CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 19 June 2012

21st weeks check up SN Jr

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Entry semalam cerita pasal Abg SN, entry hari ni sembang pasal SN jr pulak lah..barulah adil dan saksama gitu. Alhamdulillah, minggu ini kandungan mak buyong dah masuk minggu ke 22. Last week, hubby & I went to Red Cross hospital for Baby SN Jr's monthly check-up. 

+- cam-whore dulu sementara tunggu jumpa Dr, Abg SN tak ikut sebab dia pergi nursery *yes, I know..muka I dah makin tembam..shadap u! jelir * -+

Typical examination were performed :-
      # weight -->51.75kg *naik 2kg lagi dari bulan lepas...aiiyoyoooo*
      # blood pressure --> 58-99 mmHg *normal*
      # urine test (for sugar and protein) --> normal
      # circumference of abdomen --> 79cm *dah semakin buncit*


Then jumpa Gynae untuk check baby pulak. Nasib baik Dr tak bebel apa2 pasal kenaikan berat I tu *sebab kat sini cuma di benarkan naik 1kg je sebulan*. Ultrasound abdominal scan were performed. Kali ni Dr bagi printed image yang nampak hidung baby. Daddy tak faham image tu, jenuh I nak explain kat dia gambar lubang hidung yang Dr bagi ni. Walaupun rupa mu tidak ku kenal, tetapi lubang hidongmu tetap menjadi pujaaan hati ku siul ♪ ♫ ♪


(i) BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. -->5.1cm
(ii) APTD (anterior posterior thigh diameter) : 5.1cm
(iii) FL (Femur Length) : The femur is the longest bone in the body and measurement of this bone is taken to estimate fetal growth. --> 3.1cm
(iv) AC (Abdominal Circumference) : measures the mother's belly in cross section. --> 15.2cm
(v) FW (Fetal Weight) : 357g *naik 2x ganda dr bulan lepas..bulan lepas baru 154g je..patutlah perut mommy makin boyot*


Masa tunggu nak bayar, I told hubby that I risau pasal kenaikan berat I ni. I kira2, by the end of this pregnancy most probably I will be 60kg++ if tiap2 bulan naik 2kg; sedangkan masa SN dulu my final weight before delivery is 57kg. Tak boleh nak bayangkan betap tembamnya diri ini nanti gigil. Tapi hubby cakap I ni kurus kering je, tak tembam pon ...auwww so sweet cakap gitu untuk ambik hati si buyong ni. Oh ya, macam biasa..check up is 70% covered by the national health insurance i.e FOC...I like!

Lepas check up tu hubby hantar I terus ke kampus sebab hospital ni just 20 minutes away from my campus. Selalunya kan I naik tren dari rumah ke station berhampiran kmpus, then kayuh basikal dari train station ke lab. Tapi hari tu panas terik la pulak. Mak buyong dah gelabah. UV glove terlupa bawak, hitam lah tangan daku nanti. Alih2 bila sampai kat train station hubby tanya "mano basikal?". I tunjuk lah kat mana I park basikal..then dia terus kayuh basikal I dan bawak ke lab. So I drive kereta dari train station ke lab, selamattttt la dari menghitamkan tangan ini eheh. Sebab rasa terharu, terus update status kat FB..auwww gedik sangat, I know.

+- si gedik update status kat FB, bajet hubby dia sorang je yang sweet -+


Masa lunch break hari tu, sempat jugak I cari info pasal pregnancy weight gain kat kidspot.  Then only I know that, there are different reasonable wight gain for different person. If you were underweight (13-18kg), normal (16kg), overweight (13kg) and obese (8kg). As I am in the underweight group before my pregnancy, so my pregnancy weight gain so far is still acceptable and in the average range. Phew, legaa...*boleh sambung makan banyak2 lagi kenyit nom nom nom*.











































Eceh, koya lega padahal memang midwife kat sini dah pesan yang berat cuma boleh naik 10-12kg sehaja sepanjang 40 weeks pregnancy ni. Ni dah naik 6 kg dari berat asal, tinggal 4-6 kg je lagi for the remaining 18 weeks. Mampukah mak buyong mengawal selera makan yang semakin membuak2 ini?. Sama2 lah kita tunggu next month punya timbangan peace ehehe.

Psssstt : dah start sakit pinggang malam2, nak tidur pun tak berapa best. dah la Abg SN suka berhimpit2 kat atas katil dengan mommy & daddy jugak. Bila dia dah tidur, baru boleh alih letak kat tilam dia adus...cobaaaaan.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

19 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bertuah la u ada somi yg sgt baek awww...bukan selalu kan ngeee....owh now ai kuruih 1kg from u *keji x ukur weight ngan org preggy hahahaha*

Rai said...

olololo..suweet nya ur husband.. first time tengok gambar scan boleh nampak lubang hidung baby.. haha..

Hunny Kitty said...

ada member2 ckp yg lepas anak pertama mmg anak kedua or seterusnya akan lagik besar dari anak 1st sbb 'ruang' dalam tummy mommy pun lebeh besar dari before..hehhehehhe...good luck n take care ye... :)

Asmara said...

makin berseri2 wajah mak buyung. hihi..

nieda said...

sweet your hubby,bantu membantu,.
Semoga diberi kesihatan yg baik

Teratak Hami said...

Akak setiap pregnancy mmg akan naik. Ni baju pregnant banyak yg dah tak muat.

Affieza said...

Tembam2 pun tetap cute...hehe

transformed housewife said...

tulah Knur kato Tie naik pun tok byk kiro tu. Tp Knur maso ngandung ko Husna ni paling sikit naik. siap seminggu sblm beranok turun lg. sbb tu Husna kecik jah kot.

septika said...

Yatiiii... senangnya membaca artikel-artikel kehidupan sehari-hari. Congrats, keep healthy & all the best.

Memang dengar-dengar 2nd pregnancy tends to be "better" in the sense of "bigger belly" & "bigger appetite". Mungkin otot(muscle) perut sudah terlatih dari 1st pregnancy.

Salam dari Munich.

Ezna said...

wowwwwwwwww glowing la yatie :-) ai jeles.....

Nur-nba said...

Badan naik sikit pun takde, asal baby dalam kandungan sihat.. Berseri2 sejak preggy.. :)

Oyis said...

patut la ore jepun kurus2 jah. pregnant pon hanyo bole naik 10-12 kg jah. jago betul ore dio dih

yatie chomeyl said...

lady ayu : wah x aci Ok ukur dgn org preggy 5 bulan kui3x

Rai : tu la, I pun mcm nk tergelak bila Dr bg gmbr lubang hidung tu ehehe

yatie chomeyl said...

Hunny Kitty : oo cenggitu ye, ok..so xkisahlah klu lg besar dr yg 1st hehe

Kak As : camera trick je tu ngeee

yatie chomeyl said...

Nieda : Insya Allah, Ameen :)

Teratak Hami : oooo, kalau dah anak ke5 makin besar la ye kak

yatie chomeyl said...

Affieza : auww, so sweet hehe

kak nur : tp chart tu ikut Australia buke ikut jepun hehe

yatie chomeyl said...

Septika : thanks. all the best 2 u too :)

Ezna : x la, tu edit dgn instagram je tu

yatie chomeyl said...

Nur-nba : tu la, as long as baby sihat..kira OK la kan kak

Oyis : ho, Dr dio control sbb xsey bui baby besar sgt and mudoh nk beranok normal

Huda said...

bestnye kak :) hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...