CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 11 June 2012

Barang camni pun ada orang nak jual ke?

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
I always love going to the flea market, for the reason of I don't know why..hahhaha..tak yah tipu, memang lah best pergi flea market sebab kalau nasib baik; dapat beli barang2 dengan harga yang super duper murah. 

Kebetulan middle of last month, ada series of flea markets around Fukuoka. Selaku hubby yang dah memahami peel wife nya ini, incik hubby pun bawak la SN and I untuk ke flea markets which was held both on Saturday and Saturday in the middle of last month.

(1) “Nomi no Ichi” Flea Market
The “Nomi no Ichi” flea market is happening at Gokoku Shrine from May 12~13. Visitors can browse the selection of stalls and cafes, where you’ll find various antique goods, traditional Japanese items, and sweets. Serius ramai gila orang, nak cari parking pun 3x pusing baru jumpa, tu pun agak jauh jugaklah kena menapak. 

+- ramai kan orang? -+

Dah kata flea market kan, banyak barang antik2 je la yang di jual. Pulak tu harga barang2 tu memang mahal gila, tak tercapai akalku gitu bila tengok tanda harga tu.

+- barang camni pun ada orang jual, agak2 ada orang beli tak ye? -+

+- tak payah berangan lah anak weh, tak kuasa mommy nak beli basikal buruk tu -+

Tapi nasib baik jugak masa jalan2 tu, ada jumpa periuk kukus dan periuk bunga2 yang cantik dengan harga yang agak murah. Terus bodek2 incik hubby untuk angkut bawak balik rumah. Very the makcik2 sangat I sekarang ni, beli periuk segala bagai...tapi sebab lawa sangat periuk tu; memang tak menahan tengok. Plus; bukan yang periuk 2nd hand tapi elok lagi berbungkus plastik. 

 
+- periuk2 hasil rembatan -+


(2)  “Yakuin Ten Ten ichi” Flea Market 
In cooperation with local shops and real estate owners, the flea market is held in areas such as Yakuin’s parking lots. All stores in the area are open too, and many small clothing and accessory shops, cafes and bakeries from Yakuin area joining the event. 

+- accessory -+

Yang ni lebih kepada flea market jual fruits and vegetables. Serius murah gila, dia bagi satu plastik, then isi lah sebanyak mana yang muat plastik tu; harga 100yen je. Maka dengan gaya makcik2; terus lah I capai plastik tu tak toleh kiri kanan sumbat selagi muat bawang besar tu; beli banyak2 bajet nak buat kenduri ke apa ntah hahahaha.

 +- very the makcik2 sangat, siap menonggeng2 kat situ isi bawang bagi penuh plastik -+

Yang ni pun parking jauh jugak sebab ingatkan yang parking dekat2 situ dah penuh, rupa2 kosong je. SN malas jalan dah on the way balik, terpaksa daddy kok-kong kat atas belakang sebab tangan daddy dah penuh membimbit bawang2 tadi. Mommy berlenggang kat belakang, bukannya boleh bawak barang berat pun..diri sendiri dah memang kenderaan berat eheh.

 +- tangan kiri pegang bawang, tangan kanan tampung pu*nggung anak ~bukti kasih sayang seorang suami dan daddy ...auwwww so sweet -+


(3) "Keya Beach" Flea Market
Yang flea market ni berhampiran dengan Keya Beach. Yang ni pulak random; macam2 barang ada jual. Dari hasil ukiran kayu, battery-operated bike, animal-shaped magnets, books and etc. 

 +- antara barang2 yang di jual -+

Since this beach is quite far from the city center, tak ramai sangatlah visitors compared to the first one kat Nomi No Ichi tu. Tapi dalam pada tak ramai tu pun, parking lot tetap penuh..walaupun flea market ni jauh kat dalam hutan huhuhu. 

+- nyaman je sebab kat tepi pantai -+

Kali ni kitorang cuma beli bekas serbaguna berbentuk apple, harga 100yen je...bolehlah buat isi duit syiling yang bersepah2 kat atas meja tu.

 +- apple hitam, eh siap letak duit RM lagi dalam tu tau...patriotik kan kitorang? -+

Psssstt : kalau kat Malaysia, ada jugak kan flea market ni? Selalunya kat mana ye? *tanya awal2, boleh plan nak pergi bila dah balik nanti hahahaha*.

#Update : Alhamdulillah, my eldest sister Kak Nur (transformed housewife) has given birth to a healthy 2.8kg baby girl yesterday afternoon. Welcome to the world Husna, hugs and kisses dari jauh from Cik Ti

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

22 words of wisdom & comments:

Sidratul Muntaha said...

kat malaysia byk jugak
dulu2 time aku rajin la tunggu laki aku blik keje kat SS14,mmg merata banner psl flea market
besenya buat kat area kl jugak or damansara la
tpi la ni tak thu sbb dah 2 thun dia tak keje situ

tpi mgm gile la klu gi flea market ni
sellau nengok kat tlc je
mcm2 ade

Asmara said...

nihon ni flea market dia mcm mahal. pastu brg tak berapa nak elok. hehe.. mybe terbandingkan dgn carboot sales kat uk dulu kot. sana giler murah, brg elok dan baru kalau nasib baik, ikut penjual letak harga. pernah pergi kat sini 3x je kot. huhu..

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh kalo en. abah pegi tempat ni, jenoh la dia bertawaf sakan. suka sgt ngan brg yg pelik2 n antik

Nadiah Sidek said...

cantik periuk yatie beli tu. berkenan. eheh..

Rai said...

jangan risau..flea market banyak dah skang ni.. tak silap kat summit usj ada..kat area damansara pun da banyak skang..

kat batu pahat dan banyak kawasan johor diorang panggil pasar karat.. hihi..

Eliss Mie said...

kat shah alam ada kat stadium tapi lama gila dah tak pergi. setiap hr ahad tak silap.

epal hitam tu oghe ado, tapi lama gilo masa kecik2 punya :p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jarang ai gi flea market mcm ni...if kat penang rockwalk la pemes ngeee...periuk tue cantekkkk

Teratak Hami said...

Jgn lupa samak piuk tu :-)

Akak selalu jugak pergi Flea Market kat Jepun. Angkut soft toys bebanyak. Lepas tu carik bekas2 minum teh jepun. Bekas tu kan cute2.

Kat area Selangor/Kl yg akak tahu kat area Amcorp Mall sana.

Almiraz said...

ui syoknya flea market kat Jepun .....great experience yati....nak tengok more pictures!

atoyis said...

dulu time2 study dkt um pegi dkt amcorp mall PJ..stu selalu jugak diaorg buat

F.I.Z.A said...

biasalah t..bila dh jadi mummy ni, selera pn very the makcik gitu

norliha said...

kalau kat batu pahat dipanggil pasar karat.
Barangan second hand banyak dr S'pore kalu nak pg setiap hari ada dekat dengan pasar batu pahat
Tempat ni mmg fames sangat, kalau hari ahad lagi penuh dgn org.

Aleyn said...

Awat sampai basikal dah jadik besi buruk tu pun nak jual....sabor jer lah...bleh berfungsi lg ker tu...?

yatie chomeyl said...

sidratul muntaha : ooo x tau pulak ad akat area damansara, ok..lps ni leh survey lagi hehe

Kak As : aah mahal gila kan. dulu masa kat germnay pun murah je brg2 flea market

yatie chomeyl said...

Mama Syaza : ooo ye ke?. kitorg x minat, tu yg rasa mcm ntah apa2 la diorg jual ni hik3

Nadiah : aah nasib baik ada periuk tu buat pengubat hati berjalan jauh2 dari parking hehe

yatie chomeyl said...

Rai : mmg tiap2 minggu ada ye kat batu pahat?

Eliss : wah, kiro brg klasik la epal hitam ni? hihihi

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : aaa I pernah gi roadwalk sekali dgn member2 masa kat USM dulu, tp kitorg x beli apa2 la...just cuci mata je

Teratak Hami : kenapa kena samak kak? periuk baru pun kena samak jugak ke?

yatie chomeyl said...

Almiraz : x amik pics banyak sgt sbb macam segan pulak hehe

atoyis : ooo I xpernah pergi situ

yatie chomeyl said...

FIZA : kira normal la perasaan 'makcik2' ni ye? eheheh

kak norliha : ooo ye ke? ok, thanks 4 the info..nti leh jenguk pasar karat bila dh balik msia nanti

yatie chomeyl said...

Aleyn : ntah la, nmpk mcm pusing lg tayar nya..tp mmg tahap tukun je la tu hehehehe

Juwita Jamaludin said...

yati rajin nya ke flea market .. aak suka juga pergi tapi kadang tak terbeli gak.. hihihi sebab suka tgk2 je

Kamalia said...

oh,sadis,kat sini tak tahu wujud tak flea market ni ha..kampung sungguh..ekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...