak berdukung dengan mommy je..dengan daddy kejap2 je;lepas tu nak mommy je dukung. Tak pasal2 naik muscle habis tangan m
ommy, terus jadi Yatie Gagah dan bukan lagi Yatie Chomeyl jelir






Amongst the many VIP styled and Kei cars there were quite a number of local Kyushu and Fukuoka based workshops and tuners in attendance. I don't really get the idea of how joyful it will feel for the owner to spend really big and huge amount of money to modified their cars, but I guess it's the same feeling when I get to buy new handbags + shoes + accessories to wear along with the clothes ~ maybe.





http://3.bp.blogspot.com/-vTEjGLhVnk4/TW11-s6BffI/AAAAAAAAKTI/PhHVib5GmWU/s1600/custom%2Bcar%2Bfair%2B2011.jpg
+- kereta Mira/kancil pun tak nak kalah -+

As for me, I just take lots of pictures with the car and doesn't really bothered about what type of modification has been going on; on that particular car. The cars were arranged based on it's type such as VIP-car, K-car, truck, MPVs, sports car, race car and motorcycle.

http://1.bp.blogspot.com/-63wYKqS7LRk/TW12XaD4TWI/AAAAAAAAKUw/zEUJHBUnNPM/s1600/edited%2Bpics4-1.jpg
+- race car -+


URAS had the largest stand in the hall, greeting attendees at the entrance. All of the well known URAS cars were there, including 4 Door R34 Skylines and the Tokyo Auto Salon winning Wagon R.


+- di sambut dengan booth URAS di entrance gate -+

At first, both hubby & I feels like the motorcycles displayed there were far more interesting than those modified cars. We spotted a c50 that have been totally modified into a stunning green bike that it is hard to recognize it's initial shape.

http://2.bp.blogspot.com/-3EKZzIiyINM/TW11_IA-h9I/AAAAAAAAKTg/RqAPU1rAR2Y/s1600/DSC_0038.JPG
+- kalau dapat bawak ni, bestnyaaaaaaaaaaaa senyumkenyit -+

http://4.bp.blogspot.com/-FNknHRT_HYY/TW11-yqZVEI/AAAAAAAAKTQ/1R70X1VyT2A/s1600/DSC_0030.JPG
+- motor Honda C50 yang sungguh hensem, rasa macam nak beli bawak balik bagi kat abah -+


Another interesting motorcycle that caught my attention on that day is a bike named "BLOG100". Selaku blogger, jadi terlebih excited lah bila tengok ada perkataan BLOG tertera pada body scooter itu. Terus tergedik2 posing dengan motor BLOG yang ada penutup kepala-tak basah masa hujan-sesuai di applied untuk motor2 di Malaysia. Dah la tu, design untuk stand tu sama dengan design jacket yang I pakai hari tu ~ memang sehati sejiwa seblog setegar lah
gatai eheh.

http://1.bp.blogspot.com/-jsTqjdT5bIg/TW11_K-9o_I/AAAAAAAAKTY/nVlfPrM0PCU/s1600/DSC_0032.JPG
+- a blogger with a BLOG scooter; senyumkenyit perhatikan juga ke-sedondonan di antara jaket yours truly dengan alas meja booth tu -+


There was also a dance competition running on that place and we were able to see one performance from a group of young dancers. Superb movement and great choreography; sampai I pun tergedik2 goyang badan sekali masa tengok diorang menari.



+- (video): suasana dalam event hall -+


As usual, dekat auto show biasanya memang ada gadis seksi yang posing kat tepi kereta; pastu pengunjung2 sibuk2 ambik gambar gadis seksi tu bukan nnya tengok kat kereta jelir ~ what the heck. I ada jugak offer hubby untuk posing dengan gadis2 tu, tapi dia tak nak. Hubby cakap tak cantik eheh; dalam hati berbunga2 seronok lah sebab hubby tak mengedik nak posing dengan diorang. End up hubby posing dengan Goku je, dan I lah yang sibuk2 posing tepi gadis2 seksi itu ngeeee.

http://3.bp.blogspot.com/-GhNStyVwi7A/TW12bZ9-FFI/AAAAAAAAKU4/Qrmh4ST1hU0/s1600/edited%2Bpics4.jpg
+- gadis2 seksi dan mak budak yang tak berapa seksi serta bapak budak dengan Goku yang tak seksi jugak -+


Among the cars displayed on that day, my favorites goes to two pink cars. Gosh, the color of the car is lusciously beautiful. Inside the car, there were also some miniature handbag hanging near the mirror; and it's cushion is also covered with pink leather. My oh my, I was awestruck the moment when I saw it; that it took me few minutes to pick up my jaw that felt drop on the floor
gatai .

http://4.bp.blogspot.com/-LPCOMR7GIDc/TW12K04ZWII/AAAAAAAAKT4/xlMQnKuGHx8/s1600/DSC_0076.JPG
+- perhatikan muka Nazhan yang tak redha dan memberontak bila mommy paksa ambik gambar dengan kereta Hello Kitty -+

http://2.bp.blogspot.com/-dg3hS7a3tL8/TW12K0NbSeI/AAAAAAAAKUA/7UDiWdwnz64/s1600/DSC_0082.JPG
+- super-excited senyumkenyit tengok Honda Odyssey warna pink luar & dalam sampai tak peduli kat kamera dah. Jalan laju2 ke arah kereta nak belek puas2 -+


While hubby favors the cars with outstanding tire/sport-rims and the most ear-banging sound; installed with big speakers inside the boot as well as equipped with several screens to watch a music video. I cant stand the loud sound as it made me feels dizzy. You can even see that the speaker is 'jumping' few inches from it's casing as the consequences of the loud music played inside the car. Pekak telinga makcik yang dah kertu nih.


http://1.bp.blogspot.com/-JoWNtVzZyLM/TW12Kl_znyI/AAAAAAAAKTw/wqGIZWaCeE4/s1600/DSC_0063.JPG
+- incik hubby tengah fikir, kalau beli sport rim ni..agak2 kena curi tak kat Msia nanti? jelir -+

http://1.bp.blogspot.com/-AXr5-m4J-7U/TW11-YGck6I/AAAAAAAAKTA/8UHDFo5PfyQ/s1600/custom%2Bcar%2Bfair%2B2011-1.jpg
+- sport rim yang seksi2....gerammmm tengok -+

http://1.bp.blogspot.com/-5TKLaD2mS5U/TW12XEO1G5I/AAAAAAAAKUo/jHvFrAeRlGU/s1600/edited%2Bpics3-3.jpg
+- aksesori untuk mempercepatkan proses pemekakan kepada telinga jelir -+


Overall, it was not that exciting to attend this event as I expected it to be. We might have to go to Tokyo Auto Show to feels the excitement as we wish to have. Hopefully, ada rezeki bolehlah nak tengok Tokyo Auto Show nanti, Insya Allah.


Pssssttt: for more info on the shops that provide the modification services, check it out HERE(click).

10 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my hubby pun suka gak tengok auto show ni.dulu duk trg rela turun kl, tp dah ada depan mata, tak pulak pegi :p

Hanis MY said...

bestnya fukuoka pun ado show gini, hanis dulu ikut saing g tokyo auto saloon, highly recommended...tapi macey besar kaklos hokni

p/s: sis..blaja jah utm, tapi mari further under umt... dulu nama dia kustem..sis under uni mano?

Hamizah said...

comey2 keta tu..
xbeli ko so?

MyKhalish said...

fuhhh dasat btl dorg mekap keta. kalu wat kat msia cam tu, harus jd satu2 nye keta tepek muka naruto beso2. hehehe

Affieza said...

Jenama blog tu siap ade penutup..blh mbantu time hujan ni..hehe

transformed housewife said...

kat KL pun ado Auto Show ni tapi tok ghajin nok bulih gi kelih lg. Tie, Knur tag Tie utk contest2. Gi tengok kat http://crazyabtcontests.blogspot.com

AshAnas said...

fuiyooooo... mmg org jepun 'gila', hehe...

yatie chomeyl said...

eliss >> biasolah tu, maso jauh teringat2, maso ado depe mato buat derkk je hehe

hanis >> tu la, harap2 nti leh la gi tokyo auto salon tu tahun ni @ thn depe

k.hamizah >> x jual keto2 tu, pameran jah..promosi kedai2 hok modify keto

yatie chomeyl said...

mykhalish >> tu la pasal, ntah2 cost untuk modify lebih mahal dr harga asal kereta

affieza >> aa,kalau jual kat Msia mesti laku ;)

k.nur >> tiap2 tahun jugop ado eh?

shira >> yup, btol2 gila

Hunny Kitty said...

bila la nak merasa tgk otoshow kat jepun lak nih? asyik tgk otoshow kat mesia je...heheh blogwalking ye~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...