CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 12 June 2012

Half Way through

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Alhamdulillah, last week I've hit the halfway mark in my pregnancy i.e 20th weeks.Secara tiba-tiba jugak I rasa macam perut I ni memboyot dengan jayanya. Kalau minggu sebelum2 ni rilek je pakai baby-t kat rumah, tapi masuk 20th weeks ni, bila pakai baby-t dah terserlah pusat bujir ku itu sampai SN pun komplen "bakpo baju mommy pendek sangat?" hahahaha. Daddy dia pulak tak habis2 duk cakap "eeee, mommy dah gemuk"...sabar je lah dengan dua beranak ni huhuhhu.

CafeMom Tickers 


Alhamdulillah jugak, dah semakin bertenaga dan selera makan pun semakin baik. Tak macam awal2 dulu, rasa tak lalu makan je. Sekarang ni, Insya Allah sumbat lah apa pun dalam mulut...gerenti habis hehe. Start minggu lepas jugak, I consumed the Fish oil supplement (DHA & EPA); fish oils yang tidak berasaskan daripada hati ikan mengandungi banyak DHA (docosahexaenoic acid), iaitu asid lemak omega-3 yang penting untuk perkembangan mata dan otak bayi *Insya Allah, harap2 SN Jr akan jadi anak yang bijak macam Abg SN jugak nanti*. nerd


 
Cuma yang kurang best sikit bila masuk 20th weeks ni ialah I dah start feeling the leg cramp especially at night and in the early morning. According to babycenter, it's possible that my leg muscles get tired from carrying around all of the extra weight. Or they may be responding to the pressure that my expanding uterus puts on the blood vessels that return blood from my  legs to my heart and on the nerves that lead from my trunk to the legs.  What I can do is just shout for help to darling hubby, tapi hubby pulak cakap "duk diam2 je, jap lagi OK" Aiyoyoyoyo adus .  Actually to ease the cramp, I should flex the foot (point it upward) and then gently stroke the leg to help it relax.

To stop the cramp, point the toe up and then gently stroke the leg to help it relax. 


Lagi satu yang I noticed, entering this 20th weeks of my pregnancy; getting out of bed is harder than ever!. Bukan tu je, kalau I dah duduk berlunjur kat atas kerusi laptop, nak bangun pun terpaksa mintak tolong hubby or SN untuk tarik tangan I. Same goes to kalau I duduk untuk pakai kasut, terpaksa suruh hubby tarik tangan baru boleh bangun. Nampak sangat mak buyong muatan berat di perut ihikhik kui3x. 

 +- lihat perut ku.....boyot kan? ihikhik  ekekeke -+

 +- baju yang sama, tapi ni gambar masa tak preggy -+

To celebrate the 20th weeks, babycenter suggested that I should treat myself to something nice. I've made it to the halfway mark in your pregnancy, so I should celebrate it with a little indulgence. Here are some ideas from babycenter :-
  • For your comfort, try scented candles, a new nightgown or pajamas, or a prenatal massage. --> payah lah nak berlilin2 bagai..karang Abg SN tiup sebab dia ingat 'hepi besday'...eheh
  • For a keepsake, splurge on professional pictures of your pregnant self --> erm nak kena pujuk hubby pergi outdoor shooting la ni. sementara tu; snap guna ipong je dulu...then edit guna Instagram; OK lah tu kan? sengihnampakgigi ngeeee
+- apakahhhh ini? hohoho..@20th weeks, I couldn't see my feet anymore from top view -+

  • To feel like a hot momma, buy yourself a piece of clothing that makes you feel really sexy or get a free makeover at a department store. --> aaaa, idea ni best sangat. So, I pun mengikut saranan diorang dan get myself a new pair of sandal dan jugak 2 pieces of dress from PopLook. *terpaksa beli dress nun jauh di Malaysia jugak sebab dress yang ada kat sini agak singkat untuk I yang 'gergasi' ni*
+- auwww gedik sangat nak tunjuk sandal baru titewww, bunga2 gitu...very ladylike -+


Tomorrow I will be going to the hospital for next check-up. Tak sabar nak tengok baby SN Jr berguling2 kat dalam perut. Nasib baik kat Jepun ni, every time check up memang Dr akan buat ultrasound scan dan akan bagi printed image tu kat preggy moms; be it kat hospital kerajaan mahupun klinik swasta.... I like ♥.

Pssssttt : Abg SN pulak semakin mengada-ngada lately, nak main kat bilik toys pun nak dengan mommy, nak gi toilet pun mommy kena tunggu depan pintu, nak makan pun mommy kena suap...haisyyyy... agaknya nak ambil peluang bermanja dengan mommy puas2 sebelum adik baby lahir.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

23 words of wisdom & comments:

Mama Hanim said...

xpo, makin cute jah tgk sejak preggy nih.. Best tu nk dpt baby plok.. Sero nk wi baby jgok la ko hanim..hehe..

Nway take care ok.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai rasa dulu masa ai preggy pun if duduk nak bangun mmg kena org tlg if nak bangun sorang tak terdaya kira take time jugak...but masa tue dah 7 8 bulan dah....uiks jelezz la u preggy muka tangan x chubby pong just tummy jer yg nmpk...ai loikeee

Eliss Mie said...

eliss dulu selalu gak cramp smpai laa nak beranak. boleh kata hari2..hrp2 kali ni, baik2 saja..

Asmara said...

masih chomeyl lagi. hihi.. SN mmg nak manja puas2 la tu kan! ;D

nieda said...

Semakin terserlah perut mu yg comel itu,,bila due?rasanya kita bersalin dekat2 ni

Rai said...

another half way through..

oo..sebab tu ke leg cramp.. kalau ai biasanya ia kena leg cramp ai cuma ingat sebab kurang kalsium je.. hehe..tapi so far for me kalau makan calcium magnesium mmg berkesan utk leg cramp..

Yatie said...

comei sandal

Nanak said...

cepatnya masa berlalu..i baru 3mons dear..kali ni rasa agak teruk sbb morning sickness yg sgt melampau-lampau..haha..dulu masa Fredo, takde alahan langsung...
SN nak manja2 dgn Mommy la tu..
bestnya check up kat sana..i kat sini pegi both (gov n private)..hehe..

p/s
dah nampak gender? hehehe...

Kamalia said...

i dulu utk elakkan cramp ni, i bnyk makan pisang dan potato(high in potassium)..alhamdulillah, sekali dua ja cramp.

Teratak Hami said...

semlm baru akak ambil gambar untuk 34 weeks. Selama ni tak ambil pun. Ambil pun sebab terasa macam besar sgt perut ni + baju pregnant pun ada yg tak muat.

F.I.Z.A said...

SN nak manja puas2 tu before dpt adik :)

zailamohamad said...

kalau cramp ms tgh tido tu meme beso doh..loni zaila cramp perut kalu nak bangun tido..harap2 xdok gapo2..

Nadiah Sidek said...

tu belum boyot mana lagi tu...tunggu beberapa minggu lagi..hehe..

atoyis said...

like your new sandal...heheh baby girl pulok ke kali ni??

yatie chomeyl said...

Mama Hanim : mari lah kito preggy berjemaah eheh

Lady Ayu : masa preggy kan abg SN dulu, 7-8 bulan tu tgn n muka pun mengembang sekali :)

yatie chomeyl said...

Eliss : preggy jugop ye? *wink wink*

Kak As : aah tu la, mmg ketara sgt SN nak bermanja skrg ni

yatie chomeyl said...

Nieda : due 21 Oct, u pulak bila? mmg kita sellau dketa2 kan? masa humaira gdn SN dulu pun gitu gak ;)

Rai : I pun xtau apa caus enya, tp ikut babycenter gitu la. td tny gynae pun dia ckp it's common for preggy woman :)

yatie chomeyl said...

Yatie : thanks ;)

Nanak : Wah, u pun preggy ye..congrates!

yatie chomeyl said...

Kamalia : I selalu jugak mkan pisang tapi tu la ttp cramp. I guess sbb byk berjalan kot, hari2 naik turun tangga and kejar tren.

Teratak hami : wah, besar gak la perut akak ye..baju pregnant pun dh xmuat

yatie chomeyl said...

FIZA : yup, gitu la nampak gayanya hehe

Zaila : cramp perut tu beraso guano?

yatie chomeyl said...

Nadiah : itu sudah pasti...hehehe

atoyis : baby boy lagi rasa2nya ehehe

Nur-nba said...

Salam.. Bertambah2 manis Yatie bila preggy.. SN nak bermanja sebelum kelahiran adik.. :) Cantik benar sandal tu.. berbunga2.. :D

yatie chomeyl said...

Nur-nba : mmg normal ye kak kalau anak nk dpt adik semakin manja?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...