CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 4 June 2012

Wal padang pasirun di Jepun : Tottori Sand Dunes

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Yosh, akhirnya sampai lah ke cerita ceriti untuk destinasi terakhir siri jalan2 Kyoto-Osaka-Akasaki-Tottori masa cuti Golden Week 2012. Jalan2nya 3 hari je; tapi ambil masa sebulan untuk update full story...dasyat betul kadar 'kerajinan' diri ini ihikhik hehehe.

+- on the way to Tottori -+

Destinasi terakhir kami ialah ke Tottori Sand Dunes. This sand dunes are unique sand dunes located near Tottori City in Tottori Prefecture, Honshu Island in Japan. They are the only large dune system (over 30 km²) in Japan.

+- Tottori Sand Dunes Geopark Center -+

 +- sama tak facial expression kitorang dengan patung tu? -+

+- batu tu tulis "Tottori Sand Dunes" ~ agaknya lah ihikhik  eheh -+

+- baby comel tengah merangkak atas pasir -+


Siapa sangka ada padang pasir kat Jepun ni kan?. Terus feeling macam kat Tanah Arab gitu...walaupun tak lah seluas padang pasir Sahara tapi agak luas lah jugak; termengah2 jugak lah mak buyong ni nak panjat naik bukit padang pasir tu. Of course lah terkedek-kedek kan as the dunes stretch along the coast east of Tottori City for 16 kilometers and extend up to 2 kilometers away from the coast.

+- indahnya ciptaan Allah -+

+- sesekali Daddy pun nak posing ala model jugak -+


SN yang paling enjoy kat sini sebab mommy & daddy biarkan je dia nak main pasir dan lari2 kat situ. Mommy & daddy busy take turn untuk posing, alih2 bila kitorang pusing belakang tengok2 SN dah tak ada dekat dengan kitorang. 


 +- SN malas layan mommy posing, dia sibuk nak main pasir -+ 

+- mommy & daddy busy posing sampai tak sedar SN dah takde dekat2 dgn kitorang -+

Rupa-rupanya dia dah lari jauuuuuuhhh gila dari kami. Lari pecut sorang2 sampai kan orang2 yang lalu kat tepi dia tengok dengan pandangan pelik sebab toddler lari sorang2 without supervision. Then daddy lah yang kena kejar dia, memang jauh gila dah dia. Mommy yang terkedek-kedek ni kena tinggal je lah kat belakang.

 +- sikit punya jauh dah diorang tinggalkan mommy kat belakang ni -+

Masa mendaki bukit tu sorang2; I macam dah nak give up dah; serius semput. Rasa nak menangis pun ye jugak...nak buat2 meraung kat situ so that ada orang yang kesian tolong angkut hantarkan I naik ke puncak bukit padang pasir tu ihikhik  hehe.

+- sikit punya curam hill tu, dah la jalan atas pasir...semput mak -+


But when you reach the top, you can enjoy a boundless view of sea and sand, a truly spectacular sight. Masya Allah, very superb view..berbaloi2 lah penat lelah mendaki. Since we were there in the evening; ramai lah yang duduk bersantai kat tepi tebing bukit tu menikmati pemandangan matahari terbenam. 
+- daddy & SN duduk kat tebing -+
  
+- bila dah sampai ke puncak, terus duduk berehat -+

The highest dunes reach around 90 meters above sea level and can reach 40 degree slopes. At times one can see 40-meter-deep basins, 50-meter-tall hills, picturesque patterns formed by the winds called wind ripples, and sand sliding down the surface of the hills like an avalanche. The magnificent beauty is constantly changing and never stops. 

 +- SN's family on top of the sand dunes hill -+


Technically, its not a desert but the temperature of the sand can easily soar above 50C on sunny summer days.  Nasib baik masa kitorang pergi tu masih lagi spring season dan kitorang sampai tu pun dah petang, so tak lah panas sangat tapi tetaplah I feeling2 macam panas sangat; siap bertopi + berspek bagai. Sanggup paksa hubby berhenti kat kedai dulu beli topi..feeling puteri lilin sangat siul.

+- nampak itu pancaran sinar mentari? orang kat depan tu siap berpayung bagai -+

 
+- feeling puteri lilin sangat, siap berspek dan bertopi -+


The Tottori Sand Dunes attract some two million visitors each year, mostly from within Japan and East Asia. You can also enjoy a tour on the back of a camel or in a horse-drawn carriage, or try paragliding and sandboarding after you have enjoyed the views of the dunes. Tapi hari yang kitorang pergi tu, tak de nampak pulak camel & horse carriage kat situ. Agaknya sebab dah lewat petang kot. Nampak gaya kena pergi Egypt jugak lah kalau nak naik camel.

+- ramai jugak visitors lain hari tu -+


In case you guys are wondering, volcanic ash from Mt. Daisen settled on the sand of the Sendai-gawa River, and the ocean winds that blew from the rough Sea of Japan formed the dunes over a period of almost 100,000 years. Masa turun bukit tu, mak buyung ni dah rasa tak larat sangat nak jalan sampaikan SN terpaksa pimpin tangan mommy dan daddy pulak tolak mommy dari belakang. 


+- SN pimpin tangan mommy turun bukit -+


Sebelum bertolak balik, sempat jugak singgah beli sourvenir sikit2 sebagai kenang-kenangan berkunjung ke Tottori Sand Dunes ni. Alhamdulillah, berpeluang jugak kami sekeluarga untuk menjejak kaki ke padang pasirun di Jepun ni. 

+- souvenirs -+ 

Source : here

Psssttt :  Harap2 di beri kesempatan menjejak kaki kat Mekah & Madinah pulak suatu hari nanti senyumkenyit...Insya Allah, Ameen.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

18 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah tgk pics ida ngan hanis gi tottori sand ni...IA ai pow nk terjah gak maybe next year....jauh nak drive malas la....budak2 mmg gituew la jmpa tmpt blh larik x tunggu lelama nak lepas GIAN larik tu ngeee

♥MAMASYAZA♥ said...

baru tau rupanya kat jepun pun ada padang pasir. cantik pemandangannya

transformed housewife said...

bakpo tok duduk keloh situ? mesti lg best.

Asmara said...

Tingin nak pegi, tp x kesampaian. InsyaAllah ada rezeki kita pegi belah Timur sana. InsyaAllah..

Kamalia said...

nak pergi jugak,tp ntah bila..subhanallah,sangat cantik.kalau dekat dah lama terjah tu..

F.I.Z.A said...

babe, jom merasa pdg pasir kat dubai plak :)

Oyis said...

bestnya. meme supo pdg pasir doh tu. tgk gmbr ni teringat PCB mulo pon kena panjat pasir tinggi sket br nmpk pantai. lo ni terhakis habis doh, landai molek jah jd nya. teringat kenangan makan jagung bakar ptg2 di PCB zaman x sekolah lg mulo.

Nadiah Sidek said...

hihi..kesian mak buyung kena tinggal di belakang. by the way, cantik la tempat tu!

Aleyn said...

InsyaAllah amin....

Bestlah tempat ni.....budak2 mesti puas main pasir kan

Lily@MamaZaraZareef said...

canteknye tpt nih..padang pasir + laut..mmg superb..bile agaknye nk smpai tpt best camni..huhuhuhu

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : Tu la, bukan main lagi dia lari2 kat situ, dah la omaknya ni semputtt hehehe

mama syaza : mmg cantik kak. kitorg pun mcm x caya ada pdg pasir kat jepun ni

yatie chomeyl said...

kak nur : xleh keloh kot, xdop napok org lain bukok bekal pun

Kak As : Insya Allah :)

yatie chomeyl said...

Kamalia : tu la, jauh sgt. i pun kalau bukan hubby yg plan nak pergi mmg xpergi kot...jauh gile

FIZA : Insya Allah, tunggu I pergi sana okeh ;)

yatie chomeyl said...

Oyis : oooo gini ko PCB dulu2? maklumlah ore kecik2 dulu jare gi PCB ni...sokmo gi halah ko bachok nu jah hehe

nadiah : tu la, mak buyung terkedek2 sgt kat belakang..kena tinggal lah :D

yatie chomeyl said...

Aleyn : mmg puas, jenuh nak buang pasir kat seluar dia huhuhu

lily : Insya Allah nanti ada rezeki lebih boleh pergi tmpt2 gini jugak :)

Juwita Jamaludin said...

Bestnya.. Tula jauh nak turun ke bawah teringin nak gi.. Rasa x sempat dah kot befOre balik ni

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya, jauh perjalanan luas pemandangan

yatie chomeyl said...

Kak Ita : akak blk msi abila? october ni ke?

Anje : mmg jauh kena berjalan..smput2 mak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...